Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младият талант Нури се готвеше да играе в "Манчестър Юнайтед", а сега ще остане закотвен за леглото.

На 8 години влезе в юношеската формация на "Аякс" и бързо започва да се изкачва в горните възрастови групи. На 20 вече е част от мъжкия отбор и играе редовно за младежкия национален отбор на Холандия. Жозе Моуриньо го вижда след мач и му обещава да го вземе в "Манчестър Юнайтед" след още 12 месеца обиграване в холандското първенство.

И после за един - единствен миг всичко приключва. Мечтите му умират, човешкото го напуска. 20-годишният Абделхак Нури се превръща в нещо, което циниците в бели престилки наричат дишащ зеленчук.

Драмата потриса цяла Холандия, а куп големи футболисти плачат със сълзи и признават, че никога досега не са се замисляли колко са преходни славата и богатството.

Съдбата има гадния навик да нанася съкрушителните си удари, когато най-малко ги очакваме. За Нури той идва по време на контролата на неговия "Аякс" с "Вердер" (Бремен). Професионалните играчи никога не се напрягат в подобни мачлета. Идеята е да се разиграят различни тактически схеми, да се напаснат отделните елементи в добре смазаната машина. Мачът е съвсем позадремал, когато в 73-ата минута Абделхак Нури се срива на тревата. Лекари и играчи се скупчват около него, налага се да бъде използван дефибрилатор. Медиците обаче са суперподготвени и дават всичко от себе си да помогнат на припадналия мъж.

Линейка го откарва по най-бързия начин в болницата, където също всички са подготвени да дадат най-доброто от себе си. Може би и заради това роднини и съотборници на Нури са обнадеждени, че той ще се оправи напълно. Първите сигнали са повече от обнадеждаващи. Лекарите казват, че Нури е получил сърдечна аритмия, но сърцето му е здраво и ще се възстанови напълно. След това идва и далеч по-страшната вест. Младият играч е дошъл в съзнание, но мозъкът му почти не функционира, тъй като е останал твърде дълго без кислород.

Нури не разпознава близките си, не може да говори или да се обслужва сам. До края на живота си ще остане на легло и ще бъде хранен с помощта на тръбичка, вкарана в хранопровода. Рязката промяна от надеждата към пълното отчаяние съсипва роднините на футболиста, но потриса и цяла Холандия. Фенове и играчи на "Аякс" не могат да повярват, че Нури никога повече няма да излезе на терена.

"Можете да ме наречете егоист, но сега мисля повече за мен и семейството ми, отколкото за Абделхак. Как ще продължим да живеем и да го гледаме толкова безпомощен и толкова далечен от нас.

Само преди седмица той играеше във велик отбор, радваше десетки хиляди хора, грижеше се за цялото си семейство. А сега лежи и гледа в една точка. Дано само да не страда там, където е отишъл. Страданието остава за нас - които го обичаме", проплаква братът на футболиста Абдеррахим Нури.

Той и роднините му не си и помислят да обвинят "Аякс" за случилото се с Абделхак. Като всички останали играчи, младата футболна надежда редовно минава през обстойни медицински изследвания. Нито едно от тях не подсказва, че

Нури има проблем със сърцето. Напротив, медицинските тестове само потвърждават страхотната форма на играча от марокански произход. Той компенсира крехката си физика с невероятна техника и бързина. За различните формации на "Аякс" изиграва 107 мача, в които отбелязва 23 гола. Вкарва още в първия си официален мач, но другият му специалитет са асистенциите.

Куп европейски грандове следят внимателно изявите на Нури и са готови да платят добри пари за правата му. Съотборниците му го знаят като веселяк, който обаче има чувство за мярка. Никога не остава последен в дискотеката и не прекалява с алкохола. Просто няма явна причина да му се случи нещо толкова ужасно и необратимо.

"Дори и сега не мога да повярвам, че нещо подобно се случи с Нури. Изглеждаше толкова жизнен и енергичен. Няма справедливост на този свят. Толкова голям талант, толкова усърден футболист и не на последно място човек с добро сърце. Нямам сили да отида и да го видя на легло", просълзява се треньорът на "Аякс" Марсел Кайзер. Сега той има трудната задача да върне радостта от играта у неговите футболисти.

Съотборниците на Нури не могат да се отърсят от шока, но футболната машина не се вълнува от личните емоции. Феновете на отбора се заклеха, че няма да забравят младия талант и семейството му. Те организираха огромен митинг пред дома на играча и пяха песни в негова подкрепа. Близките му благодариха за подкрепата, но тя едва ли може да притъпи болката. И гнева, че един толкова перспективен и млад играч ще остане на легло до края на живота си.