Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаете ли какво се опитва да ви подшушне тялото, когато изпитвате желание да хапнете нещо кисело или парче шоколад? Понякога устата ви залепва, постоянно ви се пие вода. Дори бирата не може да утоли тази жажда. От полза ще ви е да умеете да тълкувате тези сигнали.

Сухи очи

 Ако бялото на очите сивее, може да е от преумора. С възрастта склерите изтъняват и отдолу прозират кръвоносни съдове, което променя цвета им. Сивеещите склери са и симптом на артрит.

 Очите може да се зачервят от изсъхването. То идва с възрастта, от работа с компютър, дразнещи вещества, климатик или дори от топлото време. Най-малкото, което човек може да направи, е да ги наплиска с вода. Може сухотата да е от диабет или проблем с щитовидната жлеза. Ако има дразнене или сълзене, вероятно е алергия.

При пожълтели склери причината може да е жълтеница, а в редки случаи и рак на панкреаса.

Нощни ядове

Заспивате ли веднага? Това е знак, че сте преуморени и не си доспивате. При здрав човек минават 10-15 минути, за да заспи, и 8 часа сън, за да си почине.

 Ако мравучкане в краката и нервност не ви позволяват да заспите, може да е от диабет или синдром на неспокойните крака.

 Будите се няколко пъти нощем. Това е от раздразнителност, депресия или сънна апнея.

Желание за солено

Яде ви се нещо солено. Може да е заради стрес. При него надбъбречните жлези отделят адреналин и временно се изтощават. Те синтезират и хормон, който поддържа нивото на натрия в кръвта. Щом той не достига, ви се дояжда солено.

 Обичате да ядете мазно. Желанието е същото като за сладко. Мазните храни стимулират мозъка да произвежда пептиди, които усилват желанието за още мазнини. Към тлъстото месо се развива пристрастеност.

Кожни промени

Ако кожата ви е станала суха и се възпалява, проверете щитовидната жлеза и нивото на желязо в кръвта. Диабетът се съпровожда с упорит сърбеж и инфекции на кожата и лигавиците. При диабетиците по-често има циреи, инфекции на космените фоликули и около ноктите.

 Пъпки под долната устна има при хормонален дисбаланс. И при жени на 30-40 г. с иначе чиста кожа в дните преди цикъл.

Изтъняла коса

С възрастта при 30-40% от хората косата изтънява и оредява. Възможно е проблемът да е от липса на микроелементи или анемия.

 Ако пътят на косата се разширява, а тя пада и изтънява, причината може да е стрес. Да се губят по 100 косъма на ден, е нормално. Проблеми с щитовидната жлеза също се отразяват на косата. Раждане, болест, операция, рязко отслабване също водят до оредяване на косата, тъй като тя спира да расте. После връща нормалната си гъстота.

Нацепени устни

 При поява на белезникави или червени точки в задната част на езика може да си направите тест за човешки папилома вирус. Не е лесно той да се открие, понякога изчезва сам, но може и да доведе до рак на устата, гърлото, шийката на матката.

 Гладък и лъскав език е сигнал за недостиг на витамин В12. Цепки и зачервяване в ъгълчетата на устата също подсказват за дефицита му.

Мътна урина

 Ако сте вземали мултивитамини и урината ви е яркожълта, това означава, че тялото е успяло да ги абсорбира. То взема колкото му е необходимо, а останалото изхвърля. Ако урината е бледа - може би не са усвоени добре.

Бледожълта и бистра урина е добър знак и показва, че пиете достатъчно вода.

 Тъмножълта - удвоете количеството вода, което пиете, и намалете кафето и черния чай. Яжте по няколко пъти на ден сочни плодове и зеленчуци, както и супи.

 Мътната урина е сигнал за инфекция на пикочния мехур или бъбреците. Дължи се на белите кръвни клетки, изпратени да се справят с нея.

 Тъмна урина или наличие на кръв в нея налага да отидете на лекар.