Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При криза скачайте и клякайте, за да излезе камъкът

Камъни в бъбреците се образуват при прекомерна употреба на някои храни, нарушена обмяна на веществата, инфекции на пикочните пътища, заседнал живот и при горещ климат. Това обаче може да се предотврати с поемане на повече течности, движение и спорт.

Магнезият не само пречи да се образуват камъни, но и помага да се изхвърлят по-малките. Дозата му е 400 мг дневно плюс 10 мг витамин В6. Тази терапия има ефект при почти 90% от болните. Провежда се 4-6 месеца, но е евтина, понася се добре и няма странични ефекти.

Най-честата причина за камъните е оксаловата киселина. Има я в спанака и киселеца. В тялото тя се свързва с калция и образува неразтворими съединения. Бъбречната криза протича с болки, сравними с родилните. Те тръгват от гърба, слизат към корема и пикочния мехур. Има изпотяване, повръщане и парене при уриниране. Никаква поза не може да ги облекчи. Често в урината има кръв и в края на кризата болният изхвърля камъче. Добре е то да се запази и изследва, за да се види от кой вид е. Според състава си камъните в бъбреците са оксалатни, уратни, фосфатни и смесени.

Кризата се предизвиква от песъчинка или камъче, които затрудняват изтичането на урината в пикочния мехур. Докато дойде Бърза помощ, не бива да се пият течности.

На някои добре им действа топла баня. Всички болни с камъни до 1 см могат да скачат на място с отпуснато тяло или на един крак. Клякането и ставането придвижват и избутват камъните. Може и да се тича на място по 1-2 минути, а след това да се влезе в топла, но не гореща вана за 15 минути.

С какво още можете да си помогнете при тази криза, четете в хартиеното издание на "Здраве без лекарства".