Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ексцентричният изобретател Петер Мадсен, задържан за смъртта на шведската журналистка Ким Вал, разследван и за неразкрито убийство на японска студентка.

Датската полиция разследва възможна връзка между ексцентричния изобретател Петер Мадсен, задържан за смъртта на шведската журналистка на свободна практика Ким Вал, и неразкрито убийство на японска студентка през 1986 г.

Разчлененото тяло на 30-годишната Ким Вал, работила за “Ню Йорк таймс”, “Гардиън” , “Саут Чайна морнинг пост”, “Вайс” и други големи издания, бе изхвърлено до плаж край протока Йоресунд между Дания и Швеция. Дни преди това тя се е качила на подводницата на 46-годишния датски бизнесмен Мадсен, за да го интервюира.

Полицията в Копенхаген обяви, че са налице обстоятелства за ново разследване на прекратеното дело във връзка със смъртта на Казуко Тойонага, 22-годишна туристка, и че убийствата на двете жени са свързани. Тялото на японката бе открито в морето около датската столица месец след като тя изчезна. То също е било обезглавено и е намерено в същия залив недалеч от мястото, където изплува трупът на Ким Вал, съобщиха в. “Телеграф” и “Дейли стар”.

“Открихме случай от 1986 г., при който хора са се натъкнали на мъртвото тяло на японска студентка в пристанището. В момента се проучва”, каза следователят от полицията Йенс Молер Йенсен. Тойонага е била убита, когато Мадсен е бил на 15 години. Нейният убиец не е открит.

ИЗОБРЕТАТЕЛ: Датската полиция разследва ексцентричния Петер Мадсен
ИЗОБРЕТАТЕЛ: Датската полиция разследва ексцентричния Петер Мадсен

Петер Мадсен, бизнесмен, който на сайта си се определя като изобретател, е арестуван за непредумишлено убийство на 12 август. Журналистката се среща с него на остров Рефшейл на 10 август и се качва на борда на 18-метровата му подводница “Наутилус”, за да го интервюира. Към 10 часа на 12 август спасителни екипи определят местонахождението на “Наутилус” в залива Коге, южно от Копенхаген. Час по-късно Мадсен скача във водата от потъващата подводница, като казва на екипа на лодката, който го е спасил, че е имало проблем с баластния резервор, осигуряващ стабилността на съда във водата.

Спасителни екипи започват операция по издирването на подводницата и скоро я намират. Не откриват на борда й никого. За изчезването на Ким Вал съобщава в полицията нейният приятел Йън Конг. Чудакът Мадсен непрекъснато променя показанията си, като първоначално твърди, че около 22,30 ч. на 10 август е оставил журналистката в ресторант “Халвандет”, близо до мястото, откъдето я е взел. По-късно променя показанията си и казва, че е загинала при инцидента с подводницата. Тялото на журналистката е открито от случайно минаващ колоездач, изхвърлено край плаж на Балтийско море. То е без глава и крайници.

Следователи твърдят, че трупът е с белези от прободни рани, за да може въздухът в него да излезе свободно и да не позволи на останките да изплуват.

Торсът бил прикрепен за метален прът, за да стои под водата. Мадсен отрича да е убил журналистката, както и да е отрязал крайниците й. Следователи са открили следи от кръв по подводницата. ДНК експертиза доказва, че тя е на Ким Вал. Полицията все още издирва дрехите на журналистката, с които е била облечена на плавателния съд.

Датските следователи обвиниха Мадсен в убийство и искат удължаване на ареста му до 5 септември. Говорителят на полицията Йенс Мюлер Йенсен заяви, че има индикации, че Мадсен е потопил подводницата, която впоследствие изплува. Прокурорът Луис Педерсен каза, че срещу ексцентричния бизнесмен е повдигнато обвинение за убийството на Ким Вал на неизвестно място по неизвестен начин.

Според адвоката на изобретателя Бетина Халд Енгмарт той е невинен и е готов да сътрудничи на правосъдието. “Всичко се случи за 30 секунди, не можах да оправя проблема”, заяви Мадсен пред датската ТВ 2. Обвиненият трябва да мине през психиатрична експертиза. Делото ще се гледа при закрити врата заради продължаващото разследване.

Дълга 18 метра и тежаща 40 тона, “Наутилус” е най-голямата лична подводница, която Петер Мадсен е строил. Завършена е през 2008 г. с помощта на много доброволци. В периода 2014-2015 г. е имало преговори и членовете на борда прехвърят собствеността й на Мадсен, пише на сайта му. През 2015 г. Мадсен изпраща есемес до двама от членовете на борда, който гласи, че “над “Наутилус” тегне проклятие”

И допълва: “Това съм аз... Никога няма да има спокойствие на този съд, докато съм жив”, казва той според свидетели.

Ким Вал е известна журналистка, завършила международни отношения в Лондонското училище по икономика, а след това магистратура по журналистика в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Тя отразява широк кръг въпроси и разказва истории от различни части на света. Плава няколко месеца в Тихия океан и прави репортажи за живота на населението на островите, които потъват в резултат на ядрени опити, пише за последиците от земетресението в Хаити и за минното поле в Шри Ланка.

През 2016 г. става носител на наградата “Ханзел Мет” за дигитален репортаж за климатичните промени и ядрените оръжия, които са били изпитвани на Маршаловите острови. Ким Вал е планирала да се премести в Пекин, за да продължи кариерата си.

“С безгранична скръб и ужас научихме новината, че останките на дъщеря ни Ким Вал са открити. Все още не е напълно ясно какво се е случило. Има редица въпроси, които чакат отговори. В ужасните дни, откакто Ким изчезна, получихме безброй доказателства за това колко обичана и ценена е тя. И като човек, и като приятел, и като журналист”, написа майка й Ингрид Вал във фейсбук.