Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само аз ли считам за пълно безумие обвиненията към "хората", че не се намесват когато са свидетели на агресия? Примерът, излъчен вчера от Несебър: голяма кола бута хора, голям мъж излиза и удря в лицето случайна жена.

Хайде някой да ми обясни как реагират свидетелите? Вкупом се хвърлят и пребиват агресора? Започват като луди да му ритат колата? Всеки носи в чантата си електрошок и го тръшват в несвяст, а докато повече от час чакат полицията - щом мръдне, му бият по един шут в главата?

Колко от вас - за мъжете питам - се хвърляте да се биете при вида на агресия, която се случва пред очите ви неочаквано? Колко от нас са с такава бойна подготовка, че на секундата знаем как да замахнем, къде да ударим, каква сила да приложим? А кой знае дали такъв безумец в следващия миг няма да бръкне в колана си, да изтегли оттам патлак и да застреля онзи, който се опитва да го спре?!

Наистина ли не е ясно, че ако някой "реагира", той може да приложи сила по-голяма от реалната опасност и без да е бил лично предизвикан, да се окаже по-сериозен агресор и след това да бъде обект на съдебно преследване? Нападател на публично място може да се отърве, защото е бил дрогиран, но защитникът може да получи присъда, защото без да е бил жертва, е приложил физическо насилие. Защо не говорим на първо място за обстоятелството, че повече от час потърпевшите в Несебър са чакали полиция, която е записала какво се е случило и дори не е опитала да потърси извършителя?

Полиция, която дори не е поискала да види записите! Полиция, която започва да шава едва, след като са излъчени записите, а това се случва ТРИ дни по-късно! Иначе фанфарите за това как е гарантирана сигурността на туристите бяха надути от напълно безполезния министър на туризма - не че тя е отговорна за полицейския мързел, но и не е човек, който може да изисква да бъде свършено нещо от когото и да било. Знаем колко е голям Несебър.

Къде, по дяволите, е била тази полиция, за да пристигне след повече от час? Във Варна? Как този час чакане отговаря на обещанието, че Черноморието ще бъде наситено с униформена охрана? Някой да чу нещо като реакция от самото Министерство на туризма и как ще се извинят на невинните полски слепи туристи?

Едно е ясно: справедливост у нас няма; всеки случаен свидетел на агресия, който се намеси, като нищо може да се окаже обвинен за неправомерни действия. И своевременна реакция няма: докато записите от охранителна камера не бъдат излъчени, органите на реда не си мърдат пръстчето (жега настана все пак).

Нека е ясно: простаци, кретени, говеда се срещат във всеки курортен град по света.

Живеем във време, когато идеята за тероризъм е постоянно загнездена в главите ни. Нека за сметка на кретенския въпрос "що така свидетелите не го играят Рамбо", да бъде поставен ребром въпроса: "Кога органите на реда ще реагират веднага? Кога агресорите ще бъдат арестувани на мига? Кога престъпниците няма да излизат на свобода няколко минути, след като ги задържат?"

Всъщност няма никакво значение дали швед рита беззащитна жена в главата или несебърски кретен бие кроше на друга жена. Хората очакваме навременна реакция и справедливост! Иначе днес онзи 21-годишен удря слепци на пешеходна улица, утре ще помете някого на пешеходна пътека, а след това ще е предизвикал верижна катастрофа с човешки жертви.

От фейсбук