Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БСП е против отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя - ще поискам среща с председателите парламентарните групи.
Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде „Фокус“.

Земята е национално богатство. Предложението не гарантира в чии ръце ще попадне тази земя, нито че тя ще бъде използвана за производство. Смятам, че трябва да защитим националния си интерес, категорична бе Корнелия Нинова.

Преди дни стана известно, че земеделският министър Румен Порожанов предлага изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, позволяващо купуване на земя от чужденци. Поправката се обосновава от министъра със стартирала наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за нарушаване на Договора за функциониране на Европейския съюз.

Българската земеделска земя е най-евтина в ЕС и тя ще получава европейски субсидии и то на декар площ. Идва някой гражданин на друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда, декларира я и получава субсидия за тази земя, т.е. неговият интерес той ще си го защити, коментира Нинова.

Редица държави в ЕС имат своите ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя, изтъкна лидерът на БСП, според когото "има възможности за действие".

Предлагаме правителството да поиска отлагане на въпроса. Утре ще разговарям с другите лидери, всички евродепутати от всички партии като българи да се обединят, призова Нинова.

Те трябва заедно да потърсят разговор в Брюксел. Ако не се стигне до такова съгласие и обсъждане в Брюксел, не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да защити националния си интерес, заяви Нинова. По думите й експерти не изключват да се спечели такова дело.

До края на седмицата ще се срещна с президента Румен Радев, за да обсъдим отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя, съдебната реформа и борбата с корупцията, каза още Нинова.