Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Никога не сме виждали нещо подобно. Това е буря с огромна разрушителна сила. Ирма идва. Бог да благослови всички”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той призова хората да се махнат от пътя на стихията.
“Никога не сме виждали нещо подобно. Това е буря с огромна разрушителна сила. Ирма идва. Бог да благослови всички”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той призова хората да се махнат от пътя на стихията.

4-ма гинат в стихията.  Торнада и 5-метрови вълни удариха Флорида. 

 Жена изроди бебето си сама в Маями

Най-малко 4-ма души бяха убити, а над 1,5 млн. американци останаха без ток, след като ураганът Ирма връхлетя щата Флорида, съобщи Си Ен Ен. Мощният вятър със скорост от 200 км/ ч накарал шофьор да изгуби контрол над колата си и да катастрофира фатално. Други двама души са загинали при пътен инцидент на магистрала в опит да избегнат бурята. Възрастен човек починал от естествена смърт , докато се опитвал да стигне до подслон.

“Никога не сме виждали нещо подобно. Това е буря с огромна разрушителна сила. Ирма идва. Бог да благослови всички”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той призова хората да се махнат от пътя на стихията.

Ирма, който достигна 4 степен, донесе 5-метрови вълни по бреговете на Флорида и причина свлачища. Две торнада се завихриха в района около окръг Брауърд. Най-тежко в неделя пострада архипелагът Флорида Кийс, където улиците се превърнаха в реки. Изтръгнати бяха дървета, а пътни знаци бяха отнесени в Маями. Стотици коли са разбити от паднали предмети, а луксозни яхти - изхвърлени на брега.

Заради силата на стихията спасителните екипи обявиха, че не могат да се отзовават на сигнали за пострадали. В Маями ветровете клатеха по-високите сгради и събориха строителен кран, който се стовари върху близка сграда.

По-рано бурята накара близо 7 млн. американци да се евакуират. Ураганът се насочва към северозападната част на Флорида и трябва да удари Сейнт Питърсбърг и Тампа. Смята се, че

над 9 млн. ще

останат без ток

“Това ще бъде ужасно”, каза губернаторът на Флорида Рик Скот. Той допълни, че над 172 хиляди души са се преместили в 390 убежища в целият щат. Ирма вече унищожи части от Карибите и уби най-малко 25 души.

Според синоптици бурята може да стигне и до щатите Алабама и Северна Каролина.

Сама жена роди бебето си вкъщи с помощ от лекари по телефона в Маями, съобщи Ройтерс. Медиците не могли да отидат навреме до родилката заради лошото време. По-късно майката и детето са откарани здрави в болница.

Над 3000 животни са били преместени в специални подслони в зоологическата градина в Маями, за да издържат на урагана, съобщи “Дейли мейл”. 

Още с навлизането си във Флорида Ирма изхвърли на брега яхти и лодки.
Още с навлизането си във Флорида Ирма изхвърли на брега яхти и лодки.

“Не стреляйте с оръжие по Ирма. Няма да я спрете и това може да има опасни странични ефекти”, предупреди полицейското управление в община Паско. Причината е събитие във фейсбук, наречено “Стреляй по урагана Ирма”. Близо 53 хил. души са съобщили, че имат интерес към него, а други 25 хил. сочат, че ще участват със сигурност.

Мъж бе повален от огромна вълна, докато си правеше селфи на брега във Флорида, съобщи Би Би Си.

На шокиращо видео се вижда как куражлията стои на бетонна преграда до океана, за да направи перфектната снимка с бурните води.

Изведнъж огромна вълна го сваля на земята. Човекът обаче се изправя и тръгва, сякаш нищо не се е случило.

Бушуващите през последния месец в Карибския регион и Северна Америка урагани

ще струват на

застрахователите

200 млрд.

долара

според представител на застрахователния сектор.

Ураганът Ирма отнесе покриви на къщи и предизвика наводнения по протежението на северното крaйбрежие на Куба, съобщи Ройтерс. Столицата Хавана бе под вода за часове. На места са залети части от града, намиращи се на 600 м от морето. 

Къща със заковани прозорци, на които пише “Вярваме в Бог”.
Къща със заковани прозорци, на които пише “Вярваме в Бог”.

Властите в град Санта Клара казаха, че там са рухнали 39 сгради. Над 5000 туристи са били евакуирани. 

Джихадисти: Ще се молим да ви издави

“Ислямска държава” приветства урагана Ирма, който удари американския щат Флорида, съобщи Би Би Си.

“Нека Аллах издави враговете на исляма”, пише на страница свързана с групировката, във фейсбук. Друг пост, показващ ужасяващото око на урагана, е придружен от текста: “Молете се, за да ги унищожи и изтреби.”

Според привърженик на радикалната групировка това е отплата за САЩ, които са разрушили градовете Мосул и Рака в Ирак и Сирия. Джихадистът описва природната стихия като мощта на Аллах.

На снимка със задръствания друг фанатик пише, че това е награда за престъпленията срещу мюсюлманите по света.

Американци пък пуснаха постове в социалните мрежи, в които се надяват Ирма да удари имението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Мар а Лаго, докато той е там. 

Стихията изсмука океана край плажовете на Бахамите

Ураганът Ирма изсмука водата от плажовете на Бахамите, съобщи в. “Дейли мейл”. На видео в социалните мрежи се вижда жена, която ходи по калното океанско дъно, покрито с големи черупки. Кадрите предизвикаха истински фурор в интернет.

“Не мога да повярвам... Това е Лонг Айлънд на Бахамите. Океанската вода я няма”, написа туристка под снимка в туитър.

Причината за отдръпването на водата толкова навътре е много ниското атмосферно налягане в окото на бурята, което предизвиква засмукващ ефект. Това кара водата да се отдръпва от плажовете и да се насочва към центъра на стихията. Веднъж стигнала до окото на бурята, водната маса се засмуква нагоре като във фуния.

Изменението в отлива е само от няколко километра, но въпреки това е от съществено значение, смятат учени.

Според местни жители водата ще се втурне обратно като цунами, но експерти заявиха, че това е малко вероятно.

Американски метеоролози предупредиха, че отдръпването на водата може да продължи часове наред, но въпреки това местните хора трябва да внимават, защото океанът ще се завърне много бързо и с много по-голяма дълбочина отпреди.

Туроператори прогнозират, че заради щетите от Ирма туристическият сезон на Карибите е съсипан. Очакванията са нормализирането да може да започне едва в началото на 2018 г., а това означава загуби за бизнеса в размер на милиарди долари. Най-натовареният сезон за Карибите е от средата на декември до Великден.  

Десетки хора намериха подслон в оборудваните за целта убежища.
Десетки хора намериха подслон в оборудваните за целта убежища.

Жертвите след труса в Мексико станаха 90

Жертвите на опустошителното земетресение от 8,1 в Мексико растат, а спасителните екипи продължават отчаяно да търсят още затрупани в развалините, предаде Ройтерс. Според властите в щата Оаксака там жертвите вече са 71, още 15 са потвърдени в съседния щат Чиапас, а 4-ма са загинали в Табаско.

Независимо че са еднакви по сила, земетресението от 1985 г. доведе до много повече жертви, защото удари в по-населен район близо до столицата Мексико Сити.

Основната тревога на местните сега е, че десетки хора започват да се връщат по домовете си, които са напукани от стихията и е възможно лесно да се срутят при по-силен вторичен трус. В град Хучитан са разрушени 5000 къщи, хората са без ток и вода. В засегнатите селища са изпратени екипи от войници да разрушават постройките, които едва се държат. Папа Франциск, който е в Колумбия, отправи молитва за жертвите.