Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кубинецът Вилфредо Леон се радва на 775 хил. евро на година, а ритнитопковецът Неймар се назлъндисва на 30 млн. евро за 12 месеца.

Футболистите често са вземани на подбив от представители на другите най-известни спортове по света. Ритнитопковците са подигравани заради прическите, заради безбройните си авантюри с топкрасавици и невъзможността да вържат две смислени изречения едно след друго.

Само дето играчите с талантливи крака май се смеят последни, когато в началото на месеца им дойде фишът със заплатата.

Футболните таланти просто се изстреляха в съвсем друга орбита, когато става дума за заплащане. Това най-добре става ясно, ако бъдат сравнени заплатите във футбола с тези в някой измежду другите популярни колективни спортове в световен мащаб. Тези дни излязоха на светло възнагражденията на топволейболистите на планетата. И сравнени с тези на колегите им от футболния терен, излиза, че гигантите от двете страни на мрежата трябва да отидат и да се гръмнат.

Защото най-добре платеният волейболист в света прибира около 40 пъти по-малко от играча, който се очертава да се превърне в топбогаташа във футбола. Прецаканият се казва Вилфредо Леон. Кубинецът с полски паспорт е уникална звезда в световния волейбол и нямаше как от руския “Зенит” (Казан) да се циганят, когато преговаряха за годишното му възнаграждение. Европейският шампион дълго си игра на котка и мишка с мениджъра на кубинеца, преди да предложи 775 000 евро на година. Леон съвсем естествено прие това предложение, а останалите му съотборници със завист коментираха страхотната му заплата.

Но дали наистина е страхотна, ако разгледаме и случая на Неймар. Футболистът на “Барселона” буквално подлуди света с истерията около преминаването му в ПСЖ. Шейховете, които управляват френския клуб, изведнъж решиха да счупят всички правила и нормалности във футбола и да закарат един камион с петродолари на “Камп Ноу” само и само да вземат бразилския суперталант. Те се съгласиха да платят 222 млн. евро за правата на нападателя, но по-трудното беше да го убедят самия него, че няма нищо лошо да премине в далеч по-безцветния откъм класа и успехи френски тим.

А когато убеждаването не става с пари, трябва да бъдат похарчени наистина много пари. Така босовете на ПСЖ обещаха на Неймар да получава около 30 млн. евро годишна заплата, като в тях не влизат различни други бонуси и приходи от рекламни права, които ще надуят банковата му сметка до пръсване. И какво се получава при това положение – Неймар е 40 пъти по-добре възнаграден от Леон, въпреки че и двамата практикуват известни спортове, състезават се в големи отбори и участват в елитни първенства.

В чест на истината надолу в класацията на най-добре платените волейболисти също няма никакво основание за оптимизъм, ако тръгнат да се сравняват с футболните звезди. На второ място след Леон е аржентинската звезда Факундо Конте, който прие предизвикателството да играе в Китай, след като местният клуб “Шанхай” му предложи 750 хил. евро на година. Трети по заплата е американецът Матю Андерсън с 690 000 евро, пристигащи от банковата сметка на “Зенит” (Казан).

На кое място по заплати са българските волейболисти, четете в хартиеното издание