Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около $100 млн. на американските данъкоплатци струва 16-часовата визита на Доналд Тръмп в Израел заради безпрецедентните мерки за сигурност. След историческото му посещение в Саудитска Арабия в 12,20 часа в понеделник самолетът Air Force One с президента на САЩ на борда кацна на израелското летище "Бен-Гурион". Иванка Тръмп и съпругът й Джаред Кушнер долетяха с друг самолет заедно с членове на американската делегация.

Американският лидер бе настанен в историческия хотел “Цар Давид” в Йерусалим в стая “бомбоубежище”, която може да издържи дори при рухване на целия хотел. Операцията на израелските сили по охраната на Тръмп и съпровождащите го 1000 души получи кодово название “Син щит”. В нея взеха участие над 10 000 израелски полицаи и полицейски вертолети, които трябваше да обезопасят района. Според говорителя на полицията Мики Розенфелд пред сп. “Нюзуик”, това е “най-голямата и значима операция” тази година. Той допълва, че израелските служби са в тясно сътрудничество с американските си колеги от Секретната служба на САЩ, а в подготовката за визитата са се включили и американските “тюлени”.

В хотела разбрали, че Тръмп ще отседне при тях, на 5 май и оттогава тече трескава подготовка. Американски служители дошли по-рано и заели още два недалечни хотела. В “Цар Давид” не знаели кой апартамент ще избере за американския президент екипът му. Тилерсън, Кушнер и Тръмп бяха настанени в трите топапартаменти: президентския, кралския и “Йерусалим”.

За да се гарантира сигурен достъп до хотел “Цар Давид” на кортежа на американската делегация от 60 коли, движението в района бе ограничено.

Временно бяха затворени близките детски градини. Достъпът до хотела се контролираше от американски и израелски служители от сигурността. Два автобуса със специална техника засичаха минирани коли. Ситуацията в района на хотела се наблюдаваше от многобройни въздушни камери, а подземните комуникации и канализацията бяха проверявани за взривни устройства чрез специални роботи, разказа пред американски медии за “обръчите за сигурност” Шелдън Риц, мениджър на хотела. Според него стените на сградата са от бетон и стомана.

Тръмп бе настанен в стая бункер срещу 5700 долара на нощ, която може да издържи дори на взрив в целия хотел. Обитателите ще оцелеят, дори и конструкцията да рухне на земята при атентат. Тя защитава хората в нея от падането на снаряди, изстреляни от ръчен гранатомет, снайпер и газова атака, допълва мениджърът на хотела Риц. Американските специалисти се погрижили за допълнителна безопасност, като поставили на прозорците в стаята специално бронирано стъкло за защита от куршуми и ракети, докарано от САЩ. Стаята е снабдена с автономна система за вентилация, за да не може да се пусне отровен газ. До апартамента бункер води собствен асансьор, който стига до покрива или гаража.

Всеки член на екипа на хотела, работил по време на посещението на Тръмп, е бил проверен от израелската служба за сигурност Шин Бет. На служителите на хотела е било забранено да се качват на етажа на президента. Хора от екипа на Тръмп са пристигнали два дни по-рано, за да подготвят 15 кабинета и няколко заседателни зали.

Екипът на Тръмп е проверявал яденето, което му се поднася, а на сервитьорите не им било позволено да го обслужват. Преди официалната вечеря на американската делегация в хотела ястията били дегустирани с тестове. Престоят на делегацията в хотела струва около $100 млн. на американските данъкоплатци. 

“Цар Давид”, известен като хотел за президенти и короновани особи, има интересна история. Създаден е от египетския банкер от израелски произход Езра Мосери през 30-те години на ХХ в. По време на британския мандат южното крило на хотела е било превърнато в административен офис на британските власти и военна щабквартира.

На 22 юли 1946 г. сградата на хотела е унищожена от силна експлозия, при която загиват 91 души и са ранени 45-има. Атентатът е осъществен от ционистката паравоенна група "Иргун". Това е първата тежка терористична атака в света след Втората световна война и най-смъртоносният удар срещу британската администрация и военни в Палестина, помещавали се в част от хотела. Разположен на ул.“Кинг Давид” в центъра на Йерусалим, днес хотелът впечатлява с атмосферата си и красивите гледки от райските градини и тераси към Стария град.

Сред известните гости на хотела са принц Чарлз, йорданският крал Хюсеин, президентът Путин. Тук са отсядали и предшествениците на Тръмп - Джордж Буш и Барак Обама.

В сградата има 52 апартамента с гледка към стария Йерусалим срещу $5500 долара на нощ, но покрай посещението на Тръмп и мерките за сигурност хотелът е претърпял финансови загуби според неговия мениджър.

Той е билзатворен за “обикновени” гости от 2 часа през нощта в неделя до 6 часа вечерта в понеделник.

“Обикновените туристи не могат да разберат, че не могат да бъдат по същото време в хотела с Тръмп - казва пред сп. “Нюзуик” мениджърът Риц. - Те са много огорчени. Но не само туристите е трябвало да напуснат, а и премиерът на Квебек Филип Кулард, както и бившият американски губернатор републиканец Майк Хъкаби, които са имали ангажимент в Йерусалим. Японското посолство е трябвало да отмени честване по случай 65-годишнината от отношенията си с Израел. Хотелът отвори врати отново след заминаването на Тръмп.