Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сам Шепърд
Сам Шепърд

Актьорът почина на 73 г., като остави след себе си 44 пиеси, които се играят на сцени по целия свят

“Мразя завършеците. Просто ме отвращават. Началото определено е най-вълнуващо, средата е объркваща, а краят е катастрофален... Изкушението към опаковане на посланието ми изглежда като ужасен капан. Защо не бъдете по-честни към момента? Най-автентични са завършеците, които сами по себе си водят към друго начало. Това е гениално”, този цитат на Сам Шепърд е публикуван през 1977 г. в литературното списание The Paris Review. Актьорът, говорил за гениалния финал, завърши своя житейски път на 73 години.

Той почина от

усложнения от

амиотрофична

латерална

склероза, или

болестта на

Лу Гериг,

в дома си в Кентъки, заобиколен от най-близките си хора. Сред тях бяха и трите му деца. Джеси е най-големият му син. Актрисата Олан Джоунс е негова майка. Тя се омъжва за Шепърд през 1969 г. Бракът им обаче не продължава дълго и двамата се разделят след 15 години семеен живот.

Майката на другите две деца - Хана и Самюел, е

носителката

на “Оскар”

Джесика Ланг

Двамата се срещат на снимачната площадка на биографичния филм “Франсис”. Връзката им продължава над 30 години, но така и не минават под венчилото. През 2009 г. окончателно се разделят.

В интервю, направено преди няколко месеца, Ланг казва: “Не бих нарекла Сами безгрижен или забавен, но всеки си има тъмна страна. Той все пак правеше нещата с чувство за хумор.” Актрисата изрази тъгата си от смъртта на Шепърд в социалните мрежи, като написа: “Почивай в мир, Сам”. Към тези думи публикува и няколко снимки на двамата от годините, в които бяха лудо влюбени. На един кадър нежно се целуват, на друг - прегръщат, на трети са впили влюбен поглед един в друг, а на четвъртия Шепърд прегръща през рамо Ланг.

Не само бившата му половинка изрази почит към него в социалните мрежи. Продуцентът Бо Уилимън го нарече безстрашен. Писателят Харлан Коубън написа в туитър: “Колко специален беше той? Дори когато не харесвахте нещо, което е направил, вие бяхте доволни, че сте го видели.” Актрисата Рийз Уидърспун също не остана безразлична. Тя определи Шепърд като “наистина оригинален актьор и невероятен писател”.

За 73 г. той остави след себе си 44 пиеси. Много от тях може да се видят и на българската сцена.

“Заровеното

дете” му носи

наградата

“Пулицър” през 1979 г. Това не е единственото престижно отличие, което Шепърд получава. Той печели наградата “Драма деск”, а призът “Оуби” му е връчван рекордните 11 пъти за пиеси, които първоначално са били поставяни на сцена извън Бродуей. Актьорът е номиниран за “Оскар” заради участието си във филма “Истински неща”.

Шепърд не напусна големия екран до самия си край. На 18 юни в Лос Анджелис бе премиерата на филма Never Here. Главната роля в него е отредена на Шепърд, който влиза в образа на Пол Старк. Продукцията обаче най-вероятно ще бъде достъпна за масовата аудитория едва догодина. Актьорът участваше и в тв сериала на “Нетфликс” Bloodline. Той се появи в седем епизода, като влезе в кожата на Робърт Рейбърн.

Преди това имаше редица запомнящи се роли. Участваше в “Бейби-бум”, “Стоманени магнолии”, “Версия Пеликан”, “Блек Хоук” и “Тетрадката”. През годините е работил с едни от най-талантливите актьори и музиканти в Холивуд. Сред тях са Боб Дилън, Джулия Робъртс, Джон Малкович, Даян Кийтън и др.

Шепърд започва да пише пиеси през 60-те години на миналия век. “Тогава имаше

недостиг на

американски

театри

Нищо не се случваше. Американското изкуство гладуваше”, казва актьорът в свое интервю през 2014 г. Преди обаче да започне кариерата си в шоубизнеса, усетил колко трудно е да си актьор в Холивуд и да чакаш големия пробив.

Шепърд работил като помощник-келнер, т.е. отсервирал масите, миел мръсните чинии и подреждал масите. В свое интервю разказва как работел в бар, който бил сред любимите места за вечеря на музиканта Дюк Елингтън. “Той идваше много пъти заедно с антуража и семейството си. Сядаше в едно огромно сепаре. Помня, че много нощи съм минавал около масата му. Беше някак страхотно”, казва Шепърд.

Може би заради обикновения живот, който води, славата го паникьосала. Започнал да отказва страхотни роли. “Агентът ми полудя. Все още не бях разбрал какво е усещането да си на границата да се превърнеш във филмова звезда. Сякаш си най-красивото момиче в града. Всички те искат”, спомня си Шепърд.

Актрисата публикува в инстрграм снимки от времето, когато със Сам Шепърд бяха двойка.
Актрисата публикува в инстрграм снимки от времето, когато със Сам Шепърд бяха двойка.
Джесика Ланг и Сам Шепърд се разделят през 2009 г.
Джесика Ланг и Сам Шепърд се разделят през 2009 г.
Още един кадър, който актрисата сподели в социалните мрежи.
Още един кадър, който актрисата сподели в социалните мрежи.