Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Иванов е единственият кандидат за управител на Националния осигурителен институт.
Ивайло Иванов е единственият кандидат за управител на Националния осигурителен институт.

Документи за майчинство и безработица ще се подават електронно от 2019 г.

Ревизия на издадените болнични, за които се изплащат обезщетения, ще е първата задача на новия шеф на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Предлагам да направя среща със здравния министър и шефа на НЗОК, за да проверим

кои са лечебните

заведения, които

издават

най-много

болнични

листове и да анализираме причините, каза единственият кандидат за управител на НОИ по време на изслушването му пред парламентарната социална комисия. Той представи вчера концепция за управление на НОИ до 2021г.

На база на данните от ревизията експерти ще могат да предложат законови промени, които да пресекат издаването на фалшиви документи.

Справка в регистъра на болничните листове на НОИ показва, че за първите шест месеца на 2017 г. болничните са се увеличили със 76 065. До юни тази година те са били 1 324 863, а година по-рано за същия период - 1 248 798. Разходите за изплащане на болнични пък са скочили с над 23 млн. лв. За първите шест месеца на тази година

платените

обезщетения са

над 238 млн. лв.

Според статистиката най-много болни е имало в Кюстендил - на всеки 100 осигурени близо 14 са излизали в отпуска заради заболяване. По болест често са отсъствали и гражданите на Перник и Пазарджик.

Да може да се подава електронно заявление за всички видове обезщетения, е друг приоритет на кандидата за шеф на НОИ, издигнат от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Така хората вече няма да чакат на опашка пред гишетата за подаване на заявления. Иванов се надява това да стане факт през 2019 г. заедно с възможността осигурителният стаж да се проверява електронно.

Уведомителните писма от НОИ също ще се изпращат по електронен път. Така ще бъдат спестени много пари, обясни Иванов.

Той обяви пред социалната комисия, че няма да прави съкращения в НОИ. Депутатите определиха Ивайло Иванов като доказан експерт в социалната област и безспорен професионалист. “Остава разочарованието, че ще избираме между по-малко от двама души, и това правило се превръща в традиция”, упрекна Павел Шопов опозицията, че не е издигнала кандидат.