Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жители на Арман махала продали апартаментите си и вдигнали незаконни къщи (снимки) Кметът Ральо Ралев лично ръководеше операцията.

Шестима жители на пловдивската Арман махала са завели дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Те се жалват, че местната власт им е бутнала незаконните къщи, вдигнати върху общинска земя. "Четирима от тях са били обезщетени с апартаменти. Но те са ги продали и са построили отново жилища без разрешителни", обясни кметът на район "Северен" Ральо Ралев.

Точно в 9 часа в сряда той даде старт на поредната акция по събаряне на незаконни постройки в тази етническа махала на Пловдив. Ралев издаде заповед да бъдат премахнати 5 жилищни сгради, един обор и гараж. Къщите по-скоро приличат на колиби. Багерът "захапа" първата пред погледите на десетки жители на махалата. Никой обаче не протестира. "С тази акция продължаваме кампанията, предприета от есента на м.г. за бутане на 26 незаконни къщи. 11 вече са премахнати. На ред са сегашните 5, остават още 11 за по-нататък", обясни кметът. Той е категоричен, че няма да отстъпи.
Премахването е свързано с разноски, тъй като се плаща за използваната техника и за извозването на отпадъка, които ще заплати кметството.
"Ще ни дадат ли социални жилища? Осем души обитаваме тази къща, която всеки момент ще я съборят. Само синът ми работи, а мъжът ми ходи сезонно да изкара някой лев в Гърция", оплака се Мария Русева, върху чиято колиба имаше две сателитни антени.
Всеки, който остане без покрив, ще получи временно социално жилище, увери Ральо Ралев. Той повтори, че общината иска да си вземе земята, върху която са построени колибите. Те изникнали през 90-те години на миналия век. Преди това в Арман махала пак имало незаконни къщи, които били бутнати, а стопаните им - обезщетени с апартаменти. Те обаче ги продали и пак си вдигнали на своя глава къщи.