Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наричат я Желязната лейди на Арабския свят. Тя е не просто една от трите съпруги на бившия шейх на Катар Хамад бин Калифа ал Тани, но и една от най-влиятелните и изявени политически фигури в Персийския залив.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората от трите жени на шейх Хамад. Майка е на седем деца и е смятана за една от най-стилните първи дами.

Вече бившият емир на Катар позволи на своята втора съпруга не само да свали бурката, но и да се намесва в държавните дела. Шейха Моза е силна политическа и социална фигура.

С бъдещия шейх красавицата се запознава когато е едва на 18 години, но не бърза да се омъжи за него. Първо се отдава на образование. Постъпва в Университета по психология в Катар, а след това учи в два престижни американски университета. Двамата се женят години след запознанството си. Влиянието й върху бившия шейх е огромно. Въпреки че е втора съпруга, тя е тази, която винаги придружава Хамад ал Тани по време на важните му международни визити. Успя да преобърне и традицията относно наследството. Макар шейхът да има 27 деца, именно един от синовете му от Моза, който има близо десетима по-големи братя, го наследява на престола, когато той сам решава да се оттегли преди години.

Твърди се, че Хамад ал Тани се жени за трети път не от любов или страст, а за да усмири Моза и да й докаже, че властта й над него не е безгранична. Но не успява да постигне целите си, защото Моза остава водеща и взема отношение дори към случващото се в Персийския залив. "Форбс" я поставя в списъка си за стоте най-влиятелни жени в света. Моза освен политически значима фигура е и изявен филантроп и деятел на науката. Това е и една от причините тя и до днес да е канена на визити от едни от най-значимите управници в света. От 2010 г. е Дама на Ордена на Британската империя. Често обаче е критикувана заради агресивната икономическа политика на Катар. Обвинявана е, че страната й спонсорира радикалните групировки. Тя е и специален пратеник на ЮНЕСКО за образованието.

Защо Моза не носи бурки и забрадки, четете в хартиеното издание