Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как похитителите на Сейф ал Ислам се превърнаха в негови охранители.

Сейф ал Ислам Кадафи, най-известният син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, отново е световна новина. Въоръжената група, която го залови през ноември 2011 г. и го държа близо шест години затворен в една къща в либийския град Зинтан, обяви онзи ден, че го освобождава.

На негово място сега са затворени четирима представители на Международния наказателен съд, които имали неблагоразумието да отидат в Зинтан, за да поискат Сейф да им бъде предаден за екстрадиране в Хага. Те най-вероятно ще бъдат освободени, но със сигурност няма да получат сина на Кадафи, защото местонахождението му в момента все още е мистерия.

"Ал Джазира", която е сред медиите, които особено много се интересуват от бъдещето на Сейф ал Ислам, пусна информация, че той най-вероятно ще отиде на изток, в Бейда, където е базирано едно от трите временни либийски правителства. Районът е под военния контрол на генерал Халифа Хафтар - бивш офицер на Кадафи, живял десетилетия в изгнание, сега превърнал се във фактор благодарение на подкрепата на Египет и финансиране от Обединените арабски емирства. Хафтар е обединил под знамената много бивши офицери и войници на Кадафи, лоялисти и подръжници на стария режим.

В същото време Триполи остава под контрола на коалиция от милиции, участвали в свалянето на Кадафи, чиято най-сериозна външна подкрепа идва от Турция и Катар. Във военния съвет, който държи столицата, се открояват хората на Абделхаким Белхадж - ислямист, бивш затворник, освободен навремето с посредничеството на фондация "Кадафи", както и групата от Мисурата - град на около 200 км източно от Триполи. Мисуратската група се прочу със залавянето и бруталното убийство на полк. Кадафи и единия от синовете му - Муатасим, през 2011.

За разлика от баща си и брат си, очевидно Сейф ал Ислам е извадил късмет, попадайки в плен на зинтанската бригада "Абу Бакр ал Садик". Те пък щяха да си останат малка и никому неизвестна група, ако бяха екзекутирали набързо Сейф. Те обаче решиха да го пазят като залог за участие в голямата игра. И наистина се превърнаха във фактор заради него, като през годините се сдобиваха с "квоти" в министерството на отбраната или дори на външните работи в Триполи благодарение на "важния затворник".

Сейф на практика не е напускал Зинтан (на 180 км югозападно от Триполи) от момента на залавянето си, но с течение на времето неговите похитители зинтанци явно са се превърнали в охранители на младия Кадафи. Те отказаха да го предадат на Триполи дори когато там се водеха дела срещу него и други съратници на баща му. Миналата година съдът в Триполи дори издаде смъртна присъда на Сейф, но в Зинтан отказаха да я признаят.

Сега от "Абу Бакр ал Садик" твърдят, че са освободили Сейф, изпълнявайки точката и духа на закон за амнистиите, издаден от парламента в Тобрук (Източна Либия).

За да се позовава на това, най-вероятно зинтанската група е сключила споразумение с хората на Хафтар, предполагат някои наблюдатели. Което със сигурност значи разлом между Зинтан и Триполи. Това е едно от обясненията за освобождаването на Кадафи-син.

А защо точно сега се случва това?

За отговора на този въпрос е възможно да бъде потърсена пряка връзка и с кризата в Персийския залив. Заради напрежението между Катар и водената от Саудитска Арабия коалиция, в която важна роля играят Египет и Обединените арабски емирства - спонсорите на ген. Хафтар. Така освобождаването на Сейф ал Ислам може да изглежда като част от прокламираната от Рияд, Абу Даби и Кайро "борба с тероризма, "Мюсюлмански братя" и ислямистките радикали, спонсорирани от Катар".

Възможно ли е Сейф да се присъедини към ген. Хафтар? Според някои наблюдатели не е изключено, макар че ако има такъв съюз, тогава ген. Хафтар ще трябва да отстъпи лидерството. Сейф ал Ислам бе възприеман още по време на режима на Кадафи като вероятният наследник, прогресивното лице на фамилията, което е добре прието на Запад.

Той е и най-разпознаваемата фигура навън заради посредническата му роля с фондация "Кадафи" през последните години от управлението на баща му. Фондацията участваше в разрешаването на всички конфликти, които Либия и режимът на Кадафи имаха с външния свят.

Успехът на преговорите и решението за унищожаване на либийската програма за оръжия за масово поразяване се приписва именно на него.

Както и освобождаването на германските заложници, държани от групировката “Абу Саяф” във Филипините.

Също и преговорите с Германия по случая "Ла Бел", с Франция за самолета на UTA над Нигер, случая "Локърби" и драмата с българските медицински сестри.

Малко вероятно е Сейф ал Ислам да се съгласи да играе подгласник на ген. Хафтар - човек без особена биография, нулева харизма и с не особено добър имидж в Европа. Възможно е в Тобрук и Бейда да са разбрали най-сетне, че имат нужда от по-силна обединяваща фигура за лидер. Но какви са плановете на самия Сейф ал Ислам все още не е ясно.

Възможно е Сейф да е все още в Зинтан, където сигурността му е гарантирана. Според други предположения би могъл да отиде в Бани Уалид - град на 180 км югоизточно от Триполи, който се смята за база на най-лоялните поддръжници на режима на Кадафи. В Гат (на 1300 км южно от Триполи) пък имаше радостни демонстрации по улиците след новината за неговото освобождаване. Но едва ли Сейф би се отправил толкова на юг. Други пък мислят, че може да е излетял за Египет.

И докато в Триполи смятат, че освобождаването на Сейф ал Ислам е предателство към революцията, то много либийци смятат, че Сейф би могъл да е тази силна фигура, която ще обедини отново страната и ще се справи с хаоса на враждуващите въоръжени фракции.

Той е малкият дявол, когото познаваме, признават дори в Триполи.

Може ли синът на полк. Кадафи да бъде новият силен човек в Либия? Според информация от единия от адвокатите му Сейф ал Ислам в най-скоро време

ще направи обръщение към либийския народ

Ако това се случи, със сигурност ще разберем повече за бъдещите му творчески планове. И дали Либия ще има своя нов Кадафи.