Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради кризата емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани редуцира пътуванията си в чужбина, но през ноември се очаква на визита в България. СНИМКА: РОЙТЕРС
Заради кризата емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани редуцира пътуванията си в чужбина, но през ноември се очаква на визита в България. СНИМКА: РОЙТЕРС

Египет и Саудитска Арабия са излезли с общ демарш пред Министерството на външните работи в София с искане България да свали нивото на дипломатическото си представителство в Катар. Това е част от усилията на антикатарската коалиция да привлече нови партньори към бойкота на емирството. Искането е внесено с нота от посланиците на Кайро и Рияд в София. Междувременно от МВнР съобщиха, че от края на миналата седмица българското посолство в Доха е поело местното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. На практика това означава, че България представлява ЕС в Катар.

По принцип Естония би трябвало да преставлява интересите на съюза, където няма делегации, тъй като тя е ротационен председател на Съвета от 1 юли до 31 декември 2017 г. По липса на делегация на ЕС и естонско посолство в Катар България поема тази функция.

Скоро в България предстои и визита на египетския външен министър Шукри Ганим, който се очаква да постави въпроса за кризата в Залива по време на разговорите си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. През последните десет години обаче Катар представлява най-важният политически партньор на България в целия Арабски свят. Няма друга арабска страна, с която София да поддържа толкова активен и широкоспектърен диалог на всички възможни нива. До края на годината се очаква Катар и България да обменят визити на най-високо ниво – емирът на Катар шейх Тамим бин Хамед ал Тани да кацне в София и съответно президентът Румен Радев да посети Катар.