Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради хлапето Георги Димитров-младши, от Италия пращат автомобилен скаут да го оцени

12-годишният Гого Димитров, който в момента е начело в първенството на Острова в “Мини Х30”, от седмица е ухажван от автомобилен скаут от Италия, пристигнал на пистата “Ким Болтън”, за да наблюдава специално ездата на българчето. Това е третият старт от втория сезон на хлапето в надпреварата за 2017 г.

“За съжаление Гого завърши 6-ти - с видимо голяма доза разочарование-обяснява баща му Георги. – Иначе скаутът, който е шотландец и живее в Италия – Калъм Макгрегър, се появи в края на състезанието и имахме неофициален разговор.”

Така класиралият се шести в края на миналата година в по-ниския клас български състезател се оказва едновременно в полезрението на трима топ мениджъри от спорта.

“Да, но ние виждаме у Джорджи нещо, което другите не могат да видят”, обяснява Макгрегър от екипа на “Енерджи картс”, известен с това, че менажира от ранна възраст деца, които после насочва към автомобилния спорт. Така 14-годишното българче, което е топпилотът на „Фюжън Моторспорт”, селектиран лично от боса му Дан Хейзълууд, е и в мениджмънта на един от най-известните британски пистови състезатели - Анди Приалу. “Доста комплицирана ситуация, защото за Хейзълууд той е важен състезател в отбора, Приалу го смята за свой фаворит, а сега и предложението от “Енерджи”, обяснява бащата. Понеже спортната кариера на Гого е на преден план, Георги Димитров- старши не само не споменава за сериозните промени – личен бизнес, дома в Лондон, училище, които биха настъпили, но дори и не ги мисли, ако трябва да се предпочете слънчева Италия и “Енерджи”.

През трите години в този спорт на пистите Георги Димитров-старши е всичко за своя син. Той е мениджър, той е и механик, той е дори и масажистът, кой да разпусне стегнатото от ездата тялото на детето си.

Както става в такива случаи, Гого няма представа какво е картинг състезанието до момента, в който на почивка в Корфу не сяда за кратко в един атракцион. След това – както е с повечето деца – заразата на скоростта и бензина става нелечима.

„Трябваше да чета много, часове прекарвах пред компютъра, за да се уча как да работя с машината на Гого - обяснява бащата. – Ние сме единствените в шампионата, които разчитаме само на себе си”

Това става скоро след като фамилията се мести на Острова и купуват първия карт на детето.

Първоначално Димитрови карат в детските серии, за които не се иска участие в отбор и в състезания, които са извън егидата на автомобилната власт (MSA) на Острова. След това, през октомври 2012 г. на пистата “Уилтнън Мил”, въпреки по-малката възраст на момчето Хейзълууд приема да наблюдава тестовите му обиколки.

“Но го спря още след 7-ия или 8-ия тур, заявявайки, че го иска в отбора си. Гого показал идеални траектории, много точна езда дори и на трасето, което умишлено беше направено мокро - уточнява Димитров-старши. – Гого троснато му каза, че иска да прави само това, и за някакви си 30 дни влезе в час.”

Миналата година Георги Димитров завършва 6-и в шампионата на кадетите. И веднага – проблем. Заради възрастта си не може да мине нагоре, а трябва да остане на същото ниво.

Шансът обаче е на страната на хлапето и отвъд Ламанша, защото в края на 2016 г. учредяват новия клас “Мини Х30”, в който Гого започва с две победи на пистите “Пол Флетчър Интернешънъл” и “Глен Горс Парк”.

Така или иначе българската следа в британския картинг е оставена, защото Гого води в класирането срещу 70 англичани, шотландци и уелсци, при това записвайки името си и като първия победител в новите серии “Мини Х30”.

Навсякъде в международните сайтове обаче Гого е отбелязан с националния флаг на родината си, а бъдещият му шлем “Стило” задължително ще носи герба на България.