Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роберто Ромео, осъдил италиански телеком за тумора в мозъка си
Роберто Ромео, осъдил италиански телеком за тумора в мозъка си

Роберто оглушал с дясното си ухо, а дясната половина от лицето му била парализирана, трудно затварял окото си

В продължение на 15 г. италианецът Роберто Ромео говори всеки ден по мобилния си телефон 3-4 часа. Роберто е служител на италианската компания “Телеком" и работата му се състои в поддръжка на телефонни системи и съоръжения. Роберто обикаля всекидневно клиентите си до 2010 г., когато усеща за първи път, че вече не чува с едното ухо.

Прави си магнитен резонанс и разбира, че е болен от тумор в главата.

Туморът заема голяма част от мозъка. Става въпрос за доброкачествен тумор - акустичен неврином, който лекарите отстраняват с операция. 57-годишният днес Роберто спира да чува с дясното си ухо и част от лицето до устата му е парализирана.

В операционната зала се разболява и от менингит, така че възстановянето след това е дълго и мъчително. Днес Роберто не трябва да седи нито на студено, нито на топло. Освен че не чува с едното ухо, той не може и да затваря добре едното си око.

Седем години след операцията съдът на град Иврея постанови, че Роберто се е разболял именно заради постоянното и продължително използване на мобилния си телефон.

На практика присъдата прие, че електромагнитните вълни на мобилните телефони оказват канцерогенен ефект, и затова постанови Роберто да получава пожизнена рента като болен от професионално заболяване.

За да вземе това решение - първото подобно в света - съдът прие професионалното мнение на консултанта си проф. Паоло Кросиняни. А според него дългото използване на мобилен телефон е причина за акустичен неврином, който води до инвалидност.

"Не искам да демонизирам използването на мобилните телефони, но за да се избегне това, което се случи на мен, трябва да се знае как да се ползват правилно", казва Роберто пред италианските медии.

Безпрецедентната по рода си присъда на практика отваря пътя за завеждането на подобни дела от големи групи хора посредством Асоциацията на потребителите, обяви председателят на Италианската асоциация за защита на правата на потребителиte Карло Риенци.

Все още диагнозата тумор на мозъка заради прекомерно използване на мобилен телефон не е вписано сред професионалните заболявания.

Според Риенци асоциацията му се бори върху опаковките на мобилните телефони да бъде написано, че те водят до рискове за здравето, по подобие на надписите върху цигарените кутии.

"Навремето никой не ни предупреждаваше за това. Всички си вървяхме със залепен за ухото мобилен телефон. Възможността за високоговорител не съществуваше, нямаше и слушалки", казва Роберто Ромео. Според неговите адвокати в много страни като Италия липсва информация за рисковете, докато в други като Франция, Белгия, Ирландия и Финландия правителствата са постановили правилата за ползването им.

Забранени са и рекламите за деца с илюстрация на говорещи по телефона хора. Председателят на Италианската асоциация за онкологична медицина Кармине Пинто обаче не е убеден, че са налице достатъчно доказателства за канцерогенност на електромагнитните вълни на мобилните телефони.

"Днес не разполагаме с достатъчно елементи, че електромагнитните вълни, произвеждани от мобилните телефони, водят до увеличаване на туморите на мозъка. Компетентната за това международна агенция от Лион, за да признае сигурна или възможна канцерогенност на химични или физични елементи, изисква извършването на тестове не само за мутагенеза, а и данни за експерименти с животни, както и епидемиологични данни. За да се защитим от туморите, би трябвало преди всичко да спрем да пушим и да се ваксинираме - например срещу папилома вирус и срещу вируса на хепатит B", казва експертът онколог в интервю за в. "Кориере дела сера".

Каква е ситуацията в света? От десетилетия се изучава възможната опасност за здравето, до която водят електромагнитните вълни на мобилните телефони и безжичните връзки, но до днес никой не е доказал по категоричен начин съществуването на пряката връзка причина - ефект. Според Алесандро Поликети, изследовател в Националния италиански център за защита от радиацията, проучване през 2010 г. на Международната агенция за изследвания върху рака е "оправдало" мобилните телефони поради липса на доказателства.

То е показало само леко увеличаване на случаите на злокачествен тумор на мозъка и на неврином на акустичния нерв при хората, прекарали на мобилния си телефон повече от 1640 часа. Година след това агенцията класифицира електромагнитните вълни като "възможен канцерогенен фактор".

Въпреки че липсват научни доказателства за канцерогенността на електромагнитните вълни, излъчвани от мобилните телефони, учените съветват - дръжте ги далече от нощното шкафче нощем. Когато говорите по тях пък, най-добре използвайте слушалки. Никога не се знае какво ви очаква.