Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синтезът на витамин D3 е оптимален между 11 и 14 часа

В края на ХХ в. се заговори за вредата от слънцето като причинител на кожния рак. Установи се, че го причиняват ултравиолетовите В лъчи (UVB), които увреждат ДНК на кожните клетки. Но след това се доказа, че същите лъчи подпомагат синтеза на витамин D3. Излиза, че едни и същи лъчи са хем полезни, хем вредни, казва проф. Мария Балабанова от Александровска болница.

Витамин D е в две форми – D3 и D2. Пази от сърдечни болести, остеопороза, рак, депресия и безсъние. D3 се образува в кожата от холестерола чрез реакция, зависима от UVB лъчите, и е много по-мощен от D2. (80% от витамина, синтезиран в кожата, е D3.) Тялото го съхранява и колкото по-дълго стои човек на припек, толкова повече го натрупва в кожата като запас за зимата.

D3 трябва да се приема като добавка от хора, които не се излагат на слънце, при остеопороза и омекване на костите и против рахит при бебетата. Важен е за усвояване на калция и фосфатите от червата, за преноса на минерални соли и за здравината на костите.

Понеже D3 се синтезира в организма, той е хормон, а не витамин. Недостигът му води до проблеми с черния дроб и червата (болестта на Крон). Веганите и вегетарианците да се проверяват за дефицит на витамин D, защото той се набавя от животински храни – риба, жълтък, телешки черен дроб. Нормални са стойности от 20-50 нг/мл. Ако са под 12 нг/мл, има дефицит.

Дозите за прием

на витамин D3 са

от 400 до 1000 единици (IU) дневно. Има и комбинирани таблетки с калций. Над 50 г. и при остеопороза трябва да се приемат по 800-1000 единици. Кърмачки не бива да приемат витамин D3, тъй като той преминава в бебето чрез млякото.

D2 като добавка може да е токсичен, ако се приема в голяма доза. Има го в пресните сокове, млякото, зърнените храни.

“Ние, дерматолозите, съветваме хората да не се пекат между 11 и 15 часа - тогава е по-тежко увреждането на ДНК. Но от друга страна, точно по това време се произвежда най-много витамин D3 в кожата - каза д-р Балабанова. - Оттук противоречията – дали да се сваля защитният крем на обед за 30 минути, за да се синтезира слънчевият витамин. Но се твърди, че вредата от слънцето по обед е най-голяма.”

Синтезът на D3 зависи освен от пигмента и от теглото - закръглените синтезират повече, защото той е мастноразтворим и мазнината в кожата го задържа. При по-мургавите дозите на витамина са по-малки, защото хормонът меланин в кожата им е повече и отразява слънчевите лъчи.

И увреждането е различно. Светли хора (тип I и II) не могат да направят тен. Меланоцитите в клетките им не могат да образуват пигмент и те изгарят. Кожата се зачервява и това е знак за увредена ДНК. Българите сме с кожа от тип III и сме по-защитени.

Колко опасни са появата на мехури и в какво се израждат бенките, четете в "Здраве без лекарства".