Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От  I до VII клас учебниците се купуват от държавата и са цветни.
От I до VII клас учебниците се купуват от държавата и са цветни.

Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца, съобщиха от ресорното ведомство.

Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива от Общата европейска езикова рамка да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. "Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.", обясниха от МОН. Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са цветни. Учебниците от VIII до XII клас пък се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация.

"Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайни полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания", се казва още в позицията на ресорното ведомство.

Черно-белият вариант на учебниците излиза с около 30 % по-евтин от цветния. Идеята обаче предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Според мнозина по този начин се поощрява социалното разделение в училищата и се създават условия за дискриминация.