Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали това е схема на “Ал-Кайда” и “Ислямска държава”

Впоследните атентати в Лондон, Манчестър, Париж, Ница, Берлин и Ню Йорк се забелязват едни и същи странни моменти – на кървавата сцена на терористичните действия са открити лични документи и паспорти на атентаторите.

Те често остават на мястото на престъпленията и са открити от полицията. В повечето случаи предполагаемите заподозрени са били известни на властите.

Повечето терористи не оцеляват - мъртвите не могат да говорят. Дали това е схема на организации като “Ал-Кайда” и т.нар. “Ислямска държава”? В статия на “Глобал рисърч”, организация, която изследва глобализацията, проф. Майкъл Чосудовски поставя редица въпроси, на които няма отговор.

От 11 септември 2001 до юни 2017 г. В трагичния инцидент на 22 май т.г. в Манчестър банковата карта на предполагаемия самоубиец - 22-годишния Салман Абеди, намерил смъртта си в атентата, е открита в джоба му.

Американски медии се позоваха на данни от британското разследване, според което убиецът е бил идентифициран именно по личния си документ след концерта на Ариана Гранде. Според някои публикации Салман Абеди е бил в списък за наблюдение, тъй като е имало няколко сигнала за него, че е потенциално опасен.

Той е пътувал в Либия и други страни няколко пъти през последните месеци със или без баща си Рамадан Абеди - бивш офицер от службите на Кадафи, специализиран в наблюдение на ислямистките движения, който избягва в Англия от режима. През 1994 г. полковникът се връща в Либия и година по-късно участва в създаването на Либийската ислямска бойна група, клон на “Ал-Кайда”, която по някои данни в интернет медии е създадена с цел свалянето на Кадафи.

Според сайта Волтернет бащата е работил за Ми-6 и задачата му е била ликвидирането на Кадафи. През 2011 г. Рамадан Абеди участва в “Арабската пролет” и след това се премества да живее в Либия. Как полковникът е изпуснал от поглед сина си?

Странен е фактът, че “Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Манчестър, но не призна Салман Абеди за “мъченик”, умрял в битка. Бащата Рамадан Абеди декларира пред медии, че е противник на радикалния ислям.

Той твърди, че синът му имал намерение да прекара Рамадан с него в Либия и е убеден, че е невинен. Салман Абеди е разкрит като самоличност първо от в. “Вашингтон пост” и това се случва три часа след експлозията.

В този момент британската полиция и служби отказват информация, свързана с разследването, а по-късно спряха обмен на данни към съюзника си САЩ заради теч в медиите.

В атентата с камион на коледен базар през декември 2016 г. в Берлин отново са открити лични документи – този път в МПС-убиец, отбелязва “Глобал рисърч”. Терористът Анис Амри, отнел живота на 12 души и ранил 56, също е бил известен на властите – бил е задържан през август 2016 г. с фалшиви документи, но пуснат от съдия. Службите са знаели за връзките му с радикални ислямистки групи и са го смятали за рисков контингент според Ралф Ягер, вътрешен министър на Северен Рейн- Вестфалия.

В чудовищния атентат на 14 юли м.г. в Ница, за който ИДИЛ също пое отговорност, камион, каран от Мохамед Бухлел, 31-годишен тунезиец, пребиваващ в Ница, уби 84 и рани 100 души. Документи за самоличност на убития от полицията терорист също са намерени в камиона.

В атентата в Париж срещу екипа на сатиричния вестник “Шарли Ебдо” през януари 2015 г. полицията откри личната карта на Саид Куаши, който с брат си устрои кървавата сцена.

“Глобал рисърч” припомня, че на 11 септември 2001 г. властите откриват неповреден паспорт на един от заподозрените за отвличането на самолета сред масивните руини на Световния търговски център.

“Ал-Кайда”, а също и “Ислямска държава” поеха отговорност за френския 20 ноември през декември 2015 г., когато при серия терористични актове загинаха 150 цивилни. Сирийски и египетски паспорт на двама от камикадзетата са намерени на стадиона “Стад де Франс” в Париж, въпреки че терористите са детонирали всички експлозиви. Според “Глобал рисърч” това напомня откритите паспорти след атентата на 11 септември в САЩ.

Лондон, 7.07.2005 г.

Странни неща се забелязват в разкритията на полицията след координираните терористични атаки в Лондонското метро.

Загиват 52-ма души и са ранени около 700. Загиват и четиримата терористи-самоубийци: Мохамед Сидик Хан, Джермейн Линдси, Хасиб Хюсейн и Шехзад Танвер. Обществото е потресено, че те са граждани на Обединеното кралство и всички (с изключение на Линдси) са родени и израснали във Великобритания. На 12 юли Саманта Лютуейт се обажда в полицията, за да съобщи, че съпругът Джермейн Линдси е изчезнал.

Полицията претърсва дома им. На 14 юли полицаите съобщават, че са открили личната карта на съпруга - един от четирите мъртви атентатори. Макар че “Ал-Кайда” официално поема отговорност за атентатите, разследването доказва, че терористите не са пряко свързани с организацията.

През май 2011 г. в Берлин са открити документи, свързващи с планирането на атентата Рашид Рауф, британски деец на “Ал-Кайда”.

На 9 септември 2001 г. са открити паспортът и международната шофьорска книжка на саудитеца Мохамед Ата. “Саудитската връзка” е широко коментирана в медиите, но конспиративните теории сочат като истински автори на атентата неоконсерваторите на Буш и техните израелски партньори.

По-късно са намерени още два паспорта – на Зиад Джара и Саед ал-Гамди, отвлекли самолета на “Юнайтед Еърлайнс”. Интересен факт е, че единият от паспортите на терористите е непокътнат въпреки огнения ад в овъгления самолет.

В двойната терористична атака в Лондон на 3 юни, когато бяха убити 7 и ранени 48 души, трима терористи са разстреляни от полицията –двама от тях вече са с установена самоличност - Хурам Шазад Бут от пакистански произход и Рашид Редуан – от мароканско-либийски. Първата им атака бе в района на моста “Лондон Бридж”, където бял микробус се врязал в пешеходци.

След това слезлите от него трима въоръжени започват да намушкват с 12-инчови ловни ножове и с викове “в името на Аллах” невинни посетители, сред които и жени, на Бороу маркет, район, известен с много ресторанти и барове.

Ислямът забранява убийството на невинни. Кметът на Лондон Садик Кан определи кървавите инциденти като “умишлена и страхлива атака срещу невинни лондончани”. Фактът, че тримата атентатори са били с фалшиви пояси на самоубийци, също повдига много въпроси. Едно от възможните обяснения е, че по този начин те искали да възрепятстват полицията да стреля по тях. Но според известния френски арабист Оливър Роа, автор на труда “Джихадът и смъртта: глобалното възвание на “Ислямска държава”, за екстремистите смъртта не е само възможност или последствие от техните действия, а централна част от техния план.

“Това обаяние на смъртта откриват и мюсюлманите, присъединили се към “Ислямска държава”. Самубийствените атаки се възприемат като тяхна ултимативна цел и отговорност” - казва Роа.

Тогава действията на атентаторите в Лондон от 3 юни 2017 г. не се вписват в едно от най-известните послания на Осама бен Ладен към последователите му, използвано и от други войни на исляма: “Ние обичаме смъртта, както вие обичате живота”. Има много въпроси, които засега нямат ясен отговор.