Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водата е по-нужна от храната. От нея зависят клетките, белтъчините, нуклеиновите киселини, обяснява проф. Връбка Орбецова. Без вода процеси като храносмилане, пренос на хранителни вещества, осмоза, електролитен обмен и киселинно-алкален баланс са невъзможни.
Една от причините за стареенето е, че намалява способността на колоидните вещества и особено на белтъците да задържат вода. В тялото на бебетата тя е около 70%, а на старците - едва 40%. Всички отпадъчни продукти и вредни вещества се изхвърлят от организма чрез водата. Възрастен човек трябва да изпива на ден по 40 мл/кг вода. Тоест, ако тежи 70 кг, са му нужни 2,8 л вода. Трябва да изяжда 1,5 кг твърда храна дневно и да пие чиста вода по 2 л отделно от супите и други напитки. В горещините и при спортуване или физически усилия трябва да се пие почти двойно повече вода. Яденето на плодове и зеленчуци ще компенсира обилното потене и дехидратацията.
Ако загубите на вода надвишават поетото количество, кръвта се сгъстява и се появява усещане за жажда, което е нежелателно. Така че вода трябва да се пие през целия ден, но не по много наведнъж. Дори да се надвиши дневната доза, тя ще е от полза за тялото, няма да навреди, казва проф. Орбецова.
Да се пие, преди
да се усети жажда
Когато се появи жажда, добре е да се утоли незабавно. Но има редица фактори, които притъпяват усещането за жажда - обездвижване, хладно време, вглъбяване в работата. В резултат хората масово не поемат много течности и страдат от хронична дехидратация. При нея в организма се задържат токсини, които няма как да се отделят и се стига до интоксикация. Липсата на навик да се пие вода и да се яде течна храна вместо сухоежбина се отразява зле на всички органи и системи. Появява се запек, нарушават се бъбречната функция и всички обменни процеси. При хората, които обилно пият вода, рискът от рак на пикочния мехур е по-малък.
Чешмяната може
да навреди
В нея може да има канцерогенни вещества като хлорирани въглеводороди, азбест, нитрати, тежки метали, радиоактивни изотопи. Особено ако идва от водоизточници около големи градове и промишлени зони. В нея може да попаднат нефтопродукти, фенол и поливинилхлорид. В земеделските райони пък в нея се разтварят пестициди и нитрити. Водопроводните тръби обикновено са ръждясали и я замърсяват с железни окиси. А при излишък на желязо се развива дефицит на мед и цинк в тялото и това повишава риска от рак.

Как влияе хлорът в чешмяната вода, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"