Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев може да остане в историята на европейското правосъдие

с 3 окончателни наказания в 3 различни държави само в рамките на 2017 г.

Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо със сигурност ще запомни 2017 г.

В рамките ѝ той може да получи 3 ефективни присъди от 3 различни държави. През юни Румъния му даде 10,5 г. затвор за трафик на 51 кг кокаин. Както “24 часа” писа, съдът в Италия е отказал да гледа жалбата му срещу 20-те години затвор по делото “Кокаинови крале” и така тя става окончателна.

В понеделник Банев ще се изправи и пред последната инстанция на българския съд по делото му за пране на пари, където е наказан с 6 г. затвор. Ако Върховният съд потвърди и тази присъда,

тя ще е третата

за Брендо от юни

досега

1 месец е срокът на магистратите да решат окончателно съдбата на делото.

Официално Банев е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Румъния от две години насам още докато срещу него течеше разследването. През цялото време досега Брендо беше в България и редовно се явяваше на делото срещу него, съпругата му, балдъзата и доведения му брат. Последният път, когато се появи публично, бе на 17 март. Тогава лично чу решението на апелативния съд, че ще лежи 6 г. заради пране на пари от наркотрафик.

Напук на слуховете, че е духнал в чужбина, бдителни посетители в голям столичен хотел често го разпознават сред клиентите на заведенията.

Брендо не се

набива на очи.

Около него няма

охрана. Облечен

е елегантно,

по последен писък на модата. Околните не предполагат, че нисичкият, но добре сложен мъж с каскет, който кротко пие чай или се разхожда спокойно, е кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо - осъден за трафик на стотици килограми кокаин от Южна Америка към Европа и за пране на десетки милиони левове от такава престъпна дейност. За разлика от него приближените му Тинко Гарев, бивш бос на СИК от Хасково, Матей Боев и още няколко души вече са в затвора.

След като в Румъния го осъдиха окончателно на 10,5 г. затвор през юни, не е пристигало ново искане той да бъде екстрадиран там. Няма и постъпили документи към България присъдата му да бъде изпълнена у нас. Ако обаче Брендо реши да стъпи в Румъния, ще бъде задържан веднага, поясняват полицаи.

Единственият път, когато Румъния поиска официално Брендо, беше през април 2014 г., когато му повдигнаха обвинение в северната ни съседка. Тогава българският съд отказа да го предаде, защото румънците не отговориха на питането защо го искат - за разследване, присъда или друго, както и къде ще излежи наказанието си, ако го признаят за виновен. Оттогава той е с мярка “подписка” в България, има забрана да напуска страната и чака края на делото за пране на пари,

което е в

съдебна фаза

от 2009 г.

и трябва да приключи с окончателно решение до края на октомври.

Парадоксът с издирването на Брендо от Интерпол и спокойното му пребиваване у нас юристи обясняват с решението на апелативния съд от 2014 г., когато има отказ да го предадем там. Освен това срещу него тече дело в България, което е приоритетно пред тези в останалите държави.

Ако и по делото тук бъде осъден на затвор, България може да приеме за изпълнение присъдите му от Италия и Румъния. Ще се направи кумулация на трите наказания и едва тогава Банев ще облече райето. Ако не избяга като Братя Галеви, естествено. Както е известно,

още през 2002 -

2003 г. Брендо е

пресичал

границите в

Европа с фалшив

паспорт

на името на приятеля си Атанас Генов, но със собствената си снимка.

В Румъния Брендо е осъден задочно, защото така и не успя да стигне дотам. Разследването срещу него и Радослав Атанасов-Радето започва през април 2012 г. Тогава румънците залавят 51 кг. кокаин с чистота 93%. Наркотикът е скрит в камион, паркиран близо до площад “Юниън” в Букурещ. Пакетите са опаковени с фолио и обилно напоени с ментол. По това време Брендо е в България, а Радето е в Словения. Дни преди дрогата да бъде хваната в Румъния, двамата са задържани по искане на Италия.

Разследването в Румъния показва, че пратката от 51 кг кокаин е

уговорена между

агенти на

полицията,

представящи се

за румънски

мафиоти, и

Брендо на

среща в Атина

Има записани и разговори между тях. Дрогата е част от по-голяма пратка, която организацията на Брендо е транспортирала от Колумбия към Западна Европа през Испания. Имало обаче и алтернативен маршрут, по който да минава част от кокаина, и това било пристанището в Констанца. За разлика от Брендо обаче Радето е

екстрадиран от

Италия в

Румъния и дава

подробни

показания за

аферата

с кокаина, заловен на тяхна територия.

На първа инстанция Брендо беше осъден на 14 г. затвор. Окончателната е по-малка - 10 г. и 6 месеца. За наказанието на Радослав Атанасов-Радето няма информация. Има голяма вероятност той да е станал защитен свидетел в Румъния по делото срещу Брендо.

Радослав Атанасов е и един от подсъдимите по “Кокаинови крале” в Италия, който помогна на прокуратурата и съда с показанията си. Разкаялият се мафиот от Благоевград и италианският партньор на Брендо Антонио Мелато потвърждават, че точно Брендо е човекът, когото в телефонните разговори наричат Б или Дядото.

Радето е осъден на 10 г. затвор в Италия въпреки показанията си. Той е отговарял за мулетата в организацията, или т.нар. гълтачи.

Друг от най-приближените на Бредно - Матей Боев, е осъден на 12 г. затвор още на втора инстанция. Единствено присъдата на Брендо по “Кокаинови крале” беше върната за доразглеждане през 2016 г. Тогава наказанията на останалите участници в групата влязоха в сила.

Матей Боев е от Кнежа. Негов братовчед и съгражданин е олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски. Той пък беше арестуван в Бразилия през октомври 2011 г. с 2 кг кокаин в куфара на летището в Сао Паулу. Прибра се 2 г. по-късно, въпреки присъдата от 9 г. и 4 месеца. Междувременно Брендо и Матей Боев бяха арестувани през май 2012 г. Така и не стана ясно дали кокаинът в куфара на Боевски е част от канала на Брендо. 

Матей Боев, дясна ръка на Брендо, беше екстрадиран в Италия и повече не се върна в родината. Днес е в затвора.
Матей Боев, дясна ръка на Брендо, беше екстрадиран в Италия и повече не се върна в родината. Днес е в затвора.
Интерпол издирва Брендо с червена бюлетина от февруари 2016 г., след като през 2014-а съдът в София не го пусна там.
Интерпол издирва Брендо с червена бюлетина от февруари 2016 г., след като през 2014-а съдът в София не го пусна там.