Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия засилва атаката над обсадения град, за да не позволи коридор за изтегляне на ислямистите, договорен зад гърба.

Президентът Путин е разпоредил на руските командващи да атакуват въздушни и земни цели със спецчасти в контролирания от “Ислямска държава” град Рака.

Една от целите на руската обсада са действия срещу подкрепяните от САЩ т.нар. умерени бунтовници и кюрдите, които се сражават срещу ИДИЛ, съобщи израелският сайт за разузнавателна информация “Дебка файл”. Оглавяваната от САЩ коалиция оказва въздушна подкрепа на наземната операция на Сирийските демократични сили срещу ислямистката столица Рака.

Наскоро руското разузнаване обаче е получило информация за тайно споразумение между кюрдско-арабските Сирийски демократични сили и ИДИЛ, което да позволи на ислямистите безопасен проход на юг за евакуация от цитаделата им. Това активизира и действията на Русия срещу Рака.

През ноември м.г. започна операцията “Гневът на Ефрат”, чиято цел е да се поеме контролът над града. Оттогава Сирийските демократични сили, тренирани и въоръжени от САЩ, се бият под командването на офицери от американските специални части и успяха да превземат десетки градове и села.

През следващите седмици се очаква тези части да проведат голяма битка за превземането на Рака. Сирийските демократични сили са обградили бившата столица на ИДИЛ от север, запад и изток. Ислямистите все още могат да се изтеглят на юг. Веднага след телефонния разговор между Путин и Ердоган обаче руски военни източници съобщиха, че руски разузнавателни дронове ще кръжат в периметър около града, за да наблюдават пътищата, по които може да избягат ислямистите.

Руснаците се опитват да предотвратят бягството на военните на “Ислямска държава” от обсадения град и с бойни самолети и специални части. “Всеки опит на ислямските бойци да напуснат столицата Рака ще бъде смазан”, цитира “Дебка файл” руски актуален военен доклад.

Според израелския сайт маневрите на Путин в Сирия имат няколко цели: да се постигне баланс с установяването на контрола на южната част на сирийско-иракската граница от американците, като руснаците завладеят същия участък в северната част на границата, да се покаже лидерската роля на Русия, която се бори с терористите от “Ислямска държава” в района, както и да бъдат сразени американските съюзници като кюрдите на север, без да се стига до конфликт с американските военни. Путин старателно избягва да казва, че целта му е завладяването на Рака, а акцентира само върху обсадата, коментират израелски източници.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви пред Си Би Ес, че борбата с “Ислямска държава” се активизира и се променя към тактика за унищожение. Според “Дебка файл” САЩ обаче са водили тайни индиректни разговори с командирите и голяма част от оперативното ръководство на ИДИЛ да напуснат Рака и да се предислоцират в Ал Майядин и Абу Камар в Югоизточна Сирия. Разговорите са се провели от спонсорираните от САЩ Сирийски демократични сили, доминирани от мощните кюрдски паравоенни части и сирийски араби. В резултат малко бойци на ИДИЛ са останали в Рака, твърдят разузнавачи. САЩ са благословили тези косвени преговори, за да ускорят падането на бившата столица на ИДИЛ с по-малко жертви.

За да защитят града, бойците от ИДИЛ докараха от съседни села жители като жив щит, изкопаха противотанкови ровове и минираха подземни тунели. През последните няколко дни в обсадения град са загинали над 38 души.

Освобождението на Рака ще доведе до изчистването на почти цялата кюрдска територия в Северна Сирия от ислямистите. Тогава американските части заедно с кюрдските им съюзници може да установят контрол над северната част на сирийско-иракската граница. Американските и йорданските спецчасти, обединени с обучената от американците сирийска група бунтовници, проведоха паралелна кампания за южната част на тази граница.

При този план САЩ ще могат да възпрепятстват бързото затопляне на връзките между Ердоган и Путин. За Ердоган всяко действие в полза на кюрдската кауза е напълно неприемливо, тъй като това засяга целостта на Турция. Затова той е противник и на кюрдското участие в освобождаването на Рака, коментира “Дебка файл”.

Тайните преговори с ИДИЛ са продължили десет дни.

Вследствие на постигнатото споразумение е била прекратена битката за Табга, ключово градче на река Ефрат и военновъздушна база на 50 км от Рака, като е бил осигурен сигурен проход за евакуация на бойци на ИДИЛ, след като са предали оръжията си. Според съобщение на руското Министерство на отбраната от 27 май руските военни са научили за проведените разговори между кюрдското опълчение и ИДИЛ и са решили да ги саботират, като разширят обсадата на града и попречат на напускането на мястото от ИДИЛ.

Руските действия са насочени и срещу апела на Доналд Тръмп, произнесен в Рияд, за обединение на мюсюлманите срещу терористите, “за да ги изчистят от лицето на земята”

Докато Тръмп се стреми към обединение на мюсюлманите сунити и Израел срещу Техеран, Владимир Путин действа за засилване на военния съюз с Иран и Турция и общи действия в Сирия в противовес на успеха на Тръмп за създаването на сунитски блок в Близкия изток, коментира “Дебка файл”.

Визитата на американския президент в региона и сключването на най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка за около $ 110 млрд. предвещават бъдещи конфликти.

Коментатори определят тези действия на Тръмп като насочени срещу Иран, a някои коментатори говорят и за създаването на кюрдска държава, която да отцепи територии от Сирия, Иран и Турция.

На 24 май иранският съветник по националната сигурност Али Шамкхани бе на визита в Москва. Според израелски източници той е поставил за обсъждане искане от върховния лидер на Иран аятолах Али ал Хаменей да се спре превземането от американските специални части и техните съюзници на източната провинция Дейр езЗур и Ал Танф, които пресичат сирийско-иракско-йорданската граница. Шамкхани е предупредил Путин, че ако не се побърза с такава операция, американците може да блокират пътищата от Багдад до Дамаск и прохода на иранските и руските части. Затова предприеманите в момента действия на руснаците срещу бастиона на ислямистите Рака са в отговор на американската инициатива за осигуряване на стратегическа сирийско-иракска граница, без да се стига до конфликт с американските части на юг. Путин създаде своя опора в Северна Сирия, за да противодейства на американския фронт от юг според “Дебка файл”.