Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фирма на Христо Ковачки е в списъка с компаниите, които трябва да доплащат за заменките.
Фирма на Христо Ковачки е в списъка с компаниите, които трябва да доплащат за заменките.

През 2016 г. се проваля първият търг, организиран от министерството на земеделието за консултант, който да сметне какво трябва да върнат в хазната знакови бизнесмени като Гриша Ганчев и Христо Ковачки

Рано или късно всичко се плаща. За съжаление, или от данъкоплатеца, или от дребните собственици, което в повечето случаи е едно и също.

Казусът с осъждането на България заради погубването на хабитати в защитена зона “Калиакра” е точно такъв.

Строителният бум през миналото десетилетие напълни този район с хотели, ветрогенераторни паркове и други съоръжения. В повечето случаи те са издигнати върху земи, които са били извадени от горския фонд и на които е променено предназначението, така че върху тях да може да се строи. Ако

бъдат съборени, както настоява Европейската комисия, държавата ще трябва да плати на собствениците им стотици милиони евро, защото никой от тези предприемачи не е строил незаконно.

Отделно от това, изкупувайки терените на значително по-ниски от пазарните цени, много от тези активи попадат в списъка, за който Брюксел вече осъди държавата да си поиска разликата между платеното и действителните пазарни цени.

Сделките са страшно много и могат да се споменат само по-знаковите от тях. Например

голф комплекс

“Трейшън

Клифс”

на рекламния бос Красимир Гергов и банкера Георги Цветански.

Той започна да се строи ударно през 2009 г., когато правителството на Сергей Станишев прие стратегия за засилено развитие на голф туризма в България.

Но за да се стигне до строителството, предприемачите бяха купили чрез замени няколко терена, които после окрупниха.

Една от тези сделки попадна в списъка от 47 заменки, за които Брюксел заплаши България с глоба от 50 млн. евро. Става въпрос за терен до входа на комплекса. От обясненията на Красимир Гергов тогава стана ясно, че той е съгласен да върне на държавата терена, стига да му гарантират, че върху него няма да се строи нищо. Защото той го купил, за да попречи на някого да издигне високи сгради до самия вход на комплекса.

В статии, публикувани преди време, Гергов казва, че заменките са направени от него и още тогава е декларирал, че никога няма да построи нищо върху тези земи. Впрочем по онова време - преди България да влезе в ЕС, тези същите земи са имали разрешително за строеж и е било планирано там да се издигне втори Слънчев бряг. Гергов прави голфигрището.

В разправиите тогава някак встрани остана фактът, че по принцип голямата част от голф комплекса попада в зона, включена в “Натура 2000”. Това е същата тази защитена зона “Калиакра”.

В нея впрочем е и почти цялото землище на близкото село Топола. Звучи невероятно голф игрището

да бъде

премахнато

по какъвто и да е начин. То отдавна се утвърди като едно от най-значимите в света на европейския голф, а Гергов не крие амбициите си да разширява комплекса с нови къщи за гости и хотел. Само до 2012 година в комплекса вече бяха вложени над 100 млн. евро, а наскоро Гергов подписа споразумение със СИБАНК за рефинансиране на заемите за голф комплекса.

В голф комплекса “Трейшън клифс” до момента са вложени над 100 млн. евро. Собственик е Красимир Гергов.
В голф комплекса “Трейшън клифс” до момента са вложени над 100 млн. евро. Собственик е Красимир Гергов.

Друга голяма заменка на имот също в рамките на зона по “Натура 2000” в тази част на страната е “Ол Сийз Пропъртис”. Фирмата взе чрез две сделки с държавата общо 1048 декара между Балчик и Тузла за по 14-15 лв. квадрата, при положение че по това време терените там са стрували многократно повече.

През 2008 г. кабинетът “Станишев”

промени

предназначението

на купения окрупнен терен и върху него вече можеше да се строи. Това, че там няма нищо, се дължи на простия факт, че фирмата просто не плати навреме таксата за смяната на предназначението. Но това може да се промени, като се обяви нова процедура.

“Ол Сийз Пропъртис” често мени собствениците си. Навремето шефката на ловно стопанство “Балчик” Калинка Тодорова обясняваше, че фирмата е свързана с варненския бизнесмен Рубен Коцев, който бе отвлечен през 2004 г.

През 2010 г. партия ГЕРБ организира автобус, който разведе журналисти из много от терените, върху които се строи или само са били купени вследствие на скандалните заменки, извършвани ударно по време на тройната коалиция.

При този тур станаха ясни намеренията на друг виден бизнесмен, възползвал се от либералния режим по времето на тройната коалиция –

Тодор Батков

В списъка на бизнесмените със заменки е и Гриша Ганчев.
В списъка на бизнесмените със заменки е и Гриша Ганчев.

Неговият проект за жилища в рамките на квартал “Крайморие” в Бургас, осъществяван от името на фирма “Форос Дивелъпмънт”, се роди също вследствие на земяна на земи. Той даде на държавата горски терени в Тетевен и Рибарица и получи земя от горския фонд в Бургас, върху част от която действително имаше гори. Тогава от фирмата на Батков твърдяха, че дърветата няма да бъдат изсичани, защото ще се използват за нещо като парк край жилищните здания.

Жилищен комплекс там няма, защото голяма част от терените по-късно бяха продадени на естонската фирма “Вапорт”, вече по 200 лева на квадратен метър, и проектът “Крайморие” лека-полека бе забравен.

С проекта на Батков и неговите заменки обаче по-късно се случи нещо странно. В продължение на няколко години България водеше спорове с Европейската комисия кои от предприемачите, възползвали се от заменки, да накаже и кои – не. Накрая се стигна до компромиса само най-големите да заплатят разликата между пазарната цена и тази, която са платили на държавата навремето.

Критерият беше разликата да е над три пъти и освен това със заменените терени да е била извършвана стопанска дейност. За останалите бе сметнато, че са получили допустима държавна помощ.

През 2015 г. земеделското министерство излезе със списък на фирмите, които трябва да доплатят разликата. Заменката на “Форос Дивелъпмънт”

бе изчезнала

от списъка,

въпреки че отговаряше на критериите, защото разликата между пазарната и действителната цена бе над три пъти.

В него не фигурираха и заменките за проекти, на които Тодор Батков се водеше само консултант.

В списъка бяха останали други от знаковите заменки. Например тази на “Литекс Комерс” на Гриша Ганчев, който се сдоби през 2008 г. с гори в Смолянско срещу 2 лева на квадратен метър. След това той учреди ипотека върху тях на стойност 200 лева на квадратен метър.

“Ел Ем Импекс” на енергийния бос Христо Ковачки също е в списъка на предприемачите, които трябва да доплатят разликата в цените.

Тодор Батков се сдоби с терени в квартал “Крайморие” чрез заменки.
Тодор Батков се сдоби с терени в квартал “Крайморие” чрез заменки.

Не че някой от тях нещо е платил до момента. Тъй като едва през 2016 г. земеделското министерство обяви търг за намиране на консултант и оценител, който да направи нови изчисления за получената разлика, която трябва да влезе в хазната. Търгът се провали първия път и в момента се организира втори.

Освен това за плащането земеделското министерство трябва да издаде акт, който предприемачът може да обжалва. Или излиза, че сагата може да продължи още няколко години.

Според юристи законът, който забранява всякакви дейности в Калиакра, е лобистки и е платен, за да бъде спрян туризмът ни. Лобистите били регистрирани официално в списъци на Брюксел и работели за интересите на чужди държави. По същия начин искали да спрат развитието и на Добруджа - житницата на България.

Редакцията на “24 часа” се опита да се свърже с Тодор Батков, Христо Ковачки и Гриша Ганчев, но до редакционното приключване на броя те не бяха открити за коментар.

Европейското законодателство в областта на “Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие. Това е заявила в телефонен разговор с Бойко Борисов еврокомисарката по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела.

Двамата са разговаряли за казуса “Калиакра” и ще търсят варианти как решението на Европейския съд да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него българи в крайморска Добруджа.

Борисов запознал комисар Вела със ситуацията след издаването на заповедта на министър Нено Димов.

Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. Било посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане.

Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, заявили двамата.

Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов.

Борисов поканил Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.

Въпросът със защитена зона “Комплекс Калиакра” ще бъде решен с компенсации или с възмездяване със земи, тъй като става въпрос за неголеми територии, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по Нова тв.

“Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг. В момента по-голямата част от тази ивица е от пустеещи земи. Там има и два ветропарка и едно голф игрище. Не става въпрос за големи територии и за ощетяване на голям брой хора”, уточни вицепремиерът.

Според него донякъде била фалшива новината, че хората в Черноморска Добруджа няма да могат да използват земите си за земеделие.

По думите му голяма част от протестиращите са манипулирани поради липса на информация. Територията, която е защитена, е била очертана “буквално с флумастер” от природозащитници преди години, каза Симеонов. Той самият е изискал карта, която показва кои са защитените територии. Ако няма заповед за забрана на строителството и на различни видове дейности, това носи всеки ден глоба на България от 22 000 евро, обясни Симеонов.

Земите на “Калиакра”, предложени за “Натура” още през 2004 г., били по онова време напълно пустеещи. Всички промени, голф игрища и ветропаркове са направени по-късно.

Според Симеонов риболовът не е забранен, а само траленето. Рибарите могат да продължат да работят, всички, които имат лодки, могат да излязат в морето. Апелирам протестиращите да дойдат на срещата с правителството във вторник, каза Симеонов.

Тя се свиква по решение на премиерът Бойко Борисов. На нея ще се търси решаване на проблемите около защитена зона.

Брюксел: Не сме забранявали земеделие на “Калиакра”

Ветроенергийните паркове, изградени в Калиакра.
Ветроенергийните паркове, изградени в Калиакра.

Възможно било засегнатите собственици да получат обезщетение

Европейското законодателство в областта на “Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие. Това е заявила в телефонен разговор с Бойко Борисов еврокомисарката по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела.

Двамата са разговаряли за казуса “Калиакра” и ще търсят варианти как решението на Европейския съд да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него българи в крайморска Добруджа.

Борисов запознал комисар Вела със ситуацията след издаването на заповедта на министър Нено Димов.

Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. Било посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане.

Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, заявили двамата.

Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов.

Борисов поканил Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.

Въпросът със защитена зона “Комплекс Калиакра” ще бъде решен с компенсации или с възмездяване със земи, тъй като става въпрос за неголеми територии, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по Нова тв.

“Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг. В момента по-голямата част от тази ивица е от пустеещи земи. Там има и два ветропарка и едно голф игрище. Не става въпрос за големи територии и за ощетяване на голям брой хора”, уточни вицепремиерът.

Според него донякъде била фалшива новината, че хората в Черноморска Добруджа няма да могат да използват земите си за земеделие.

По думите му голяма част от протестиращите са манипулирани поради липса на информация. Територията, която е защитена, е била очертана “буквално с флумастер” от природозащитници преди години, каза Симеонов. Той самият е изискал карта, която показва кои са защитените територии. Ако няма заповед за забрана на строителството и на различни видове дейности, това носи всеки ден глоба на България от 22 000 евро, обясни Симеонов.

Земите на “Калиакра”, предложени за “Натура” още през 2004 г., били по онова време напълно пустеещи. Всички промени, голф игрища и ветропаркове са направени по-късно.

Според Симеонов риболовът не е забранен, а само траленето. Рибарите могат да продължат да работят, всички, които имат лодки, могат да излязат в морето. Апелирам протестиращите да дойдат на срещата с правителството във вторник, каза Симеонов.

Тя се свиква по решение на премиерът Бойко Борисов. На нея ще се търси решаване на проблемите около защитена зона.

Прокуратурата проверява заповедта на Нено Димов

Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка по публикации в средствата за масово осведомяване и предприела проверка за законност във връзка с издадена заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от прокуратурата.

При първоначалното проучване е установено, че територирята е включена в списъка на проекто-защитените зони с решение на МС от 2 март 2007 г.

От прокуратурата изпратили разпореждане до министъра на околната среда и водите за представяне на копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона “Комплекс Калиакра” в т. ч. и относно начина на създаването на карта и координатен регистър на границата на защитената зона.

Предстои вземане на решение след проучване на съответните данни.