Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Кристина Кръстева
Снимка: Кристина Кръстева

Бойко Борисов има всички основания да стои с отворени очи пред народа си - върна му властта, а народът го поиска пак, за трети път, каза доскорошният президентът

"Не отива на българския държавен глава по никакъв начин да разделя и да ограничава права, той трябва да интегрира."

Това заяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пред медиите при представянето на целите на фондацията си "Решения за бъдещето" и на офиса си в "София Тех Парк". Коментарът му дойде на въпрос за желанието на действащия държавен глава Румен Радев за въвеждане на принципа на уседналостта, който да ограничи гласуването на сънародниците ни зад граница.

"Това е грешка, която той трябва да коригира. Неговият неуспех няма да бъде мой успех, нито успех на народа", загрижен е Плевнелиев. Той подчерта, че говори от позицията на човек, който иска да помогне и да интегрира българите навсякъде по света. Затова и при посещенията си като действащ държавен глава се е срещал първо с тях.
"Приветствам усилията да се намерят решения, но те не може да са устойчиви, ако се ограничават права", подчерта Плевнелиев.

Той открои и грешките на служебния кабинет, сред които са чистките и възраждането на схемата "Батко и Братко" в строителното министерство. И тук Плевнелиев спомена сегашния държавен глава: "Остава впечатление за натиск върху служебното правителство. Силата на една държава не е на една институция, която да налага денонощно своята воля на всички останали институции. Тя е силна с баланс, а не с натиск", подчерта Плевнелиев.

България да не чака последния момент, а по-рано да постигне 2-та процента от БВП за отбрана, препоръча Плевнелиев. Способностите на нашата армия не са на висотата на рисковете, загрижен е той.

"Като държавен глава, който в мандата си видя 5 правителства и 3 парламента искрено се надявам това Народно събрание да изкара 4 г. Пожелавам пълен мандат и на Народното събрание, и на правителството. Радвам се на тона и подкрепям десноцентристките партии, които търсят устойчива формула. Благодарен съм за този подход", коментира Плевнелиев и задаващата се управляващата коалиция. И добави: "Министър-председателят Бойко Борисов има всички основания да стои с отворени очи пред народа си, който на когото върна властта и който го върна да е премиер за трети път. Той трябва да носи една отговорност, която дори досега не му се налагаше да носи."