Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И аз гледах парчето на Сузанита. И аз разбрах от Орхан Мурад как можеш да станеш известен. Проследих, доколкото можах, всичко, което се появи в мрежата около клипа и парчето - в медиите, дори по улиците.

Най-интересно обаче е при коментарите, които се сипят един след друг. Човек има чувството, че българинът е спрял да ходи на работа, отказал се е от почивка на морето, изобщо игнорирал е целия си живот и пише ли, пише. Могат да се прочетат изключително интересни мисли, прозрения, изводи. Има притчи, малки романи, есета. Разбира се, има и доста нечленоразделност, което не е ново.

Защо говоря за всичко това? Много съм далеч от Сузанита, от баща й Орхан Мурад, не разбирам творчеството им. Но не мога да разбера защо е тази олелия? Откъде накъде? Този клип-парче е просто огледална версия на всичко, което се случва около нас.

Ние просто живеем в такава среда, ние просто си живеем в такъв пейзаж. И по тази причина ще се появяват и случват подобни клипове.

Да, Сузанита е на 14 години и си показва това-онова, че и среден пръст. Ами ако минете през някое училище и видите и чуете в междучасието какво се случва?

Да не би

14-годишни ученици

да си говорят за

Брамс или Лорка,

да не би да обсъждат изложбата на Иван Милев, която е наредена в момента, (отварям скоба – велика е и трябва да се види) и въобще за подобни работи?

Разбира се, говоря за масовия случай и по никакъв начин не слагам всички под един знаменател. Кой ще отрече, че е така? Който не го е чул и видял.

Говори се за точно такива работи, каквито са в текста на парчето. Как няма да се появи такъв клип, когато голяма част от интелигентните, четящите, креативните вече не обитават пределите на държавата. И си тръгнаха абсолютно обидени оттук.

Ще се появи, защото колкото повече такива хора липсват в едно общество, както е в момента в България, толкова повече подобни парчета и клипове намират изключително добра почва.

Само да кажа, че клипът на Сузанита изобщо не е единственият такъв. Имам предвид всички подобни артистични явления, не само музикалните.

Тук обаче има и едно друго нещо, на което трябва да се обърне внимание, и то голямо внимание. Орхан Мурад в прав текст каза, че това е рецептата да станеш известен в шоубизнеса. А той самият има толкова стойностни песни, които никой не е забелязал и безславно са отшумели.

Явно е прав. И как няма да е, когато половин България се изсипа в “тубата” да го гледа, включително и пишещият тези редове, и се очаква в следващите дни и другата половина да види какво е това чудо на чудесата. Но все пак: може да е шоубизнес, може да е всичко, но явно

има нещо

глобално сбъркано, щом така можеш да станеш известен.

Може да е шоубизнес, но има нещо, което тревожи, а то е, че тук ценностите няма накъде повече да се сриват. Те са под кота нула. И това, че е шоубизнес, не значи, че през него не можеш да кажеш нещо ново на света, да се опиташ да преместиш някой друг облак. Последният абзац е реплика към Орхан Мурад.

И сега какво следва от всичко това? България си има нова звезда! За хубаво или за лошо, това е положението. Трябва всички с ръка на сърцето да си го признаем.

Но видях в мрежата, че “опозицията” на парчето на Сузанита тези дни е напускала истории за огромни успехи на 14-годишни българи по света в различни сфери – спорт, музика, математика, за които тук никой или почти никой не е чувал. Хареса ми, защото покрай Сузанита и за тях малко нещо се чу и разбра. Много малко, ама все пак… Все пак шоубизнесът си и шоубизнес.