Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин - новият капитан Америка

Оливър Стоун е всичко, което Путин не е. Като произход, като възпитание, като житейски път

ЗА броени месеци американските медии превърнаха Путин в това, в което руските медии не успяха за 17 години. В световен супергерой. Капитан Америка скоро може да бъде заменен с простичкото полковник Владимир Владимирович Путин.

Последната седмица е истински медиен триумф. Интервюто с Меган Кели по Ен Би Си мина рекордните шест милиона зрители. Ако ви се виждат малко, не се заблуждавайте, американците гледат основно спорт. Шест милиона зрители е огромна цифра за политическо интервю. Разговорът беше, меко казано, остър, но подложи перфектно за следващото шоу на друга медийна група - Си Би Ес.

Филмът на Оливър Стоун за Путин.

Човекът, направил “Взвод”, “Роден на 4 юли”, “Обратен завой”, “Уолстрийт”, “Среднощен експрес”, “Родени убийци”, “Джей Еф Кей”, “Никсън”, човекът с три оскара и пет златни глобуса, бунтарят, който никога не се вписа в класическите холивудски традиции, но има отдавна своята звезда на алеята на славата, прави елитна документалистика за руския президент. Изненадата не е малка. В кръга на шегата все едно Никита Михалков да направи положителен филм за Хилари Клинтън.

А всеки, който каже, че Стоун не е типичният американски патриот, че е типичен левичар радикал, може да погледне неговата “Бронзова звезда” и ордена “Пурпурно сърце”, получени за героизма му във войната във Виетнам, където той е доброволец, при това ранен два пъти. Стоун си е американски патриот, просто вечно недоволен патриот.

Всъщност Стоун е всичко, което Путин не е, а Путин е всичко, което Стоун не е. Като произход, като възпитание, като житейски път. Образно казано, докато единият е пушел канабис, другият е набивал крак в КГБ. Когато единият е бил на върха на световна слава и е лежал до Камерън Диас, другият е бил никому неизвестен руски чиновник. Човекът - борец срещу системата, срещу човека - роден от системата. Човекът - вечна опозиция на властта, срещу човека - олицетворение на властта.

Те са отрицание един на друг, но във филма и двамата играят ролите си брилянтно. Всеки детайл е изпипан. И да, те са различни, но очевидно са си симпатични. След всяка серия следва взрив от новини. Путин каза, че е дядо... Путин каза, че се кара със зетьовете си. Путин каза, че искал Русия да влезе в НАТО...

В своята история Русия винаги е залагала на твърдата сила. Опитите на Съветския съюз да изглежда като привлекателно място за живот бяха трагикомични. Както казал император Александър Трети, “Русия има само два верни съюзника - армията и флота”.

В днешно време освен газа и нефта и страховитата ядрена триада към “твърдата” може да добавим вече и “меката сила”. “Меката сила” не на това да си привлекателен като начин на живот, при руската историческа традиция това е мисия невъзможна, а “меката сила” на това да показваш, че имаш влияние, че те уважават и че ги е страх от теб - това на Путин му се получава отвсякъде.

При това му се получи с братската американска подкрепа. Толкова много се изговори, че руснаците са определили кой да е президент на САЩ, нещо по моему невъзможно, та ако ще и Щирлиц да е още жив и да работи като хакер, че руската връзка стана тема номер едно в Щатите. А филмът на Оливър Стоун е просто една перфектна черешка на тортата.