Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Примамвали момичета от Тутракан и Силистра с фалшиви оферти за работа срещу високи заплати.

Безработни млади жени от Тутракан и селата са лъгани да заминат за Белгия с фалшиви оферти за работа, а там са принуждавани да проституират. Схемата е организирана от двете българки, обвинени за сводничество, експлоатация на проституиращи, пране на пари и предоставяне на помещения за развратни действия.

Въпреки че са бедни и едва оцеляват много жени отхвърлили предложението и се върнали в България, научи „168 часа” от близки на отчаяните жени. Те избрали отново мизерията, вместо да продават плътта си Някои от поканените още са в стрес след кошмарното предложение, отправено към тях в луксозен хотел в белгийската столица, уточниха приятели.

Сънародничките ни Стефка Йорданова на 76 г., и Светла Захариева на 49, бяха издирвани с европейска заповед за арест от съда в Брюксел за участие в престъпна група за трафик на хора. За задържането им имаше и издадена заповед от ГДБОП от 18 юли.

Стефка Йорданова до 1989 г. работи в клона на БНБ в Тутракан. След това заминава с цялото си семейство в Белгия. Тя има двама сина и една дъщеря.

Клиенти, ползвали услугите на Йорданова в банката, и до днес нямат обяснение как един съвестен банков служител е избрал опасния бизнес с проституция, и то в страна като Белгия. Неотдавна попада в полезрението на тамошните власти и сега я очаква затвор. Също и приятелката й Светла.

Преди да замине за Белгия със съпруга имали магазин в Тутракан, от който изкарвали добри пари и могли да се издържат. В кралството двете нашенки се срещат преди 20 години и започват общия си бизнес, разказаха местни хора пред „168 часа”. Те даже обещавали на закъсали хора от района на Силистра и Тутракан да им намерят работа, за да не мизерстват в България. Колко българи са се устроили с тяхна помощ в чужбина, не е ясно.

В дунавското градче се говори, че парите, които проститутките плащали на "двете маман", не са пропилени за луксозен живот, а са инвестирани в закупуването на имоти в Тутракан и околностите. Хората дадоха пример – новопостроено имение в края на града, писа в. „24 часа”. За него обаче едва ли ще им остане време.

В съдебно заседание миналата седмица обвинените дами дадоха съгласие да бъдат екстрадирани и предадени на белгийските следствени власти.

Това дава възможност да предявят към българките и други обвинения, различни от описаните в европейската заповед за арест, обясни прокурор. След разяснения и след намесата на техен адвокат, Йорданова и Захариева се отказаха да бъдат доброволно екстрадирани. Обратът дойде след тридневен размисъл и престой в ареста, потвърден с решение и от Варненския апелативен съд.

Сега на ход са магистратите от окръжния съд в Силистра. Решението им е да ги екстрадират по най-бързия начин в Белгия.

Според тяхното законодателство за престъпления като сводничество, принуда и заплахи към жени да проституират се предвиждат

до 20 години лишаване от свобода В европейската заповед за арест е посочено, че Йорданова и Захариева са заставяли всяка жена да им предоставя освен фиксирана сума от 50 евро за една работна смяна и комисиони. Искали да се работи колкото се може повече. Така общо дневният приход от една проститутка за двете “маман” достигал до 160 евро. Не е ясно от какви националности са били жените от контингента на Йорданова и Захариева.

В документа е записано, че получените от двете българки суми не са декларирани в кралството, а са инвестирани обратно в България. Престъпленията са квалифицирани по няколко правни норми на белгийския наказателен закон.

По време на съдебното заседание в Силистра двете обвиняеми запазиха видимо хладнокръвие. Докато по-възрастната Стефка Йорданова изглеждаше доста притеснена и изплашена, на моменти даже неадекватна, по-младата Светла Захариева беше спокойна.Сякаш нищо не се е случило и всичко е наред.

Двете дами са свати. В залата бяха забелязани и техни близки и приятели.

„Абсолютно сме невинни. Работим за други хора. Някой ни е натопил и вкарал в престъпната схема. Може би ни е имал зъб”, сподели след съдебното заседание Йорданова.

Сигналът за бизнеса на българките с проститутки е бил подаден от потърпевши жени, научи „168 часа” от свой полицейски източник в Силистра, запознат с историята в Белгия. Жалбоподателката е посочила името си, така че оплакването не е било анонимно. В него тя твърди, че е ощетявана в заплащането, че е трябвало да издържа фамилията си, като проституира.

Публичният дом, стопанисван от нашите сънароднички се намирал в т.нар. квартал на витрините.

Червени фенери пред входа отличавали дома за разврат от останалите сгради в квартала, разказаха жени от Тутракан, които са им гостували в Белгия. Но за разлика от бедните им съгражданки към тях не са отправяни покани “да забогатяват чрез секс с непознати мъже от Европа и даже азиатски страни”.

Гости били и мъже от крайдунавския град. „Посрещаха ни топло и радушно. Нямахме представа с какви тъмни дела се занимават”, каза съгражданин на Йорданова и Захариева.

Той твърди, че до него достигнала информация, че двете имат охрана, обслужващ персонал, който събирал някакви такси, но не знаел от каква дейност.

Арестът на замогналите се в Белгия наши сънароднички ги изненадва още в първите дни след пристигането им в България. От прессъобщението на апелативната прокуратура във Варна не е ясно къде са задържани с европейската заповед за арест - дали в родния Тутракан, или в Силистра, където често пазарували според техни близки.

“По искане на окръжната прокуратура съдът взе мярка за неотклонение “задържане под стража”, пише в съобщението.

На 18 юли е извършен обиск с прокурорско постановление в дома на обвинената Стефка Йорданова, след което двете са арестувани. Междувременно са претърсени още пет адреса.  

Какво е открито на тях четете в хартиеното издание на "168 часа".