Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родители: Сюнетчията плаща ли данъци на държавата

Специални бели костюми поръчвали за “сватбата” по-богатите, по-бедните вземали назаем от роднини

Над 200 момчета от цяла Североизточна България бяха обрязани в шуменската Томбул джамия под ножа на т.нар. майстор сюнетчия от Айтос. Обрязването беше извършено на 25 юли в специална стая в медресето на Томбул джамия, определена за кабинет на сюнетчията.

“Ритуалът е безплатен за родителите. Мюфтийството мисли за тях. Съзнаваме, в трудно време живеем”, обясни пред “168 часа” човек от джамийското настоятелство в Разград. По негови данни реалната цена на сюнета е 60 лева. Разградският мюфтия също беше гост на церемонията, която

започна със специална молитва “сюнет дуа”,

прочетена от шуменския му колега Месут Мехмедов. Турски дипломати и народни представители от ДПС не бяха сред официалните гости, каквато беше практиката досега, забеляза “168 часа”.

С ритуала - да държат децата за краката да не мърдат и да не плачат, са ангажирани още двама. Сред тях е и имамът-екскурзовод в Томбул джамия Мустафа Ахмед.

Преди самата манипулация мъжкото достойнство

на малкия пациент се покрива с чаршаф, успя да забележи репортер на “168 часа”, въпреки стълпотворението от народ пред храма.

Кандидатите за възмъжаване бяха на възраст от 6 до 10 години, каквито са изискванията на канона. Да им вдъхват смелост и кураж с тях са родителите им, както баби и дядовци. Най-много желаещи да минат под лазера и да станат вече истински мюсюлмани са от Шуменския регион. По-малко са от Разград, Търговище, Силистра и Дулово. Родители от почерненото след взрива на влакова цистерна с. Хитрино също бяха дошли.

Децата на по-заможните семейства пристигнаха

с маркови автомобили, обкичени с балони и цветя. А по-бедните с автобуси. От паркираните пред джамията коли проличава от какви семейства са мераклиите да бъдат обрязани.

Облеклото на децата също е показателно за социалния статус на фамилиите им. Децата от заможни семейства са облечени в характерните за сюнета, известен и като “сватба”, бели костюми от атлаз. Някои от родителите се похвалиха пред “168 часа”, че са набавили облеклото специално от Турция.

Целта била децата им да се чувстват като принцове,

пак според изискванията на мюсюлманския канон. Одеждите били ушити по поръчка, като височината на детето, обиколката около ханша и други подробности на структурата на малчугана са били изпратени предварително на шивачите.

Други родители въпреки високите цени в южната съседка купуват дрехите за “сватбата” на синовете си от специализирани магазини в Истанбул, Анкара, Измир. В комплекта са панталон от предпочитания бял атлаз, наметало от същата материя и цвят, но с тъмносини мотиви. “И задължително трябва да има пухчета”, уточнява грееща от щастие майка на дете от с. Венец.

Дрехите стрували 500 долара

Но имало и по-евтини по 300 долара. Но идеята на родителите е “детето им да се отличава от тълпата и от по-бедните”.

По-бедните хора от нашето село и близките села вземат назаем дрехи от роднини и приятели, обяснява майката.

През цялото време, докато разговаряме, тя следи да не пропусне кога ще дойде редът на малкия да бъде обрязан. Имената на децата са изброени в дълъг списък. И се прочитат от специално ангажиран за целта човек, за разлика от други години. Тогава по високоговорител бяха съобщавани номерата и имената на момчетата.

Идва сюблимният момент за родителите – детето влиза в импровизираната манипулационна в медресето на джамията. Личи, че всичко е изрядно подготвено. “Блести от чистота”, хвалят се организаторите на сюнета от шуменското районно мюфтийство.

Изцяло е спазен канонът – момчето остава само по риза. Помагачите свалят внимателно долното бельо. Т.нар. доктор Мехмед оголва слабините на хлапето. За краката го държи човек от мюфтийството.

“Докторът” е на ход. Преди да започне манипулацията, той оглежда инструментариума. Работи с лазер. Самата операция е безкръвна.

Продължава няколко минути. Детето е под упойка

След всяко сюнетиране докторът си измива ръцете със сапун. Според ислямски богослови това символизира пречистване от евентуален досег със зли сили.

След операцията, когато детето вече е станало мъж и е посветено в правата мюсюлманска вяра, “д-р Мехмед” се

опитва да развесели събудения от упойката малчуган Въпреки че той го гледа тъжно. “Личи, че хлапето е притеснено. И напрегнато. То няма представа, че когато му отрежат определена част от мъжкото достойнство, вече е по-силно. Става истински мъж”, сподели активист, който от години е ангажиран да държи краката на децата.

Отвън чакат родителите. Някои майки си затварят ушите, ако има писък от медресето и упойката не е подействала. От притеснение близките викат Всевишния на помощ. Дали изобщо ги чува, е друг въпрос.

Видимо доволен, възмъжалият хлапак напуска манипулационната, придружен от помагач на „доктора”.

Силно стиска в ръка подаръка от мюфтийството

– пластмасова количка или камион. Защото е бил послушен. И не е създавал проблеми на “доктора”. Отвън го чакат сергиите с други играчки. И балони, на които е изписано “Аз съм мюсюлманин”.

Майка прегръща и целува детето си след извършения ритуал. В едната си ръка тя стиска списъка със сиропите. Обяснява, че е за после, ако детето го боли. Незнайно защо необходимите сироп “Нурофен” и обезболяващият мехлем “ Оксикорт”, са изписани на турски. На вратата на джамията.

И тази година в списъка на желаещите да се обрежат не е имало българи – православни християни. Преди година на такава манипулация се е подложил 66-годишен мъж. И даже полицай от Шумен.

Нямаше и безплатни екскурзии за родителите до Одрин

Досега тези екскурзии ги плащаха кметове от ДПС, които вече се дистанцираха от ритуала. А преди превеждаха на шуменското мюфтийство по една работна заплата. “Действително плащахме от сърце по една заплата за сюнет. Искахме да помогнем. Редно беше”, сподели кмътът на Върбица Мердин Байрям. Той не каза защо настоящият сюнет е минал без тяхно участие.

“В качествата на сюнетчията никой не се съмнява. Той е обучен специално в Турция да работи с лазер. Толкова е вещ в занаята, че сам преценява - няма нужда лекар хирург от болницата в Шумен да следи да няма усложнения. Досега такива случаи, свързани с медицинска небрежност, слава на Бога, е нямало и дано да няма”, анализира сръчността на “доктора” човек от джамийското настоятелство.

Проблемът обаче е друг и много сериозен.

Кой плаща на сюнетчията от Айтос за хилядите операции

на мюсюлманчета, дали има официални документи, от които може да се види какви суми са му превеждани. Или това става на ръка. И още какви данъци плаща на държавата “д-р Мехмед”.

Нашият източник описа и схемата за движение на парите за сюнета от турския Дианет. Според него финансовият ресурс от дирекцията по религиозните въпроси в южната ни съседка се превежда на турските консулства в Бургас и Пловдив. А Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание има задача

да разпредели парите по региони “за доктора”

Той се оплака, че на предстоящия турнир по мазни борби в хитринското село Черна от консулството в Бургас им разпоредили представител на политическа партия “задължително да присъства в официалната ложа за гости”.

Ето и коментара на служител на спецслужбите. “Сюнетите са форма на промюсюлманска пропаганда. И директна намеса в религиозните дела на българските граждани, изповядващи ислямската религия. Крайно време е тази практика да приключи, когато бъдат приети законодателни мерки. Тези процеси трябва да бъдат контролирани. Или най-малко да бъдат прозрачни”, категоричен бе източникът на “168 часа”.

Какви са мистериите около финансирането на ритуала и има ли опасност за националната ни сигурност, четете в хартиеното издание на "168 часа".