Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гастарбайтер закла мъжа на бившата си жена и се скри в Руенския Балкан

Цяла седмица жителите на няколко китни селца в Руенския Балкан не можеха да заспят спокойно и заключваха портите си в очакване.

Някъде около тях в гората се криеше 43-годишният Мехмед Юсен - съселянин от Рудина, който за часове се превърна от редови гастарбайтер в опасен престъпник.

В нощта на 25 май Мехмед окървави руенското село Снягово, където от няколко месеза живеела неговата бивша съпруга Айше. 29-годишната жена се омъжила повторно за местния предприемач Ереджеб Шабан и се пренесла в просторния му дом заедно с двете си дъщери от брака си с Мехмед.

Около 1 часа през нощта на 25 май въоръженият с нож, вила и фенер Мехмед проникнал в дома на Ереджеб. Всички в къщата спели. На приземния етаж били възрастните му родители, а на горния - новото семейство на Ереджеб, част от което вече били и дъщерите на убиеца на 12 и 7 г., както и 9-месечно бебе.

Бременната в осмия месец Айше първа усетила, че има неканен гост в дома им, а като видяла бившия си мъж, се развикала в истерия.

Мехмед я ударил със сопа по главата и жената се свлякла безжизнена на земята. След това нападателят забил острието на ножа във врата на 46-годишния си съперник. Ереджеб нямал никакъв шанс, кръвта му изтекла за минути.

Екзекуторът зарязал на местопрестъплението и ножа, и вилата и успял да избяга от селото. Той се скрил в Балкана, където прекарал шест дни. Скитал из гората и се хранел с корени и билки, но когато изгладнял сериозно, се решил да слезе до съседното село Разбойна, понеже имал роднини. Там обаче бил разпознат от местни и те веднага се обадили в полицията.

На 31 май убиецът е задържан, докато се бръсне в дома си в село Рудина, където все пак се прибрал след митарството си.

"Тая работа я направих заради детето. Аз нямаше да го заколя, разбираш ли. Не отивах да го убивам, но той скочи и не знам какво стана", оправда се в съда 43-годишният Мехмед.

Срещу него са повдигнати три обвинения - за предумишлено убийство на Ереджеб Шабан, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за опит за убийство на бременната Айше, също извършено с особена жестокост и за проникване в чуждо жилище през нощта.

Дълго време Мехемед живеел в Англия, където си вадел прехраната като продавач на дюнери. Прибрал се в България на 23 май. Пред адвоката си разказал, че по скайп с него се свързала по-голямата му дъщеря. 12-годишното момиче се оплакало, че новият мъж на Айше ги тормози.

Самият Мехмед пък се опасявал, че Ереджеб може да посегне на голямото му момиченце, тъй като разправял, че както гледа чуждите дъщери, така и ще ги използва сексуално. Тази версия на Мехмед обаче шокира жителите на Снягово, които не вярват, че съселянинът им е бил способен на такова нещо. Ереджеб въртял кафене в селото, имал и автобус, с който возел децата до местното основно училище.

Фаталната Айше дошла в Снягово в края на 2016 г. веднага след развода си с Мехмед.

Кога точно се е оформил любовният триъгълник обаче, никой не знае, тъй като с идването си в Снягово Айше вече била бременна с третото си дете. По документи то също се водело на Мехмед, разкриха източници от кметството в село Снягово.

В същото време Айше не давала на бившия си мъж да вижда дъщерите си. Раздиран от жестоката любовна драма, Мехмед ту заминавал за Англия, ту се връщал в родното си село Рудина, което е само на двайсетина километра от Снягово. След развода живеел сам в къщата, а майка му била при по-голямата си дъщеря в руенското село Страцин.

"В началото Айше и Мехмед живееха добре. Бяха заедно 13 години, живееха на семейни начала, но през 2011 г. ги венчахме, направихме граждански брак. После Мехмед замина за Англия, за да припечели някой лев, беше трудолюбив", разказват в Рудина.

Селото е малко, в него живеят около 220 души и досега никога при нас не е ставало нещо подобно.  Бавно от шока излизат и жителите на Снягово, разтърсени от кървавата свада в дома на Ереджеб.

Хората вече се съвземат, но една седмица живяха в страх, докато полицаите издирваха Мехмед. Знаеш ли къде какво ще избие? Нормално ли е да се промъкнеш в чужда къща през нощта, да заколиш човек, разсъждават съседи на жертвата.

От няколко дни останалата без мъж и подкрепа Айше се прибрала в родното село Рудина. Според лекари няма опасност за нероденото й бебе, но жената остава сама с три деца, очаквайки и четвърто.

Убиецът Мехмед пък е с мярка за неотклонение "постоянен арест". Оказа се, че съдебното му досие не е чисто.

За какво е осъден и какво присъда може да получи след кървавата баня в Снягово - четете в хартиеното издание.