Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато “ястребите” организират ИДИЛ-2, останалите терористи тръгват към Йемен, Либия и Африка

“Ислямска държава” преживява последните си месеци. След падането на Мосул и обсадата на Рака от Демократичните сили на Сирия джихадистите, които избегнат смъртта или не бъдат пленени, скоро ще трябва да напуснат свещената земя на Левант, част от т.нар. халифат.

Бойците на ИДИЛ са хиляди от десетина страни. След победата на групировката или постигането на примирие част от тях ще предадат оръжието си и ще се върнат у дома си, а други ще минат в нелегалност. “Ястребите”, особено тези от най-близкия кръг на лидера Абу Бакр ал Багдади и неговите топкомандири, вероятно ще останат в Ирак и Сирия, за да обединят силите на съпротивата в ИДИЛ- 2.

Тези, които решат да не се връщат по домовете си поради страх от съдебно преследване, вероятно ще заминат да воюват в други страни. А трети ще се върнат у дома си, в това число в Европа.

“Ястребите” от ИДИЛ

и обкръжението на лидера им Ал Багдади

по всяка вероятност ще се обединят в нова терористична организация според анализ на www.theatlantic.com. Те ще извършват инцидентни нападения или смъртоносни атаки, като прилагат тактиката на самоубийства. Според експерта по тероризъм Брус Хофман, ако ИДИЛ продължи да запада, някои групи ислямски радикали може да се помирят с “Ал Кайда”, в която ще видят нова възможност за продължаване на борбата.

Идеологиите на “Ислямска държава” и“ Ал Кайда” са различни, но с времето това може да се промени.

Втората група ислямски бойци от ИДИЛ са

“свободни агенти”, или наемници,

които се страхуват да се върнат в собствените си страни поради възможността от преследване. Според прогнозите на www.theatlantic.com те ще сформират кохорта воюващи без родина, които ще пътуват навсякъде по света в търсене на “горещи” конфликти – Йемен, Либия, Западна Африка или Афганистан, за да разширяват границите на т.нар халифат.

Този тип са потомци на муджахидините или интернационални бойци, каквито някога са попълвали редиците на “Ал Кайда” и са се борили в Афганистан срещу СССР, в Чечня или на Балканите. Присъединилите се към ИДИЛ и местните радикални сунити в тези региони ще приемат радушно своите бойни другари, твърди www.theatlantic.com.

“Бойците от ИДИЛ ще отидат там, където е рухнала държавността и се повишава равнището на политическото насилие”, казва и Василий Кузнецов, ръководител на Центъра за арабски и ислямски изследвания към Института по изтокознание към Руската академия на науките.

Либия е възможна “гореща точка”

за ново нахлуване на ислямски бойци. След свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. държавата затъва в хаос и лидерите на ИДИЛ се възползват от ситуацията.

Първите представители на групировката идват в страната през септември 2014 г., след като успяват да привлекат местни ислямски радикали към каузата на “халифа” Абу Бакр ал Багдади. В началото на 2015 г. ислямистите от крайбрежния град Сирт се заклеват във вярност към Ал Багдади и планират оттам “халифатът” да се разпростре в цяла Африка, твърди руското издание “Лента”.

През декември 2016 г. либийските власти с подкрепата на САЩ изгонват привържениците на ИДИЛ. В Либия продължава битката на избраното и признато правителство в Триполи и Камарата на представителите, заседаваща в Тобрук. Страната е разтърсвана от атентати. При липсата на силна централна власт и продължаващите конфликти Либия е една от възможните точки, в които може да се очакват избягалите от Рака и Мосул ислямски бойци.

Йемен е другата вероятна спирка

според “Лента”. Гражданската война между централната власт, която се бори с подкрепата на Саудитска Арабия, и хутите (въстаниците шиити) продължава от 2015 г. В този период набира сила сунитската групировка “Ал Кайда на Арабския полуостров”. За радикалните ислямисти Йемен е идеално бойно поле, преграда за което може да бъде само съпротивата на “Ал Кайда”, съперник на ИДИЛ.

Малайзия и Индонезия също са потенциална мишена на ИДИЛ, твърди “Лента”. На 5 юли в социалните мрежи бе публикувано страховито видео. “Знайте: ние не сме ваши граждани, ние се освободихме от вас. С позволението на Аллах и неговата помощ ние ще излезем срещу вас с такава военна сила, на която няма да може да противостоите”, казва на смесен малайзийски и арабски език млад боец в обкръжението на връстници в камуфлажни дрехи.

В ръцете им има малайзийски паспорти. Боецът обещава, че мюсюлманите ще свалят всички управници и правителства, ако не следват шериата, и посочва конкретни страни - Малайзия и Индонезия. После бойците хвърлят паспортите си на земята. Следва кадър с младежи, които тренират с пистолети.

Това не е първата акция на джихадистите в региона на Югоизточна Азия. ИДИЛ пое отговорност за два кървави атентата с убити и ранени през 2016 и 2017 г. Главнокомандващият на армията Гатот Нурмантьо твърди, че в почти всяка провинция на страната има “спящи” клетки на ИДИЛ, които чакат заповед, за да предприемат атака срещу правителството, което след независимостта в страната изповядва толерантна към различните идеология. Въпреки това страната с най-много мюсюлмани в света е дала своята дан за ИДИЛ –

за Сирия са заминали 700 бойци

Сред страните от Централна Азия на първо място по бойци за ИДИЛ е Таджикистан. Според “Глобал риск инсайтс” основен проблем на местните мюсюлмани е борбата на държавата с откритите прояви на религиозност.

Властите се борят с радикализацията и предприемат жестоки мерки – закрити са стотици нелегални молитвени домове, забранени са ислямските облекла в училищата и на работа, а на гражданите под 18 години да посещават джамии. През 2014 г. е обявена извън закона и Партията на ислямското възраждане на Таджикистан. Веднага след забраната се увеличава броят на таджиките, които се присъединяват към ИДИЛ.

В един от случаите към “Ислямска държава” се присъединяват 40 души от село, разказва Софи Рош, професор от Хайделбергския университет, пред “Лента”. Сред присъединилите се към ИДИЛ е и бившият командир на специалния отряд ОМОН към МВР Гулмурод Халимов. Той избягва в Сирия и става “министър на войната” в ИДИЛ.

Таджикистан е възможна гореща точка за “Ислямска държава” и заради бедността и близостта до Афганистан и Уйгурския автономен район в Китай.

Трета група от ислямските бойци

ще се върне у дома

Именно тази група буди най-голямо безпокойство в средите на специалистите по антитероризъм. Бойците ще се опитат да се върнат в Тунис, Саудитска Арабия, Европа, Азия или Северна Америка. Страните с по-строга гранична полиция и разузнавателни служби имат по-голям шанс да се справят с това сериозно предизвикателство.