Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Сотир Цацаров излиза от съдебната палата в Пазарджик, за да се срещне с очакващите го журналисти.
Главният прокурор Сотир Цацаров излиза от съдебната палата в Пазарджик, за да се срещне с очакващите го журналисти.

126 гилзи от газово оръжие са открити след купона във Виноградец, при който бе застрелян Наско Тонкев

Две са основните версии, по които работят полицията и прокуратурата в Пазарджик за убийството на 47-годишния ресторантьор Наско Тонкев в с. Виноградец.

Това обяви в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров.

Тонкев бе убит с един куршум в областта на сърцето в четвъртък късно вечерта. Първоначалната информация на полицията бе, че изстрелът е възпроизведен с пистолет “Глок 21” от 6-годишния Юри по време на купона за неговия рожден ден. Според семейството на убития обаче Тонкев е убит по невнимание от председателя на общинския съвет в Септември Лазар Влайков, чийто е пистолетът.

“Изчетох цялото досъдебно производство и мога да ви съобщя само данни, които няма да попречат на разследването”, уточни главният прокурор. Двете работни версии за убийството се базират на разпити на свидетели, които формират две различни групи показания.

Според едни

свидетели детето

е натиснало

спусъка

на пистолета, други твърдят, че това е сторил Влайков. Чия версия е вярната, ще стане ясно след експертизи.

На НИКК на МВР за изготвяне на химически експертизи са предадени натривки за наличие на барутни частици от починалия, детето и Влайков. Назначена е и биологична експертиза за наличие на ДНК върху оръжието, която е поверена на частна лаборатория в София.

По думите на Цацаров лабораторията е изключително надеждна и квалифицирана - единствено в нея е била открита ДНК на убиеца върху хавлиена кърпа по случая с детето, открито в куфар. В частната лаборатория експертизата ще бъде направена за няколко дни. Назначена е и балистична експертиза, защото на мястото на убийството са били открити 126 гилзи от газово оръжие. Това показва, че на купона се е стреляло сериозно.

Ще бъде направена експертиза и на самия пистолет, с който е извършено убийството. Цацаров потвърди написаното в “24 часа”, че този модел на “Глок” е специфичен и оръжието няма традиционния външен предпазител.

Предпазителят

е монтиран в

механизма за

спусъка

и е необходимо известно усилие, за да бъде произведен изстрел.

“Трудно е с този пистолет дете да произведе изстрел, но не е невъзможно. Трябва да се установи със сигурност кой последно е държал оръжието”, обясни главният прокурор.

Ще бъде направена и техническа експертиза на иззетите телефони, сред тях и на Лазар Влайков, за да се изясни какви разговори и с кого са били проведени.

“Трябва да се направи прецизиране с назначаването на комплексна експертиза с оглед на различните версии, експертизата на входна и изходна рана, възможностите на пистолета и необходимото усилие за натискането на спусъка, от какво разстояние, как и по какъв начин е произведен изстрелът и кой го е произвел”, обобщи Цацаров.

Най-вероятно във вторник в т.нар. синя стая пред съдия ще бъде разпитано и детето, за което се смята, че е натиснало, без да иска, спусъка. “Това ще стане по всички изисквания на НПК в присъствието на психолог и родители”, допълни главният прокурор.

Цацаров обяви, че прехвърля разследването на убийството на окръжната прокуратура в Пловдив. Причина за това са изявленията на семейството на убития за приятелски отношения между Лазар Влайков и районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров. Пловдивската прокуратура ще трябва да направи и проверка на отношенията между прокурор Кацаров и Лазар Влайков. Според главния прокурор така ще бъдат избегнати всякакви съмнения за обективност и безпристрастност на разследването.

“Още утре (5 септември - б.а.)

районният

прокурор на

Пазарджик ще

бъде разпитан

като свидетел”, заяви Цацаров. Вчера до обяд, докато се е запознавал с досъдебното производство, са получени разпечатките от разговорите на Влайков в нощта на инцидента. Те ще бъдат разгледани от наблюдаващия прокурор Васил Малинов и разследващия полицай.

Дъщерята на починалия Наско Тонкев - Деница, разказа, че вместо Влайков да се обади на тел. 112, е говорил с някого по телефона. Момичето предположи, че се е обадил на приятеля си прокурор, за да търси съвет и помощ.

Цацаров е разговарял по телефона с прокурор Кацаров, който потвърдил, че са приятели с Влайков, но заявил, че не е говорил с него от месец и никога не е нарушавал закона. Дали това е така, ще покажат разпечатките от телефона и назначената проверка.

На въпрос на “24 часа” не е ли странно, че две досъдебни производства срещу Влайков - за побой над младеж през 2008 г. и за намушкване с нож на мъж при пътен скандал през 2012 г., са прекратени от прокуратурата, Цацаров отговори, че ще разпореди специална проверка по тях.

Дали ще бъде задържан Влайков, ще реши наблюдаващият окръжен прокурор Малинов. Цацаров обърнал внимание на колегите си в Пазарджик, че Влайков е извършил множество закононарушения по отношение на съхраняването и използването на личното си оръжие.

“Първо ще почакаме разпита на детето, след това ще преценим всички събрани материали и ще вземем решение дали Влайков ще бъде задържан. Не бива да остава каквото и да е съмнение за обективността на прокуратурата и разследващите”, заяви Сотир Цацаров.