Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вяра Анкова се присъединява към екипа на "Нова Броудкастинг груп" като генерален директор на дирекция „Информация“ и член на мениджърския съвет на медийната компания, съобщиха от Нова тв.

Бившата генерална директорка на БНТ, чийто пост тя предаде в ръцете на Константин Каменаров в края на август, сега поема стратегическото ръководство на новинарския екип на Нова тв и ще отговаря за развитието на новините, информационните предавания и публицистичните програми на телевизията. Тя ще заеме новата си позиция от 9 октомври 2017 г.

„Щастливи сме, че в "Нова Броудкастинг груп" идва телевизионен мениджър с дългогодишна и богата експертиза в сферата на новините и актуалната информация. Вяра Анкова е обществено призната личност с изключително високи професионални стандарти. Вярвам, че с нейния 26-годишен телевизионен опит ще вдъхнови екипа на Новините на NOVA и заедно ще продължат бъдещото развитие на медията като лидер в новините и актуалните програми“, каза Силва Зурлева, член на Борда на директорите на "Нова Броудкастинг груп".

От 2 месеца насам Зурлева също отговаря за новините в медийната група именно като един от директорите й.

„Да стана част от водещата търговска телевизия и най-голямата мултиплатформена медийна група в България е голяма отговорност за мен. В наши дни журналистите са поставени пред много трудни задача – една от тях е да отсеят достоверната от недостоверната информация и да гарантират на зрителите обективни новини. Вярвам, че с опита си ще допринеса за усъвършенстването на този процес, поддържайки добрия имидж, който новините и актуалните предавания на NOVA вече имат. За мен е удоволствие да се присъединя към един екип, който е доказал възможностите си през годините. Вярвам, че заедно ще работим в посока утвърждаването на Нова тв като предпочитан източник на информация на всички възможни платформи в портфолиото на компанията“, каза Вяра Анкова по повод новото си назначение.

„С идването на Вяра Анкова в екипа на "Нова Броудкастинг груп" правим следваща стъпка в стратегията за привличането на най-успешните и утвърдени мениджъри на телевизионния пазар и затвърждаването на компанията като водещата медийна група в България. Радвам се, че Вяра избра "Нова Броудкастинг груп" като следващ етап в своя професионален път. Гордеем се с един от най-опитните екипи във всички направления“, допълни Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг груп".

Факт е, че медията събра в мениджърския си екип едни от най-успешните тв ръководители. Според колеги на Щосел именно той е причината в директорския състав да е Вики Политова - бивш изпълнителен директор на "Би Ти Ви Медия груп", както и Апостол Пенчев - бивш програмен директор на Би Ти Ви, който сега е на същата позиция в Нова тв. Същевременно Люба Ризова - бившата шефка на новините в Би Ти Ви, е част от изключително успешния екип на "Господари на ефира". Нейното привличане вече се дължи на продуцента на предаването Джуди Халваджиян.

Вяра Анкова започва кариерата си през 1991 г. в отдел „Обмен за чужбина“ на БНТ, след което става репортер и редактор на легендарното предаване „Добро утро“ на Александър Авджиев. Три години по-късно става водеща на централната емисия „По света и у нас“. От 2004 г. до 2010 г. е директор на „Новини и актуални предавания“ към дирекция „Информация“ на БНТ. Същата година става 21-вият генерален директор на обществената телевизия, а през 2013-а е преизбрана за втори мандат.

Анкова е завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност английска филология. Има специализация по журналистика в САЩ и Би Би Си. Била е чуждестранен специализант на Си Ен Ен и е правила репортажи за програмата „World Report“.

"Имам няколко предложения за работа и все още не съм избрала кое да приема", каза Анкова пред "24 часа" веднага след изтичането на втория й мандат през август. Тогава тя самата се колебаеше дали да продължи да се занимава с телевизия, или да смени дългогодишната си професия с нещо съвсем различно. "Всъщност едва ли ще го направя, но предпочитам по-късно да кажа как ще продължа", обясни тогава тя.

Едва когато Анкова започне работа в Нова тв, ще стане ясно кой ще продължи да управлява всекидневно новините на медията. Допреди няколко месеца това беше Дарина Сарелска, която беше свалена от поста си и вероятно ще се върне с ново предаване по думите й. В момента временно изпълняващ пряк шеф на новините е Цветомир Семов.

Пак с идването на Анкова ще се разбере дали ще се търси екранна партньорка на Виктор Николаев в сутрешния блок "Здравей, България", или той ще продължи да води сам. И не на последно място ще се разбере дали в новините на Нова тв ще дойдат нови хора. Говори се, че някои от професионалистите в БНТ може би ще последват бившата си шефка.

Вяра Анкова СНИМКА: Архив
Вяра Анкова СНИМКА: Архив