Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Косата пада от грануломи и кисти

Болестите на зъбите и венците могат да разболеят други органи и системи в организма. И понеже тази връзка е отдавна доказана, е добре устата да е винаги “санирана”. Това ще рече да са запълнени кариесите и да се махнат неспасяемо увредените зъби. А също да са оздравени венците и пародонтозата да е спряна.

Установено е, че микробите в устата влияят на сърдечносъдовата система. При инфекция в устата те попадат в кръвта и стигат до сърцето. Възпалението на сърдечния мускул (миокардит) и на обвивката на сърцето (перикардит) могат да се причинят от тях.

Когато някой отиде на кожен лекар заради косопад, бива препратен при стоматолог за евентуална инфекция в устата. Най-често тя е от гранулом, киста или нелекуван зъб. И болката в ушите невинаги е заради възпаление, а може да е от проблем със зъбите. Същото се отнася и за болката в ставите. Има връзка между болните зъби и рака на панкреаса, който е смъртоносен.

Диагнози по устата

Обложеният език или лигавица с променен цвят е индикация за някакъв проблем в тялото. Честите афти подсказват за заболяване на червата. Ако езикът е подут и с отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не работи нормално или има проблем с черния дроб. При язва езикът е сух, а отстрани е лепкав като глина. Изтръпнал език е признак за обезводняване. Сухотата в устата може да е заради болест на слюнчените жлези. Ако само езикът е сух, а устните по ръба са напукани, да се провери кръвната захар. Ако езикът е възпален и сякаш пари, това се дължи на дефицит на желязо и на витамин В12.

Диабетът дава отражения в устата и всеки стоматолог ще се сети за него по някои симптоми - кървящи венци, разклатени зъби, напреднала пародонтоза.

Тумори в устната

кухина

Всяка година около 500 души в България се разболяват от рак на слюнчените жлези, на езика или на небцето. Има и предракови състояния, които трябва да бъдат открити в зъболекарския кабинет и да се следят, тъй като водят до хирургична намеса и после изискват химио- и лъчетерапия. Нарушават се говорът, дъвченето, лицевата симетрия. После рехабилитацията е трудна и е с външни лицеви протези.

Причините за туморите в устната кухина са много, но най-честата е пушенето. Рак може да се появи и от постоянни термични дразнения (прием на гореща храна и напитки) и лютиви храни.

Устата на бебето

трябва редовно да се почиства с марля, натопена в кислородна и дестилирана вода в съотношение 1:1, иначе се развиват гъбички (млечница или соор). Когато пробият първите кътници, те са уязвими, защото минерализацията им е едва 80% и нараства бавно. В ямките и фисурите на тези зъби се задържа плака, която не може да се почисти. Най-доброто средство за предпазване е силантът. Той запечатва тези падини и не допуска образуването на плака. У нас годишно се вадят по 10 000 зъба на деца до 18 г. И най-често това са шестите зъби, защото те най-рано пробиват и най-рано хващат кариеси.

За здрави зъби трябва да се яде твърда и прясна храна, а въглехидратите да се ограничават. Меката и лепкава храна стимулира образуването на плака. Профилактиката е проста -

миене на зъбите

сутрин и вечер

Зъбната плака е колония от микроби, които разграждат въглехидратите и отделят вредни за емайла киселини. Затова е важно тя да се отмива. Дори когато се пие фреш, е добре да се изплаква устата с вода или да се дъвче дъвка, която да отдели слюнка. При миене зъбите да се търкат от всички страни със средно твърда четка. Няма идеална четка или идеална паста за зъби. Важно е колко време се отделя за миене. Нужни са по 2 минути за всяка челюст, като влакната на четката са под ъгъл 45 градуса спрямо повърхността на зъба и се движат от венеца нагоре, за да не се набива плаката в него. Да се търка и езикът, където също се натрупват микроби. Между зъбите може да се прокарва конец.