Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството одобри договора за добросъседство, Борисов го представи на посланика на САЩ

Премиерът: Заедничка история можем да празнуваме заедно.

Македония в НАТО, искаме да се разбере с Гърция за името

Българското правителство одобри в сряда текста на договора за приятелство и добросъседство между България и Македония и даде мандат на премиера Бойко Борисов да го подпише. Това ще стане в Скопие на 1 август. На следващия ден българският министър-председател и македонският Зоран Заев ще честват заедно и годишнината от Илинденското въстание.

Вижте документа на македонски ТУК, а на български ТУК

Македонският премиер Заев също получи мандат да подпише.

Подписването на договора за добросъседство бе договорено между Борисов и Заев при посещението на македонския премиер в София на 20 юни. След това външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров доуточниха последните текстове отново в София.

Освен договора, преговорите по който продължиха 20 г., в Скопие ще бъдат подписани още две споразумения. Едното е за изграждане на железопътна линия София - Скопие, а второто за газопровод между двете държави. Техните текстове също бяха одобрени на заседанието на МС в сряда.

“Договорът ще бъде

юридически

обвързващ

документ

между двете страни, уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството между двете държави”, обясни в сряда премиерът Бойко Борисов пред министрите си според разпространена от правителствената пресслужба стенограма.

Преди да бъде одобрен от Министерския съвет,

проектът на

договора е бил

съгласуван и

в партийните

централи

на ВМРО, НФСБ

и “Атака”,

които са коалиционни партньори в управлението.

“Очакваме след подписването да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България”, каза още Борисов пред членовете на правителството.

“Тази заедничка, както те наричат, история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого”, допълни още Борисов пред министрите.

Резултатите от подписването на договора за добросъседство ще бъдат улесняване на контактите между хората от двете страни на границата и разширяване на транспортните връзки, които ще бъдат изградени с трансгранични фондове, обяснил Борисов.

“Днес българското правителство, а вчера и македонското одобриха проекта за договор, с което упълномощават премиерите на двете страни да подпишат документа. Радвам се, че това е факт след усилия на поредица от правителства от 2008 г. и много кръгове от преговори. Документът е в интерес и на двете сърани.” Това коментира външният министър Екатерина Захариева от Албания. 

“България има

интерес всички

нейни съседи

да бъдат членове

на ЕС,

развити демокрации, да не бъдат изолирани и затворени и най-вече да не водят антибългарска политика. Този договор дава възможност за подобряване на отношенията, дава възможност историята да обединява, а не да разделя. Нека да гледаме напред в бъдещето!”, каза Захариева.

Премиерът Борисов също подчерта, че с подписването на договора Македония отваря европейска перспектива за бъдещето си.

Българският премиер бе категоричен, че

иска да види

югозападната ни

съседка като

член на НАТО

Заради това България ще държи Македония и Гърция да се разберат за името на югозападната ни съседка.

Веднага след като правителството одобри договора с Македония, Борисов прие посланика на САЩ Ерик Рубин, за да му го представи.

“Това е изключително важна и положителна стъпка за региона”, коментира посланикът след срещата.

С Македония ще бъде подписан и меморандум за изграждане на жп линията София - Скопие, които в момента са единствените две съседни столици в Европа без пряка жп връзка.

Срокът за завършване на влаковата линия, която е с прогнозна стойност около 1 млрд. евро, е 2027 г.

До тази дата България трябва да е изградила участъка София - Перник - Радомир - македонска граница.

Две години по-рано,

до 2025 г.,

македонците

ще направят

техния участък

Крива паланка - Деве баир - българска граница. Общо от жп връзката между двете страни в момента не са построени около 90 км.

България и Македония да прокарат газопровод, предвижда пък трети документ, който ще бъде подписан на 2 август в Скопие.

До половин година след подписването на меморандума трябва да бъдат направени техническите и икономическите проучвания за изграждане на газовата връзка, предвижда одобреният от правителството проект на споразумение.

Изграждането на газова връзка между България и Македония е част от създаването на регионален енергиен пазар в Югоизточна Европа, обясниха от Министерския съвет.

Целта е през газопровода от планирания хъб “Балкан” да бъде подаван природен газ от България за Македония.

Заев: С договора защитаваме правата на македонското малцинство в България

Договорът за добросъседство между България и Македония е крачка напред в перспективите на нашите граждани. Това обяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференция в Скопие. На нея той представи договора за добросъседство, след като получи мандат да го подпише.

“Договорът е в съответствие с националните интереси. Той е отражение на новия дух на политици, които градят, а не разрушават мостове. Аз и правителството сме твърдо решени да водим политика, която решава, а не създава проблеми”, каза Заев, цитиран от БТА.

“Уверявам ви, той е основа за добросъседство и приятелство, за пътна и газова инфраструктура, за нарастване на търговския обмен и надявам се, ще бъде силен импулс за коридор номер 8”, заяви още македонският премиер.

Заев каза, че с договора ще бъдат защитени правата на “македонското малцинство в България”. Документът ще бъде подписан на македонски и на български език, допълни той. Заев каза, че с този договор двете страни застават заедно срещу езика на омразата и провокациите и се задължават заедно да се борят с евентуална негативна кампания.

Веднага след като Заев получи разрешение от правителството си да подпише, в Скопие избухна бурна атака от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и президента Георги Иванов. Те поискаха текстовете да бъдат предварително одобрени от парламента на Македония, а не договорът да мине само последваща ратификация. 

БСП и ГЕРБ пишат обща декларация в парламента

С обща декларация в подкрепа на договора на България с Македония ще излезе Народното събрание. Текстът ѝ бе договорен между ГЕРБ и БСП в сряда и подписан първо от лидерите на двете групи Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. Подкрепа декларираха и от “Обединени патриоти” и “Воля”.

От ГЕРБ ще изтеглят внесения вече свой проект за декларация, а от БСП нанесоха своите корекции в общия текст след бурно заседание на групата си.

С декларацията депутатите определят договора за добросъседство между България и Македония като стабилна, принципна и прагматична основа за отношенията между двете страни.

Парламентът оценява положително финализирането на преговорите и изразява очаквания договорът с Македония да бъде подписан според постигнатите договорености. Поема се и ангажимент НС да ратифицира документа възможно най-скоро.

Депутатите задължават Министерския съвет всяка година да им докладва за изпълнението на договора.

Очаква се декларацията да бъде приета от депутатите в петък в присъствието на премиера Бойко Борисов.