Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фердинанд спазва строга лична хигиена. На публични места винаги е с ръкавици, за да спират микробите. “Целуваха ръката му всички, даже и през ръкавица, защото княз Фердинанд много често се плашеше от заразителни болести. Може да молепса нещо от някого”, свидетелства неговият учител по български Добри Ганчев.
Фердинанд вярва, че ръкавиците пазят и от зли сили. През 1923 г. английската белетристка Мод Фоукс се среща с вече абдикиралия монарх.
Рандевуто е
в мюнхенския
хотел “Регина Палас”
“Когато цар Фердинанд взе двете ми длани в своите - пише дамата, - забелязах, че носи ръкавици, и си спомних, че инфантата ми беше казала за това. Братовчед й неизменно носел кожени ръкавици, за да се предпази от зли сили.”
Само една болест пробива бронебойните доспехи на Фердинанд. Коварната подагра прониква в достолепната му снага. Закономерно, защото от древността това страдание е известно като “болестта на царете”.
Подаграта се причинява от изтънчени деликатеси и напитки, от които всеки себеуважаващ се монарх не може да се откаже. Те вдигат нивото на пикочната киселина в кръвта. Тя кристализира и се отлага в ставите, сухожилията и околните тъкани.
Най-често е атакуван
палецът на крака
На 9 септември 1948 г. София празнува. Манифестация ознаменува превратния ден. От седмица насам Фердинанд не се чувства добре. В нощта срещу 10-и състоянието му се влошава. Около леглото във фамилния замък Кобург са двете му дъщери и адютантът.
“Кога заминаваме за България?”, пита ги той. После издъхва.
Последната воля на царя е да бъде погребан в България. Ковчегът с тленните останки е положен в криптата на катедралата “Св. Августин” на гр. Кобург. Там остава и до днес.