Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Каменаров
Константин Каменаров

Предимството ми е, че съм излязъл от БНТ, казва новоизбраният шеф

- Откога встъпвате в длъжност, г-н Каменаров? Веднага след гласуването вие отидохте до Съвета за електронни медии, защо?

- Отидох да ги видя, не беше по служба. Предполагам, че в рамките на седмица, 10 дни трябва да се случи това нещо. Те трябва да подготвят договора.

- Кой ви поздрави за новия пост?

- Телефонът ми пари. Всякакви хора ми се обадиха, сред тях и много хора, за които не съм се сещал от години и те също за мен.

- Как приехте победата?

- Нищо специално и нищо конкретно не се случи. Нарича се радост това чувство.

- След СЕМ отидохте в БНТ. Как ви посрещнаха хората там?

- Никога не трябва да забравяме, че все пак аз оттук съм излязъл. Това е едно специално предимство и удоволствие, което имам. Също и удовлетворение.

- Какво ви предстои да свършите веднага в телевизията?

- Първо ще се огледам много внимателно, защото не е умно и

не е време да

се дават фатални

обещания

Човек трябва да е реален. Нямам никаква амбиция да започвам с някакви невероятни промени, рокади, защото не се прави така. Има твърде много неща, които са хубави и добре направени в БНТ, така че преди човек да говори на ангро, трябва да се огледа и да е съвсем наясно защо ще променя нещо.

- Една от идеите в концепцията ви е да утвърдите само две двойки водещи на централната емисия новини, както е в цял свят. В същото време съпругата ви Радина Червенова е една от най-известните тв водещи на новини. Какво ще се случи с нея?

- Само мога да се гордея с нейната работа. Но ще мога да отговоря на този въпрос миг след като на мен ми се отговори чисто формално на въпроса дали има, или няма конфликт на интереси с тази моя позиция. Мисля, че няма, но нека не съм аз този, който трябва да го съобщи.

Иначе всичко, което най-малко ми се иска, е да ѝ попреча и то не защото това е жена ми, а защото е блестящ професионалист и една от истинските емблеми на тази телевизия. Ако, не дай боже, ми се наложи да се разделям с нея по този начин, това е все едно да си отрежа дясната ръка професионално.

- Кого ще питате за този конфликт на интереси?

- Юристи. Мисля, че има и някаква комисия, която ще ми даде становище. Това са официални актове, не става въпрос да питам някого под сурдинка.

- През 2011 г. станахте оперативен директор на БНТ и тогава имаше подобен казус със семейството ви, но тогава се оказа, че няма конфликт на интереси, тъй като Радина Червенова е назначена с конкурс.

- Първо, че е назначена с конкурс, второ, тя не отговаря пряко пред този тип директори - нито пред генералния, нито пред изпълнителните. Тя е подчинена на директора на дирекция “Информация”. Така че мисля, че няма конфликт на интереси, но все пак искам да попитам, защото това са деликатни неща.

- Имате ли вече готов екип?

- Имам добри идеи, но нека да не избързваме с имена.

- Ще има ли подадени оставки в БНТ заради вашия избор?

- Това е принцип.

Аз лично съм

подавал 2 пъти

оставка,

работейки в

телевизията,

защото когато дойде нов човек, принципът е, че си подаваш оставката. Това не значи, че напускаш, а просто му развързваш ръцете, за да може той да вземе своите решения. Това са незадължителни неща, които не може да принудиш хората да извършат.

- Голяма част от хората в БНТ изразиха радостта си, че вие сте избран. Направиха го във фейсбук.

- Много се радвам и много съм горд с това, защото аз съм телевизионен човек. Коко Каменаров ме е направила телевизията, не нещо друго. Така че, казвам го в най-симпатичния смисъл, съм ѝ длъжник.

- Ще съкращавате ли хора?

- Никакви намерения нямам. Не вярвам в лекарството, наречено съкращения. Който тръгне и каже, че ще съкрати хората наполовина или две трети, това са пълни глупости. Нито се работи така, нито е умно да се прави. Трябва просто да се види за каква работа какви хора трябват, къде са повече и къде не достигат. А работа има много. Ако някой се притеснява дали ще има работа, не трябва, защото има за всички.

- Вие самият откога реално започвате да работите като генерален директор?

- Формално от мига на подписването на договора, а иначе работата вече си върви.

- Как многобройното ви семейство прие новината?

- Щастливи и горди, което ме прави по-щастлив от всичко на света.

- Откъде ви се обадиха децата ви?

- Само едно е при нас и кучето, разбира се. Иначе едното е в Швейцария, другото - във Франция, третото - в Англия. Затова с Радина се шегуваме много, че най-накрая и ние като нормалните хора останахме с едно дете. Но всъщност това не е удоволствието, защото всички заедно е по-гот.

- Как искате да видите телевизията след 3 години?

- Успешна, влиятелна и предпочитана.

CV

Константин Каменаров е роден на 31 юли 1964 г.

Завършва медицина и става репортер в “По света и у нас” в началото на 90-те години

Води емисията по Ефир 2, след което става шеф на “По света и у нас”

През 1999 г. става говорител на правителството на Иван Костов за 4 месеца

По-късно е говорител на “Мтел”

През 2011 г. става оперативен директор на БНТ за 2 години

На 23 август 2017 г. е избран за генерален директор на БНТ