Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият работел за различни спецслужби, а спътницата му в колата може да е с откъснат крак

Вцентъра на Киев бе убит митичният чеченец с грузинско гражданство Али Тимаев, по прякор Тимур Махаури, смятан за агент на различни спецслужби. Взривното устройство с мощност 1 кг тротил, поставено под шофьорската седалка в колата му, е било задействано дистанционно.

Бомбата избухва в района на Бесарабския пазар в 18,08 ч. Взривът се чува в съседните квартали, а взривната вълна уврежда съседните коли. На видео в ютуб се вижда напълно разрушена тойота. Автомобилът е с грузинска регистрация и бил собственост на чеченеца, но две седмици преди атентата е каран от световноизвестен украински модел.

Спътницата на Тимур Махаури е била тежко ранена и откарана в болница с откъснат крак, а детето й - с изгаряния, но и двете са без опасност за живота. Официалните власти не разкриват самоличността на рекламния модел и дъщеря й, но според непотвърдена информация в медиите

тя е Наталия Кошел,

известна като лице

на "Диор". След експлозията на мястото е пристигнал съпругът на пострадалата. Следствието ще установи дали има роднински връзки между загиналия, жената и детето, съобщиха от МВР.

Терористичният акт се разследва, обвинението е срещу неизвестен извършител за умишлено убийство, осъществено по обществено опасен начин. Инцидентът става пред “Арена сити”, където според “Комсомолска правда” починалият бил при приятели. Той имал доходи от братя в чужбина и се занимавал с благотворителна дейност, което му давало възможност да бъде в компанията на красиви жени. Наталия го съпровождала.

След това те се качили в колата и тръгнали да вземат дъщеря й. Когато минавали покрай “Арена сити” за втори път, автомобилът се взривил. “Комсомолска правда” съобщава, че вероятно убийците дълго време са следили жертвата. Поставяне на бомба под седалката на шофьора може да се извърши само от професионалисти, тъй като не е била задействана алармата, а следите са прикрити. Али Тимур е знаел, че е заплашен. Срещу него е имало няколко опита за убийство.

“Беше културен, образован, интелигентен човек. Смятаха го за убиец на Шамил Басаев” – казва пред "Комсомолска правда" Алексей Кошевец, приятел на убития.

Биографията

на Али Тимур

е твърде богата

Той има още няколко имена, бил е участник в грузинско-руската война, воювал е в Дагестан, Сирия и Източна Украйна. Отношението на спецслужбите към него е нееднозначно. Докато Съветът за безопасност на Украйна определи в съобщение във фейсбук Махаури като борец срещу режима на Путин, полицията разказва за контактите му в престъпния свят.

Източници свидетелстват, че е бил агент на грузинските служби, а според други – “къртица” на руската ФСБ. Официалната информация насочва към възможна съпричастност към убийството на Шамил Басаев, но вината му не е доказана.

През есента на 2012 г. Махаури е задържан в Истанбул на път от Сирия. Сътрудници на турския отдел за борба с тероризма го обвиняват в участие в убийствата на петима представители на организацията "Имарат Кавказ" – антируско чеченско движение.

Двама от привържениците на чеченските сепаратисти - Рустам Алтемиров и Заурбек Амриев, са били издирвани от Следствения комитет на Русия по подозрение за съпричастност в атентата на летище Домодедово, а третият - Али Осаев, бил пълномощен представител на чеченския ислямистки главатар Доку Умаров в Турция, според сайта Сензор. По това време турските медии пишат, че Али Дабуев – Тимур

носи агентурен прякор "Зона"

Арестуваният също имал грузински паспорт на името на Руслан Папаскери. Пред следствието в Истанбул Махаури разказал, че се планират следващи убийства на преселници от Чечня в Турция, но пред съда отрича всичко. Намират се хора, които му осигуряват алиби. Сред тях е бившият министър на вътрешните работи на Грузия Георги Лорткипанидзе, твърди “Комсомолска правда”. Съдът го оправдава и той излиза на свобода през 2014 г. Тогава според медии Тимур става разузнавач в неофициалния чеченски батальон “Шейх Мансур”, който воюва на страната на Украйна срещу Русия в Донбас.

През зимата на 2014 г. Тимур е задържан за грабеж от полицията в Украйна. У него са намерени два пистолета. Започва дело за незаконно притежание на оръжие, но той сключва споразумение със следствието. Според Артьом Шевченко от МВР след като признал вината си, Махаури е бил осъден на 5 г. затвор условно с 3 г. отлагане на присъдата. При ареста му от него е било иззето удостоверение, в което пишело, че е боец от батальона “Шейх Мансур”.

След като се споразумява за условна присъда, скоро след това по неизвестни причини Тимур излиза от батальона.

Според мъж, представил се пред медии за приятел на загиналия, Махаури е воювал в Донбас на страната на Украйна в батальон Джохар Дудаев. Бил личен враг на Рамзан Кадиров.

Преди убийството на чеченеца в Киев в Грузия е имало два неуспешни опита да бъде ликвидиран. Покушението на Тимур Махаури е след друго шумно убийство на 1 юни 2017 г. в украинската столица, когато жертва станаха други двама чеченски доброволци, воюващи на страната на Украйна в региона на Донбас. Адам Осмаев и Амин Окуев бяха убити от Александър Дакар, украинец, представил се за френски журналист.

Взривеният Тимур Махаури е участвал и

в боевете срещу режима на

Асад в Сирия

според народния представител от Радикалната партия в Украйна Дмитри Линко. Той съобщи във фейсбук, че Тимур е бил ранен там. “Днес той загина като воин. Вечна му памет”, писа Линко и поства снимка. "Март тази година, Славянск, година от освобождението. Награждаваме Тимур (Али) Махаури с почетен знак за помощ на Украйна в съвместната борба с руския агресор”, се казва в коментар към снимката.

Тимур Махаури е известен и в Грузия с участието си в престрелката в прохода Лопота, където през септември грузинските специални части ликвидират група терористи, които се опитвали да се прехвърлят в Дагестан. Тогава заместник-министърът на вътрешните работи Георгий Лорткипанидзе казва, че Махаури не е терорист и не е агент на ФСБ, а "патриот на Грузия". През 2008 г. е участвал в грузинско-руската война на страната на Грузия.

Следствието в Киев работи по

три версии

за атентата,

в който умира Али Тимаев - Тимур. Първите две са, че престъплението може да е свързано със спецслужбите на Русия или с отрядите на Рамзан Кадиров според в. “Комсомолска правда”. В изданието не се посочват останалите две версии. Отстраняването на Тимур Махаури вероятно ще попълни списъка на неразкритите убийства.