Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Между 30 и 50% от хората имат здравословни реакции към промените във времето, алармират от Световната здравна организация. Специалистите поясняват, че температурните амплитуди крият най-много рискове от сърдечносъдови инциденти.

Учените обясняват, че наблюдаваните в последните години непостоянни температури през лятото не просто са неприятни и нарушават ритъма на живот, но са и опасни за здравето на хората. Прекалените горещини, следвани от дни на застудяване, подлагат организма на стрес. Специалистите са категорични, че резките климатични промени са най-опасни за пациентите със сърдечносъдови проблеми, за хронично болните, както и за децата и възрастните. Въпреки това учените обясняват, че температурните амплитуди причиняват множество  неразположения и в напълно здрав организъм, защото са свързани с промяна в средното за сезона налягане. Именно това е причината за множеството случаи на мигрени, световъртеж, отпадналост, раздразнителност. Специалистите го обясняват с факта, че резките смени в налягането провокират съдови спазми, дисбаланс в работата на жлезите с вътрешна секреция и проблеми с метаболизма.

Изследване на д-р Томас Фрей от Швейцарския институт по метеорология дава определението метеочувствителни за хората, които имат прояви на дискомфорт при смяна на времето – главоболие, промяна в сърдечния ритъм, отпадналост, апатия или точно обратното - превъзбуденост, нервност, високо кръвно налягане, безсъние. Според д-р Фрей самото време не разболява, а просто на различните хора им трябва различен период, за да привикнат към промените. За тези, които се приспособяват бавно, промените във времето са допълнителен стрес и затова при тях се провокират болести. Според изследванията на учения между 30 и 50% от хората са метеочувствителни. При повечето от тях това е заложено още от раждането, но при някои се отключва с течение на времето постепенно. При трета група чувствителността е свързана с някаква еднократна отключваща причина (най-често при тези, които са имали счупване или травма и винаги при промяна във времето изпитват болки на съответното място).

Освен това лекари алармират, че често хората сами създават резки промени в температурата и се излагат на риск, като поддържат ниски градуси в дома или офиса си през горещите дни. Така на човек му се налага няколко пъти на ден да преминава през различни зони с температура с почти 20 градуса разлика. Това налага да се извърши изключително бърза преадаптация на организма, което е особено опасно, защото провокира съдови спазми и натоварва сърцето и мозъка.

Доцент Сотир Марчев, републикански консултант по кардиология, заявява в предаването "Тази събота и неделя": "Когато навън е много горещо, съдовете ни се разширяват, на повечето хора кръвното спада, на малцина се покачва. Важно е да се подчертае, че всяко влизане от топло на студено и излизане от студено на топло е температурен стрес за организма. Не препоръчвам в много горещо време да се настройва климатикът вкъщи, в офиса или в колата на по-малко от 25 градуса. Защото това крие множество рискове. Имаше случай през 2012 г. на бебе, транспортирано дълго време в кола, в която климатикът е бил настроен на 19 градуса. Когато извеждат бебето навън, то получава топлинен удар и за съжаление почива."

Френският общопрактикуващ лекар и запален сърфист д-р Гийом Барук алармира в блога си, посветен на безопасното сърфиране, че през горещите дни е опасно дори потапянето изведнъж в студена вода, както и обливането или пиенето на ледена. При рязка смяна в температурата се повишава рискът от термичен шок, подчертава д-р Барук, както и от проблеми със сърцето и дишането. Специалистът обяснява, че при контакт с ледената вода кожата реагира, като повърхностните кръвоносни съдове се свиват рязко, за да запазят топлината на тялото. Този спазъм веднага се отразява на целия организъм – води до рязко повишаване на кръвното налягане и на сърдечния ритъм. При напълно здрав човек това не би предизвикало проблеми, но крие множество рискове от сърдечносъдови инциденти при хора, които са предразположени, и може да доведе дори до сърдечна аритмия, вентрикуларна фибрилация и спиране на сърцето, категоричен е д-р Барук. Той пояснява също, че стресът от ледената вода води до рязко покачване на адреналина и крие рискове за мозъка.

Д-р Барук разкрива, че за да се избегне термичен шок, не бива в много горещо време да се скача изведнъж в морето или в басейн, особено ако температурата на водата е значително по-ниска от тази на въздуха. Специалистът не разрешава дори обливането с ледена вода или пиенето на студени течности. Д-р Барук цитира случай на пациент, който почива, след като в изключително горещ ден изпива само за няколко минути един литър ледена вода. Ученият обяснява, че още по-рисково е скачането изведнъж в морето или в басейн след излагане на слънце или след физическо усилие, както и след прием на кафе, черен чай, енергийни напитки или алкохол, защото така рискът да се натовари сърцето е още по-голям. Опасно е също да се прави на пълен стомах, както и ако сте преуморени или болни, дори и съвсем леко настинали. Докторът сърфист препоръчва преди плуване първо да се намокрят с вода лицето, вратът и целите ръце, както и да не се влиза изведнъж, а бавно – така усещането е по-неприятно за по-продължителен период, но рискът от термичен шок е по-малък.