Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може би никога не сте чували думата “фасция”, тъй като тя крайно рядко е тема за разговор. Но пък трябва да знаете, че без фасция човекът е една спихната кожена торба от кокали, меса и черва.

Фасцията е цяла мрежа от съединителна тъкан, която се намира точно под кожата. Тя свързва в обща система сухожилията, хрущялите и меките тъкани с костите. Освен това тя обвива мускулите и вътрешните органи в пашкули и прави възможно тялото да се движи. Всичко изброено дотук показва, че фасцията е всъщност нещо много важно за човека и заслужава много повече внимание.

Ако фасцията ви стяга или убива, ще изпитате болка и няма да сте в състояние да извършвате доста от присъщите ви движения. Ето защо фасцията се радва на особено внимание от физиотерапевтите, от масажистите, специалистите по акупунктура, от учителите по йога и от ред други медицински специалисти. Те знаят, че всяка терапия за раздвижване започва от фасцията.

Едно от най-подходящите определения за нея е: “Триизмерна паяжина от фиброзни, лепкави и мокри белтъци, които свързват в едно цяло 70-те билиона клетки в човешкия организъм”. А ето и още някои неизвестни факти за фасцията.

1. Като сюнгер е

На фасцията не й стига да пиете достатъчно вода всеки ден. По дефиниция тя е биологическа тъкан, която трябва да се движи. Представете си я като сюнгер - тънка гъба, която попива вода и трябва да бъде изстисквана чрез движения на тялото (упражнения, масажи, йога и др.), за да може да попие още вода и в резултат всяка част на тялото да се движи нормално.

2. Направена е

от колаген

От всички видове белтъци в тялото най-много е колагенът. Има го не само в кожата, но и в костите, мускулите и във всички видове съединителна тъкан, включително фасцията. Тя е мека съединителна тъкан, състояща се изцяло от колаген. А колагенът е изумително як. В тялото има общо 16 вида колаген и някои от тях са много по-здрави от стоманата.

3. Закрепена е

за мускулите

Мрежата от колаген се закрепва към мускулите и поради това те могат да се движат, без всеки път да провисват и да пропадат. Фасцията е обшивка за мускулите - покрива ги изцяло и те се съкращават под нея. Ето защо тя е извънредно гъвкава.

4. Изглажда кожата

Между кожата и фасцията има слой от мастни клетки. Ако този слой от подкожна мазнина се набръчка, се образуват неравности, които наричаме целулит. Благодарение на намиращата се под него съединителна тъкан слоят от мазнини също се движи и може да се изглади, а мастните лобули в него да се разнесат. Тогава и кожата се изглажда.

Но тъй като фасцията е мрежеста тъкан, няма как мастните натрупвания да се премахнат, като се изстържат. Физиотерапевтите, кинезитерапевтите и масажистите знаят как да раздвижат фасцията, за да се разнесат целулитните образувания над нея. Ако обаче човек не знае как се прави това, видим ефект няма да има.

5. Има 12

фасциални

меридиана

Те се различават от меридианите при акупунктурата. Фасциалните меридиани преминават през телесния ни “пояс” отгоре надолу, отпред и отзад, както и по диагонал, за да можем да се движим. Тъй като те са свързани, човек понякога изпитва “болка, която се мести”. Това е така, защото фасциалната конструкция в една част на тялото може да причини болка в съвсем друга част. Стягането на пироформния мускул в таза например може да причини болка в долната част на гърба или по краката. Това е така, защото те се намират на фасциалния меридиан.

6. Тиксотрофична е

“Тиксотрофията” е способност на течностите и геловете да променят своя вискозитет под натиск, при раздвижване или при температурна промяна. Обикновено при такива условия те се втечняват повече. Когато масажист прилага натиск върху фасцията, тя се размеква, отпуска се и става по-гъвкава. Травмите, стресът и обездвижването влияят на тиксотрофичната способност на фасцията и тя се стяга.

7. На цвят е розова,

жълта и бяла

Ако някога сте опитвали да отделите ципата около парче месо, преди да го сготвите, знаете как изглежда фасцията.

8. Държи тялото

събрано

Тъй като е невидима втора кожа, благодарение на фасцията гръбначните животни могат да движат костите и мускулите си. Тя държи органите заедно и на определените им места в тялото. Част от фасцията са и мембраните, които защитават мозъка, гръбначния стълб и периферните нерви.

От ембриологична и анатомична гледна точка фасцията е една обща система. Всеки от нейните елементи има свое название - да речем, определено сухожилие или хрущял, и това ни пречи да мислим за фасцията като за едно цяло. Ако има проблем с медиалния нерв, се лекува цялата нервна система. Ако е запушена сафенозната вена на крака, това се отразява на цялата кръвоносна система. Но ако има травма на ахилесовото сухожилие, лекарите лекуват само него, вместо да разглеждат травмата му в контекста на цялата фасция.

9. От нея

напушва смях

Но фасцията не е само мрежа, нито е отделна система - тя е част от целия организъм. В него никоя система не е изолирана от останалите.

Емоциите се пораждат в мозъка, но те имат и физическа природа. Много често се случва внезапен изблик на емоция, докато масажистът работи за отпускане на фасцията. Най-често човек го напушва смях по време на терапевтичния сеанс, но може и да се облее в сълзи. Работата върху някоя телесна зона може да предизвика емоционален отклик, който пациентът подсъзнателно свързва с тази зона. А този отклик на свой ред има физиологична реакция. Невинаги и не с всеки се случва, но е доста честа. Съвременната медицина обаче не разбира този феномен и не го изследва клинично.

И така, какво е фасция? Вече знаете, че е интегрална част от тялото ви и че иска грижи. Масажите я стимулират и я поддържат в оптимална форма. Нужно е също да се движите повече.