Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Летовници строят внушителни заслони, вместо да мързелуват по шезлонгите

Нудистите са сред най-активните и с богата фантазия

Има едно място край Поморие, в което някак между другото, но всъщност доста неочаквано, човек може да си припомни култова любовна поезия на класици като Яворов и Дебелянов.

Стиховете са изписани върху скали на метри от морето. На един от камъните е любовното обяснение на Яворов към любимата му Лора, на съседните са стихове на Димчо Дебелянов и Никола Вапцаров.

Поетичните скали са на метри от атрактивен бивак на дивия плаж "Пясъчна коса" в Поморие.

Той пък е изпълнен с изрисувани дървета, десетки нанизи от мидички, фигурки от морска пяна, изобразяващи влюбени гълъби, закачливи арт инсталации.

Поне за двайсетина дни бивакът се населява от своите създатели Зойка и Иван. Двамата влюбени са от София, нудисти са и не обичат да бъдат смущавани от любопитни минувачи.

Бивакът им е един от най-атрактивните по Южното Черноморие, а за още повече респект двамата са изработили свои прототипи от дърво и дрехи.

Освен скалите в съседство романтиците Зойка и Иван са изписали и десетки по-малки камъни с цитати от любовни и морски хитове. Те са разпръснати на няколко места в бивака.

Основното послание на двойката е простичко и е изписано в центъра на плажното им парцелче: "И днес денят е чудесен - ние сме тук и сме живи! Благодарим ти, Господи!"

Освен че е див, плажът е уникален с това, че на метри от него се намира Поморийското езеро с луга и кал.

Пътека разделя морето от езерото и често туристите редуват плажните бани със СПА процедури на езерото.

Няколко предприемчиви поморийци, усетили природните дадености, предлагат масажи на брега на езерото.

Те са завзели няколко удобни, но по-отдалечени местенца на брега.

На този плаж преди години се появи един от първите дървени биваци, който си имаше дори улица и поща, спомнят си поморийци.

От миналото лято обаче първенството по "трудолюбие" държат обитателите на най-дивата част на красивия Аркутински плаж край Приморско.

Там въобръжението е взело връх, а дървен материал има в изобилие, тъй като близката река Ропотамо непрекъснато влачи "строителен материал", който морето изхвърля на брега.

Колкото повече се отдалечаваш от платената зона на плажа, толкова дървените колиби стават повече и по-големи.

Някои са направо с размерите на малка стаичка, имат си врата, маса, пейки и всичко необходимо.

Изобретателен нудист дори си оформил дворче пред колибата, пренасяйки клони с листа от близката лонгозна гора, видя екип на "168 часа". Построен веднъж, заслонът се използва само от "собственика" по време на цялата му почивка. Някои си маркират територията, поставяйки указателни табели с имена или просто надпис "заето", но те са малцинство.

В много от колибите предвидливо са оставени чадър, списание за четене и дори резервен бански.

Най-често обитателите са двойки, които държат на усамотението и пълното сливане с природата.

"Защо си строя заслон? Не е само заради жегата. Предпочитам да създам нещо, вместо да лежа по цял ден на някой шезлонг. Въпрос на гледна точка", казва мъж на средна възраст от Пловдив, който от години почива на Аркутино. Той е намерил интересен сандък, изхвърлен от морето, който идеално се вписва в плажното му жилище.

Заслоните по плажа често стават обект на любопитни туристи, които се снимат до тях, докато се разхождат край морето.