Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две са предимствата на тази избирателна система пред предлаганата изцяло мажоритарна.

Според мен най-добрата избирателна система за България е онази, която предложихме

още през 2004 г. Това е системата на Германия, в която 120 депутати се избират пропорционално и 120 - мажоритарно. Аз бях вносител на Изборния кодекс тогава и той мина със 160 гласа.

При немската избирателна система партиите получават местата си в парламента според спечелените на изборите гласове. Тази система е пропорционална с мажоритарен елемент. Ако една партия спечели на изборите 10 процента от гласовете, ще има 24 депутати. Но първо влизат мажоритарните и тогава онези от листата на партията. И ако мажоритарните депутати от тези общо 24 вземат 20 места, партийните босове ще вземат само 4. Това е нагледен пример за това как немската избирателна система

дава превес на

мажоритарно

избраните

Тази система има две предимства пред модела, който се предлага сега. Запазва и отразява вярно нагласите на избирателите. Ако една партия е подкрепена от една трета от хората, ще има една трета от депутатите.

В изборната система, предложена за обсъждане сега, партия с 26% вот може да вземе 75% от местата в парламента и така

75% от хората

да останат

непредставени Например нека приемем, че първата партия взема 26%, втората - 25%, третата и четвъртата - по 24%. От всички тях първа влиза тази с 26%. И да има и втори тур, вероятно те ще вземат същото мнозинство. Но другите 75% гласували против нея, са избрали други партии, не са си стояли вкъщи. Но няма да бъдат представени.

Във Франция тази система също дава изкривявания. Затова изборните експертите приемат, че немската е най-доброто съчетание на двата модела.

В ЕС има около 60 вида избирателни системи още от създаването му. И според най-различни изследвания почти никъде не съществува такъв модел, какъвто ни се предлага в момента. Затова смятам, че трябва да се мине към варианта, който предложихме преди време. Освен това страните, които сменяха избирателни системи - Албания, Нова Зеландия, се насочват към немската. И това е логично, защото запазва предимствата на пропорционалните системи да отразяват правилно нагласите, но дава и пряка връзка на избирателите да гласуват за личен избраник сред мажоритарните кандидати.