Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пробив: Тежки присъди 9 години след жестока екзекуция на отвлечен мъж От подсъдимите само Галин Костов (в средата) бе оправдан по всички обвинения

Само съдия-изпълнителят Галин Костов оправдан за смъртта на Стоян Стоянов 75 г. затвор и 700 000 лв. кръвнина за останалите подсъдими по мегапроцеса

Двама бивши състуденти от Варна, нахакани юристи, предприемачи и бизнеспартньори, седем години са подсъдими като поръчители на брутална екзекуция.

Тази на бургаския бизнесмен, шеф на известната в близкото минало строителната фирма "Гранити" Стоян Стоянов.

Срещу аверите Станислав Михайлов и Галин Костов има идентични доказателства.

Единият обаче е осъден на 20 г. затвор, а другият - оправдан.

Станислав Михайлов се издига до шеф на Агенцията за държавни вземания (АДВ). Състудентът му Галин Костов работи известно време като съдия във Варненския районен съд, а впоследствие и към момента е частен съдебен изпълнител.

На 17 юли тази година Михайлов бе признат за виновен за убийството на Стоянов и осъден на 20 г. затвор. Бившият шеф на държавна агенция

не чу лично присъдата си,

защото е в неизвестност от лятото на 2009 г. Той избяга малко след ареста на варналиите Нено Стоянов и Стоян Колев, също подсъдими по делото "Гранити" като помагачи.

На същата дата 17 юли Галин Костов чу, че е невинен и бе оправдан по всички обвинения. Той обаче прекара близо 4 г. в затвора. Така поръчител на бруталната екзекуция се оказа само един - бившият шеф на АДВ, за когото има издадена европейска заповед за арест.

Окръжният съдия от Бургас Георги Пепеляшев наложи четири тежки присъди - по 20 г. на Станислав Михайлов и считания за физически убиец на жертвата Стоян Петров, 18 г. решетки за помагача Стоян Колев и 17 г. за авера му Нено Стоянов.

Четиримата солидарно трябва да платят общо 700 000 лв. кръвнина на сина, майката и наследниците на бащата на убития Стоян Стоянов.

Присъдите обаче не са окончателни, тъй като ще бъдат обжалвани от подсъдимите, възможно е прокуратурата да внесе протест срещу оправдателната присъда.

Което означава, че безпрецедентната съдебна сага "Гранити", проточила се 7 г. , все още продължава. Делото бе връщано няколко пъти в прокуратурата, веднъж на първа съдебна инстанция, няколко състава си направиха отвод през годините.

36-годишният Стоян Стоянов бе похитен

пред дома си

в к-с "Братя Миладинови" около 20,20 ч на 6 март 2008 г. Отвлечен е минути след като паркира автомобила си в подземния гараж на жилищната кооперация, в която сам отглежда 7-годишния си тогава син Герман. Майката на детето умира няколко години по-рано от тежко заболяване.

След похищението Стоян е в неизвестност година и половина, през която криминалисти работят по версията отвличане. Най-близките роднини са в очакване, че някои ще им поиска откуп, но това не се случва.

Едва през октомври 2009 г. е открито тялото на издирвания бизнесмен. Става ясно, че Стоянов е застрелян още в нощта на отвличането си. Ликвидран е с един куршум в тила, докато облекчавал физиологичните си нужди. Екзекуцията е извършена в горичка край Обзор от криминално проявените Стоян Петров и Манол Хаджиев-Индианеца.

По-късно Манол е

очистен от серийния убиец Недялко Димитров-Момата,

който бе един от ключовите свидетели по делото "Гранити". Момата бе разпитван два пъти в Бургас, преди да издъхне от инфаркт в килията си през октомври м.г.

По време на първия процес в окръжния съд изплуваха шокиращи разкрития за екзекуцията на бургаския бизнесмен. В съдебната зала става ясно, че след разстрела Стоянов е заровен набързо, а когато тялото е открито, то е без долната част на единия крак. Трупът е заровен в местността Горска нива край несебърското село Паницово.

До находката се стига, след като подсъдимият Стоян Петров води разследващия екип до лобното място на убития. ДНК експертиза потвърждава самоличността му, а на вътрешната част на сакото, с което е бил облечен Стоян, е изписано неговото име.

Скрита за широката публика обаче остава пикантната подробност, че тялото е без подбедрицата и едната обувка.

"Някакви баровци от София, единият на много високо ниво в Министерството на земеделието, бивш държавен служител" - така описва поръчителите на убйството Димитър Димитров от Варна - друг ключов свидетел в процеса, също от варненския крими контингент.

Разследащи го арестуват през януари 2009 г. във Варна по оперативни данни, че именно

той е трябвало да организира мократа поръчка в Бургас

Двама обитатели на старозагорския затвор, впоследствие защитени свидетели, разкриват, че са били наети от Димитър Димитров да ликвидират Стоян Стоянов. Получили пари, кола, известно време наблюдавали бизнесмена, но в последния момент се уплашили и се отказали.

Димитров твърди, че получил поръчката за екзекуцията от стария си познайник Стоян Колев-Левски. Колев пък от своя страна изпълнявал поръчка на "софийските баровци".

Разследващите бързо разконспирират столичния големец - бившия шеф на Агенцията по държавни вземания Станислав Михайлов. Той е състудент на другия подсъдим - Галин Костов. Запознати твърдят, че двамата имали бизнес с продажба на имоти на закъсали фирми, за които Михайлов разполагал с информация, и влияние покрай поста си.

Именно с този бизнес е свързана основната версия за ликвидирането на бургаския бизнесмен. Стоянов е бил изнудван от Михайлов и Костов да купи на нереално висока цена терен близо до базата на фирма "Гранити" в Бургас. Предприемачът обаче отказал и влязъл в остър конфликт с варналиите, дори заплашил, че ще сезира прокуратурата за сделките им.

По делото има данни, че няколко часа преди да бъде похитен, Стоянов

се е срещнал с висшия съдия Панайот Генков

именно заради конфликтния имот. Пред висшия магистрат той споделил, че по негова информация тогавашният шеф на АДВ Станислав Михайлов е реалният собственик на парцела, макар че официално се водел на офшорка. Половин час по-късно, след като паркирал лексуса си в подземния гараж, Стоянов е похитен от двама въоръжени мъже и натикан в джип. Отново според разследващи той е отведен на среща със Станислав Михайлов и Галин Костов на паркинг в Обзор. Там обаче споразумение за имота не било постигнато. Според обвинителния акт покушението било подготвяно 5 месеца.

В полезрението на ченгетата попадат и съдружниците на Стоянов в "Гранити" - пловдивските бизнесмени Ангел Христев и Борис Кръстев. Тази версия все още се лансира от защитата на подсъдимите. В подкрепа на тезата си адвокатите изтъкват бързото прехвърляне на дяловете на Стоянов на трето лице - дни след изчезването му.

Адвокатите намекват и за конфликт

на интереси,

свързани с намеренията на убития да разшири бизнеса с изграждане на терминал за цимент в Бургас, за който водел преговори с турски инвеститор.

В първите дни след похищението братът на убития - Ивайло Стоянов, директно говори за подозрително поведение на един от съдружниците. Той се държал така, сякаш знаел, че Стоян никога няма да се върне. Дори предложил 1,2 млн. лв. и месечна издръжка от 1000 евро за сина му Герман. Съдружниците Христев и Кръстев искали да осиновят второкласника и да го пратят в колеж в Швейцария. Христев отправил същото предложение и на Мария Милкова - приятелката на Стоян, която ражда дъщеря от него няколко месеца след убийството.

Именно с красивата Мария е свързана третата версия за смъртта на бизнесмена, но и тя останала само работна.

След изчезването на Стоян сред първите заподозрени е криминално проявеният бургазлия Тодор Стамов-Малкотърновския. Той е човек от някогашното обкръжение на несебърския бос Митьо Очите и бивш мъж на Мария Милкова.

Полицията събира данни, че Малкотърновския е изнудвал заможния бизнесмен за пари Двамата са имали няколко срещи, независимо че по това време Тодор Стамов излежава присъда за рекет в бургаския затвор. Той е на по-лек режим и през деня работи в автосервиз. Според запознати Малкотърновския поставил цена, на която бил склонен да остави Мария на съперника си.

Най-тежко през всичките години, през които стотиците папки по делото (100 са само тези със СРС-та) се разхождат из етажите на Съдебната палата в Бургас, бе за родителите на жертвата. Първоначално Милка и Господин присъстват на всяко съдебно заседание. В Сливен отглеждат внука си Герман, който вече е 11-класник в математическата гимназия в града. Редовно ходи по олимпиади и пътува всяка седмица с влак до Казанлък на уроци по математика.

Когато през 2014 г. възрастните родители чуват оправдателните присъди на трима от подсъдимитне, окончателно загубват вяра в родното правосъдие. Миналата година бащата на Стоян

не издържа на мъката и издъхва,

покосен от втори инфаркт.

Какво сподели майката на убития бизнесмен след произнасянето на присъдата, четете в печатното издание