Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Авторът
СНИМКИ: Авторът

Започват преговори за коридор Солун-Бургас-Варна-Букурещ

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред младежите от ГЕРБ на семинар в Грандхотел "Варна", че ще пусна не концесия изграждането на мост, успореден на Моста на дружбата. Нека частни инвеститори да строят и да си избиват парите, добави той.

Борисов разкри, че на 5 и 6 септември започват преговорите за транспортен коридор от Солун през Александропулос до Бургас, Варна и Букурещ. В тях ще се включат премиерите на Гърция и Румъния. Борисов добави, че България е център за обединението на Балканите.

Премиерът отново повтори тезата, че БСП по време на своето управление търгува, а ГЕРБ плаща като дойде на власт. Ние плащаме за най-скъпите изтребители, хеликоптери, бетеери, защо трябва да е така, след като сме най-бедната държава в Европа, изрази недоволството си Борисов. Той отново разкритикува "Цанков камък" и добави, че по време на последния служебен кабинет приходите в митниците са паднали със 100 млн. лева, заради намаления натиск на институциите върху контрабандата. 

Премиерът разкри рецептата си за успешното управление. "Има една рецепта и тя се нарича дисциплина. Ние я спазваме и сме винаги в тройката на Европа. "Тази година бюджетът ни беше на излишък и няма нищо страшно, че сме си осигупили резерв чрез кредити", обяви министър-председателят. Той разкритикува черно-белите учебници и каза, че лично е наредил на министъра на просветата да спре в Стара Загора и да обясни позицията на кабинета по този скандал. 

Борисов пожела на младите от ГЕРБ приземяване. Колкото по-близо сте до земята, толкова по-добре, аргументира се той.

Нашата основна цел във външната политика е всички страни от Западните Балкани, когато са готови, да бъдат членове на ЕС. Това заяви пред журналисти във Варна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в десетото юбилейно издание на Летния университет на младежкия ГЕРБ. Регионът все още не е стабилен и се радвам, че един от основните приоритети на Европейската външна служба е Балкани Ц за първи път от 11 години, което означава, че когато ние покажем, че сме фокусирани, и България може да прави външна политика. Фактът, че Балканите са един от петте приоритета на Европейската служба по външна политика показва, че когато сме организирани, можем. Това е и тема на българското председателство, но е много по-дългосрочна цел, отбеляза Екатерина Захариева. По отношение на бежанската криза тя коментира, че Европейският съюз е семейство. ДВ едно семейство трябва да се подкрепяме и в трудните, и в добрите моменти. Това е и целта на нашия премиер. Той е много активен в ЕС и неговият глас се чува. Не трябва да си затваряме очите пред трудностите, не трябва да си затваряме очите, че това не са бежанци, а вече са нелегални мигранти, каза Министър Захариева. Не искаме президентска република. Това каза във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Цветанов отбеляза, че през всички тези години винаги, когато партията е обсъждала антикорупционно законодателство, е била с протегната ръка. Правили сме го заедно с всички парламентарни групи, които са били в парламента. Антикорупционният закон мина на първо четене в 43-тото Народно събрание. Беше пред гледане на второ четене в пленарна зала, поради определени текстове, които провокираха несъгласие в някои от политическите сили и предсрочно прекратяване на мандата на парламента, не можахме да го приемем. В момента най-лесно беше и ние като БСП да направим народните представители да внесат законопроекта и да мине на съгласувателна процедура, с която да демонстрираме, че всъщност предлагаме нещо, което би могло да консолидира всички останали. Най-правилното, което бяхме предприели в този антикорупционен закон е да мине през процедура, която да даде възможност за по-широко обсъждане. Работната група, която беше сформирана от министър Цачева, даде възможност да бъдат поканени да участват активно с институции, неправителствени организации. Това даде възможност по законопроекта, който вчера беше представен от г-жа Цачева, да се изчистят всички внушения или неразбиране, което имаше в обществото. Ние винаги сме били за диалог и съм убеден, че между първо и второ четене ще има сериозна дискусия и ще може да бъдат взети, ако има, и добри предложения от законопроекта, който предлага БСП, каза още Цветан Цветанов. 

Кадър : Фейсбук
Кадър : Фейсбук

Днес ако си направите труда да сравните техния и нашия законопроект, ще видите, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от законопроекта. Останалите проценти са това да дадат правото на президента да назначава председателя на този антикорупционен орган. Ние не искаме президентска република. Ние знаем, че единственото място, където може да се води смислен политически дебат постоянно и да се осъществява необходимия парламентарен контрол върху изпълнителната власт, е българският парламент, заяви Цветанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви новата политика на кабинета за вкарване на всички в ученическа възраст в класната стая.