Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Барселона, Париж, Манчестър и Брюксел терористите използваха самоделни бомби, за да убиват невинни, дори деца. Експлозивът TATP, който “Ислямска държава” масово прилага в Европа, може да бъде произведен от химикали за ежедневна употреба. Те са достъпни в аптеки, магазини за санитарни материали или да се поръчат в интернет.

През декември 2016 г. координаторът по въпросите на контратероризма в Европа Жил дьо Кершов предупреди, че “Ислямска държава” може да използва коли бомби, кибер- и химическо оръжие в Европа, след като екстремистите се завърнат по домовете си от войната в Сирия и Ирак. Европол определя като основна заплаха терористичните групи с автоматично оръжие и пояси на самоубийци, натъпкани с пластичния експлозив TATP, както и самотни терористи с ножове и камиони. Дьо Кершов изрази опасения от въвеждането в Европа на тактиката с коли бомби, позната от Сирия и Ирак, кибератаки и биологично оръжие. Оказва се, че

атентатите може да струват доста евтино.

Атаката в Барселона и експлозията в нелегалната фабрика за самоделни бомби в Алканар показват, че терористичната клетка от над 14 млади ислямски екстремисти е планирала много по-ужасен атентат, но инцидентна експлозия е променила плановете им. Полицията съобщи, че е идентифицирала трима души, чиито останки бяха намерени в къща, служила за основна база на терористите.

Разследващите са открили TATP в повечето от 120-те избухнали цилиндри с бутан. Бандата е готвела едно или няколко нападения в Барселона, каза местният полицийски шеф Луис Траперо. Според медиите терористите са планирали кървави атаки и на други емблематични обекти освен на известната улица “Лас Рамблас” - срещу катедралата “Саграда фамилия”, дело на прочутия архитект Гауди и символ на Барселона, както и на пристанището. С кредитната карта на мароканеца Юнес Абуякуб, карал вана убиец, са били наети още три. Другият е открит в североизточното градче Рипол, където са живели основните заподозрени, а третият е изоставен в района. Бандата е планирала да натъпче във вановете бутилки с бутан и TATP.

22-годишният мароканец Абуякуб с пояс на самоубиец бе убит с помощта на робот от полицията. Той е бил забелязван във всички европейски страни, заяви Йоахим Форн, вътрешен министър на Каталуня. Според експерти това означава, че в тези страни има групи на “Ислямска държава”.

Наричат TATP

“Майката

на Сатаната”

Това е “любимото” взривно вещество на радикалните ислямисти в Европа. То бе използвано при терора след концерта на поп звездата Ариана Гранде в Манчестър, както и през 2015 и 2016 г. в Брюксел, Париж, а също при бомбените атентати през 2005 г. в Лондон.

Освен че може лесно да се приготви в домашни условия от достъпни на пазара вещества, този експлозив трудно се засича от кучета и детектори. Джихадистите го създават в лаборатории и твърде бързо достигат индустриални количества TATP и други подобни взривни вещества в Сирия и Ирак. Според базираната във Великобритания организация “Конфликт армъмент рисърч” през миналата година

51 компании

са доставяли компоненти,

необходими за изготвяне на самоделни взривни вещества на полуиндустриално ниво. Компаниите са от 20 страни, сред които Турция, Русия, Белгия и САЩ.

Месец преди да избухне фабриката в Испания в Турция бе заловено семейство, което произвежда TATP. В интернет дори има указания как да се изготвят подобни самоделни бомби. Приготвената смес във вид на пудра на кристали има нужда само от детонатор, за да предизвика голяма експлозия.

Детонаторите може да се приготвят в домашни условия с тънки метални тръби, запълнени с паста, и свързани с два електрически проводника. Но те лесно могат да се намерят и в магазина. В атентатите през ноември 2015 г. в Париж един от терористите - Салах Абдеслам, по-късно арестуван в Брюксел, бе

купил десетина пиротехнически детонатора

от магазин за фойерверки в околностите на френската столица, без да събуди каквото и да било подозрение. Атентаторът от Манчестър е приготвил “Майката на Сатаната”, с който уби 22 души, сред тях и деца, на кухненската си маса.

Според Майк Маккол, шеф на Комисията за контраразузнаване в Камарата на представителите на САЩ, през ноември 2015 г. и през март 2016 г. в Брюксел е бил използван същият експлозив от терористите, свързани с ИДИЛ. Конгресменът твърди, че приготвянето и разпространението на тези самоделни бомби показва, колко сложна е ситуацията и че това не са действия на “вълци единаци”. Съседи на атентатора от Манчестър Салман Абеди разказват, че

от вратата му

се носела

силна миризма

на химикали. Той се учел да прави такива бомби, следвайки указания в ютуб.

След атентата на брюкселското летище “Завентем” е установено, че терористите са използвали големи количества от “Майката на Сатаната”. Атентаторът Ибрахим ел Бакрауи и неговият съратник - експертът по експлозиви Наджим Лахро, произвеждат самоделната бомба от триацетон трипероксид. Полицията в Брюксел открива скрити на сигурно място в квартал “Шаербек” над 15 кг TATP, 150 литра ацетон и 30 литра водороден пероксид, нужни за направата на експлозива. Ооткрити са и пирони и винтове, знаме на ИДИЛ, както и четвърта самоделна бомба, която не е била закарана на летището.

Преди серията от атентати в Европа печално известен стана лондончанинът Ричард Рийд, свързан с “Ал Кайда”, който през 2001 г. се опита да взриви американски “Боинг 747” над Атлантическия океан с обувка, натъпкана с TATP.

Джими Оксли, експерт по експлозиви и професор по химия в университета в Роуд Айланд, коментира пред западни медии, че два университета разработват сензори, които да откриват “Майката на Сатаната”.