Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Навални публикува видеокадри от дрон на секретно имение на руския президент със собствена вертолетна площадка

Там били снимани и сцени от Шерлок Холмс

Критикът на Кремъл Алексей Навални публикува в канала си в ютюб видеокадри, снимани с дрон на обширно имение, използвано за отдих от руския президент. Предаването със заглавие “Тайната вила на Путин” представя луксозен имот на остров Лодочни във Виборгския залив, недалеч от Финландия.

Част от него е историческата вила “Селгрена” с площ 745 кв. м., където има и нова сграда от 1500 км. м, постройка за прислугата - 3000 км м и къща за гости. Комплексът е с га

раж 850 кв. м , вертолетна площадка и парк с много зеленина от почти 50 ха, обхващащ и част от полуостров. Разследването на шефа на Фонда за борба с корупцията в Русия Навални дойде след друго подобно на руския тв канал “Дожд”. Местни хора разказват, че виждали тук президента Путин с приятели.

Имението е скрито зад красива ограда,

разположена на няколко километра от предполагаемата резиденция. На входа има охранителен пункт. Сътрудник на охраната съобщава на журналистите, че това е обект със затворен достъп за туристи.

Местните разказали пред екипа на Навални, че районът около вилата се пази строго с кучета и специална охрана, дори вземат мобилните телефони на хората, за да не снимат. На кадрите от дрона обаче имотът се вижда в детайли. Част от него е триетажната вила с тераси “Селгрена”, построена през 1913 г. от известния финландски архитект Уно Улберг. Тя е част от културното наследство и в нея са били заснемани кадри от руски филми за Шерлок Холмс и различни шпиони.

Достъпът до вилата е отворен до 2010 г., след което там започва ремонт. Според Google Earth активните строителни дейности в околностите на имението са продължили от 2011 до 2013 г.

В добавка към старинната вила е била построена още една една сграда по данни на руския имотен кадастър. Наоколо

изникват и ще

няколко вили,

всяка от които с площ по около 500 кв. м, алеи, вертолетна площадка, пише сайтът “Знак”. През октомври 2012 г. в социалната мрежа “Вконтакте” е публикуван пост с 3D макети на бъдещата вила: с позлатен басейн, сауна, зала за билярд, гостна с камина, олимпийски басейн и луксозен кабинет.

На стените на кабинета е изобразен двуглав орел. През декември 2012 г. островът е изваден от горския фонд и се променя предназначението му като база за отдих.

На кого принадлежат имотите? Собствениците на участъка и вилата са тясно свързани с Путин и акционери на банка “Русия”, сред които и няколко отдавнашни приятели на президента, съобщава “Дожд”.

Арендатор на предполагаемата резиденция е Сергей Руднов, син на Олег Руднов, шеф на “Балтийска медийна” група. Сергей наследява собствеността на баща си, починал през 2015 г. По данни на руския имотен регистър до 2014 г. всички постройки са били собственост на компанията на Олег Руднов “Север”. Според в. “Комерсант” покойният е бил приятел на Путин.

В друг имот, който е взел под наем - Константиновския дворец в Стрелна, той е направил музей на Путин с много негови картини и лични вещи, сред които и първия му запорожец, твърди Навални.

Руднов - старши

се запознава с

Путин през 1996 г.

в навечерието на изборите за кмет на Санкт Петербург. Тогава заместник-кметът Путин ръководи изборната кампания на Анатолий Собчак, а Руднов – “Пети канал”, който осигурява информационната подкрепа на кандидата. Руднов според Навални оглавява и компания на друг приятел на Путин от детинство - виолончелиста Сергей Ролдугин. Той попадна в центъра на скандала с панамските офшорки, регистрирани чрез фирмата “Мосак - Фонсека”.

Изтекли документи осветлиха големи сделки и офшорната му империя с 2 млрд. долара. Компанията на Ролдугин и Руднов е контролирала няколко петербургски медии. От друга страна, Руднов е тясно свързан и с банка “Русия”, която е собственост на приятелите на Путин Николай Шамалов, Юрий Ковалчук и Сергей Ролдугин.

Банката и Руднов чрез компанията “Прибой” са собственици на в. “Санктпетербургски ведомости”, чийто надзорен съвет преди е оглавявал Путин. Според тв канал “Дожд” Руднов е бил основател на Фонда за развитие и подкрепа на медиите, който има дял във футболен клуб “Зенит” заедно с дружеството “Сибур”, собственост на Генадий Тимченко и сина на друг акционер на банка “Русия” - Николай Шамалов.

Табелка с надпис

“Зона за

отдих Сибур”

са разположение на разстояние 5 км от луксозния имот показват видео кадрите, заснети от екипа на Навални.

Сергей Руднов е арендатор и на значителна част от земята на съседния полуостров Лиханиеми - общо 108 ха. Според Навални земята под старинната вила и други участъци е взета под аренда от предприемача от Санкт Петербург Сергей Колесников.

Кадрите от дрона показват голяма територия с гъста зеленина. Старинната вила е триетажна, с тераси и лятна градина и от нея се открива невероятно красива гледка към Виборгския залив, твърди Навални. Кремъл не коментира видеото, което завършва с призив към гражданите да гласуват за Навални на бъдещите избори.

Преди разкритията си за тайната вила и земята на острова, която се държи от приятели и познати на Путин, Навални оповести разследвания за луксозни имоти, които според него се ползват от премиера Дмитрий Медведев, припомня “Гардиън”. Сред публикуваните видеозаписи в ютюб бяха и тези на имение за 66 млн. паунда и лозе край Москва, свързвани с втория човек в Русия, както и разследване за луксозния живот на предполагаем син на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков – Николай Чолес.