Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Сградата на хотел „България“, която е част от общ архитектурен комплекс заедно със зала „България“, трябва да бъде запазена в нейния автентичен вид. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Както "24 часа" писа собственикът на хотела иска да вдигне още един етаж и да построи нова сграда до концертната зала "България"

Фандъкова обяснява, че запазването й се гарантира и от действащия Подробен устройствен план на зоната, изготвен от Столична община. Сградата на арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов е знакова за София и част от нашето културно-историческото наследство, затова тя има и най-високия статут на културна ценност от национално значение, пише още кметът. Тя разчита на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата, от чийто становища зависи всяка дейност, която може да бъде допусната в сградата.

До момента в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община не е постъпила проектна документация от инвеститора с искане за надстрояване на сградата. "Ако такава бъде внесена, веднага ще бъде предадена на НИНКН, като очакваме те да изберат най-консервативния подход за съхранение на сградата", съобщи Фандъкова.