Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки голям спортен форум, всяко напечено състезание по света си търси своя герой или случка, с които да се запише в историята. За световното първенство по лека атлетика в Лондон няма никакви съмнения, че кулминацията беше финалното бягане на 100 метра. И то не само защото това е най-атрактивната лекоатлетическа дисциплина, а и заради развоя на събитията през тези незабравими 9,92 секунди.

Силен старт, мощни мъже се изстрелват напред, а очите на всички са вперени в гиганта с жълто трико, от който се очаква единствено и само победа. Само че природата и ненавистната съдба този път са решили да погодят гаден номер на Юсейн Болт. Силите му не стигат да отвее конкуренцията точно на финала, както го е правил десетки пъти преди това. Един от най-великите спринтьори на всички времена дава всичко от себе си, но в крайна сметка остава трети. И понеже това е денят на капризното провидение, то тикна победата в ръцете на един 35-годишен ветеран, който на всичкото отгоре беше набеден за допинг злодей и едва ли не беше зачеркнат за световния спорт.

Да, но Джъстин Гатлин изтърпя своето наказание за употреба на забранени стимуланти и се върна по-силен отвсякога, за да открадне славата на 30-годишния ямаец Юсейн Болт. Публиката на стадиона не му прости светотатството. Десетки хиляди освиркаха световния шампион, въпреки че той церемониално се преклони пред своя голям съперник. В интерес на истината Гатлин чуваше освиркванията неизменно около себе си, когато заставаше на стартовата си позиция. Феновете в английската столица явно искаха да му покажат, че не са му простили измамата, с която е трупал победи, пари и слава. Новият шампион обаче е убеден, че трябва да получи реабилитация в сърцата на хората.

“Изтърпях наказанието си за старите грешки, които съм направил. Иначе не съм лош човек. Не се държа лошо, не псувам и не обиждам тези около мен. Когато някой е по-добър от мен, му стискам ръката и го поздравявам. Същото отношение очаквам и към мен. Разочаровах се, когато чух освирквания по трибуните. Представете си как се чувства човек, когато направи нещо толкова значимо, а феновете не се радват за този успех. Чувствах се сам и изоставен, там, на пистата. Но сега си мисля, че никой не може да ми открадне триумфа, защото съм си го заслужил. Потрудих се доста, за да се завърна на върха, и сега е време да се насладя на щастливия миг”, опита да остане оптимист Джъстин Гатлин.

Статистиците също бяха на негова страна и го поздравиха за уникалния успех да спечели две световни титли в рамките на две десетилетия. Преди 12 години американецът спечели златото на 100 метра на световното в Хелзинки. Нито един атлет не е печелил отново световната титла след толкова дълга пауза. Гатлин записа името си в историята и с още едно постижение – той се превърна в най-възрастния световен шампион в историята на дисциплината.

Ветеранът вече има в колекцията си три титли от световни първенства заедно със златото на 200 метра в Хелзинки. Общо отличията му от шампионати на планетата вече наброяват седем. Четири от тях са на 100 метра, което му отрежда четвърто място във вечната класация в дисциплината.

Но какво да кажем за Юсейн Болт, който приключва кариерата си с общо 14 медала от световни първенства. Мълнията повече от всичко на света искаше да приключи кариерата си със златен медал на 100 метра, но подготовката му не беше на достатъчно добро ниво, за да се опълчи на Гатлин и на младия американец Крисчън Коулман, който очевидно е светлото бъдеще на световния спринт.

В типичния си стил Болт се оплака от стартовите блокчета, които провалили силния му старт и така го лишиха от поредния велик успех.

Организаторите на световното побързаха да се оправдаят, че блокчетата са абсолютно същите като тези от световното първенство преди 2 години. Мълнията обаче държеше на своето. Просто няма как да потърси причините за неуспеха в себе си, което би отнело малко от бляскавия му имидж. Иначе проблемите му никак не бяха малко. 30-годишният спринтьор през годините положи тялото си на нечовешки натоварвания и сега си плаща данъка за това.

Камерите в Лондон уловиха мига, в който ямаецът разтриваше гърба си – там, където очевидно се крие хронична контузия. Да не пропускаме и факта, че Болт така и не успя да направи качествена подготовка преди това световно. Напоследък той не отделяше достатъчно внимание на тренировъчните занимания и вярваше, че уникалната му физика и талант ще го покрият и този път. Но не се получи.

Светкавицата няма от какво да се срамува. Време е да обърне внимание на живота си след тренировките, пътуванията, състезанията. Преходът към новото ежедневие няма да му е никак лесен. Самият той веднъж каза, че просто не знае какво ще прави, когато спре да се състезава.

Подобен проблем мъчи мозъка и на великия бегач на дълги разстояния Мо Фара, който вдигна цяла Великобритания на крака с третата си световна титла на 10 000 метра. Роденият в Сомалия лекоатлет се състезава под знамената на английската кралица и през всичките тези години се доказа като достоен поданик на короната с 6 златни медала от световни първенства. Мо Фара обаче също е готов да свали спортния екип и да търси нови предизвикателства. За него и за Болт работа ще се намери. Двамата са събрали и достатъчно спестявания и при разумни харчове могат да им стигнат и за внуците.