Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стеснен пикочен канал води до чести рецидиви.

Лятно време зачестяват случаите на цистит. Обяснението е, че имунитетът спада от жегата. Слънцето също влияе. Ако си прекарал херпесна инфекция, особено от херпес зостер, на плажа ще те заболи там, където е била инфекцията.

Острият цистит е неприятен. Получава се най-често по пътя на връщане от морето. Причината съвсем не е настинка от климатика или от течение, а само заради смяната на климата. Къпането в морето и по-студената вода са последното нещо, което може да се вини за цистита. Басейните са доста по-опасни, казва д-р Михаил Абаджиев, шеф на урологията в болница “Св. Анна”.

70 процента от жените боледуват от цистит поне веднъж в живота си. Всяка трета от тях развива хронична форма на инфекцията и преживява остър цистит поне веднъж в годината. Зачестят ли тези инфекции, причината трябва да се търси по-сериозно. Пациентки често споделят, че като изпият назначените им хапчета за цистита, той изчезва, но след време се появява пак. Дали е недолекуван, или е нов – не е ясно.

В 90% от случаите

причината е

гинекологична,

но изявата се установява при уролога, обяснява д-р Абаджиев. Иначе на тези жени им е казано, че са гинекологично здрави, но инфекциите се повтарят. Добре е да си направят нови изследвания при друг гинеколог. Проблемът се потиска с хапчета, билки, инжекции, добавки с червени боровинки. Когато се спрат те, той се появява отново.

Накрая излиза, че това е стеснение на пикочен канал. При някои е силно и инфекциите са непрекъснати. Пият куп хапчета, но не им помагат. А проверката на пикочния канал за стеснение е просто изследване, нарича се калибриране на уретрата, казва д-р Абаджиев. Почти винаги се установява стеснение заради хронични възпаления. Много рядко е вродено.

Решението е лесно - с кратка операция, която го ликвидира.

Това, което могат да направят жените, докато отидат на лекар, е да пият повече вода и ако се налага, да вземат обезболяващи. Въпреки честите позиви за уриниране и неприятното усещане, трябва да се пие повече вода, за да се отмие инфекцията. От непиене на вода в жегите може да се стигне до бъбречна криза. Правят се изследване на урина, ехография и други специализирани изследвания. pH на урината трябва да е между 6,4-6,8 до максимум 7. При обикновена бъбречна криза рН винаги е 5 до 5,4. Пикочната инфекция подкиселява урината.

При цистит трябва

да се изследва

стерилна урина,

въпреки че в много случаи на остър цистит инфекцията се дължи на ешерихия коли. Не бива остър цистит да се лекува с билкови препарати и добавки с екстракт от червена боровинка. Налага се 5 дни да се пие антибиотик. Това няма да провокира гъбична инфекция. При вагинална инфекция изследването на урина показва същия причинител, но там трябва да се изследва и влагалищен секрет.

При бременните има по-голяма склонност към остри цистити, но те се контролират по-сериозно. При тях се получават по-често пиелонефритни инфекции, възпалението е на бъбреците. Причината е, че главата на бебето притиска пикочния мехур и урината трудно се оттича от десния бъбрек.

Жените страдат по-често от мъжете от уринални инфекции. Дължат се до голяма степен на лоша лична хигиена. Мъжете не страдат от цистити и причината е анатомична – уретрата им е по-дълга и инфекцията по-трудно прониква. По-често те се оплакват от остри простатити, но причините са съвсем други.

Нормалното количество течност, което човек трябва да пие, за да е здрав, е 2 л вода. При по-голяма физическа активност - спорт, фитнес, поход в планината, както и при жеги количеството се увеличава. Може да се пие всякаква вода, но ако е минерална – да се сменя периодично, защото е с различна минерализация. Пиенето дълго време на един и същ вид минерална вода е злоупотреба с тази вода. Трапезната вода (в шишета с розова капачка) може и да не се сменя, казва д-р Абаджиев. Обезводняването на организма води до концентриране на урината и предразполага към инфекции, особено при диабетици и хора с висока кръвна захар.