Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов

Пълна мистерия цари около полета на българската делегация, посетила Венеция за кинофестивала от 3 до 6 септември, установи проверка на "168 часа".
Никой не си признава, че е поел разходите за делегацията от правителствени служители. Миналата седмица Вежди Рашидов като ръководител на делегацията заяви пред "168 часа", че италианското културно министерство е изпратило специален самолет, за да закара българите до Венеция.
Пресцентърът на институцията в Рим заяви, че няма доказателства за това. От пресцентъра на българския кабинет отговориха, че всички разноски, включително и полетът, са поети
от приемащата страна
"Не е обичайно за министерството да поема разноски по пребиваването на чужда делегация. Нямаме голям бюджет. Това, което казвате, звучи странно." Това заявиха пред в. "168 часа" служители от кабинета на Патрицио Фонди, съветник на италианския културен министър Сандро Бонди, на въпроса вярно ли е, че министерството е осигурило самолет и е платило хотела за Вежди Рашидов и екипа му. След настояване на в. "168 часа" за
по-сериозна проверка
дали все пак не е направено изключение да бъдат поети разноските на официалната ни делегация за венецианския фестивал, от екипа на Патрицио Фонди отговориха: "В нашите ангажименти не влиза уреждането на подобни въпроси. Попитайте организационния комитет на кинофестивала." Италианското министерство на културата няма собствен самолет, който да бъде изпратен на българската делегация. Такъв има италианското Външно министерство, но според източници оттам е невъзможно да е бил изпратен.
"Не сме поемали разноските на българската делегация за участието в Международния филмов фестивал. Нямаме частни самолети на разположение" - заявиха пред в. "168 часа" от организационния комитет на фестивала във Венеция. Оттам допълниха, че филмът "Сбогом, мамо!" е бил награден извън официалната селекция и програма на събитието. Посъветваха екипа на "168 часа" да се обърне към продуцентската къща "Романтика ентертейнтмънт - Италия". Собственичката є е Мишел Бонев, режисьорката на филма, взел награда и заради чието връчване бе във Венеция делегацията. Тя също отрече да е изпращала самолет.
"Поканата към българската делегация бе от италианския министър на културата Сандро Бонди и никакъв самолет
не съм изпращала
- каза Бонев за "168 часа".
От пресцентъра на италианското министерство на културата заявиха, че са проверили и че нямат никаква информация да са поемали разноски или да изпращат самолет на българската делегация. "Бюджетът ни е малък. Нямаме практика да изпращаме самолети и да поемаме разходи на чужди делегации", отговори шефът на пресцентъра Карло Зазио. Към него "168 часа" бе насочен от дирекцията в министерството, пряко отговаряща за кинофестивала.
Самият Рашидов е категоричен пред "168 часа", че има
официален документ
в който пише, че италианското министерство на културата поема транспортните разходи. Според него важното е, че ние не сме плащали. "Всичко е редно. Който е по-богат, плаща. Техният бюджет е 3-4%, а нашият 0,3%. Хубаво би било да можем да връщаме подобен жест. Италианската страна пое и хотела на артистите, а аз като министър имам заповед за командировка, подписана от ген. Бойко Борисов, и съм си платил хотела от бюджета на министерството", каза още Вежди Рашидов. Той уточни, че е бил посрещнат от двама министри и един заместник-министър.
Според източници от делегацията екипажът на самолета - стюардеси и пилоти, са говорили на английски език.
Министър Рашидов не се е срещал с италианския си колега Сандро Бонди, заявиха от италианското министерство. На сайта на ведомството на културата в Рим не пише нищо за подобна среща.
"Единствено заместник-министър Франческо Мария Джиро участва в церемонията по връчването на специалното отличие за филма "Сбогом, мамо!". Не знаем да е имало формална или неформална среща между министър Бонди и министър Рашидов." Това заявиха пред в. "168 часа" служители от кабинета на Патрицио Фонди, съветник на министър Бонди.
Министър Бонди
не е участвал

дори в церемонията по награждаването на участниците в кинофестивала, където евентуално би могъл да размени няколко любезни думи с българския си колега Рашидов. Освен заместник културния министър, от италианското правителство там са присъствали министърът по равноправието Мара Карфаня и министърът по земеделието и горите Джанкарло Галан, както и евродепутатката Дебора Бергамини, инициатор на специалното отличие за българския режисьор Мишел Бонев.
Не е имало
официална или неформална среща между министрите Рашидов и Карфаня" - отговориха пред в. "168 часа" и от кабинета на министъра по равноправието.
В сайта на българското културно ведомство по повод визитата във Венеция пише, че двамата италиански министри са поздравили Вежди Рашидов и Мишел Бонев за филма "Сбогом, мамо!" В комюникето се казва още:
"България е страна с голямо културно наследство, страна с таланти", заяви италианският заместник-министър Франческо Джиро, преди да връчи наградата на Мишел Бонев. Г-н Джиро благодари на министър Вежди Рашидов, че с присъствието си на церемонията показва подкрепата си за културата, и предаде специалните пожелания за успех от цялото правителство на Италия. Вероятно с това се изчерпват "разговорите" между българския министър и италианските му колеги.
Вежди Рашидов заяви пред "168 часа", че е провел разговори с колегите си за пренасяне на костите на Николай Чудотворец в бургаската църква, както и за участие във венецианското биенале за модерни изкуства. "Искат ни по 200-300 хиляди евро за участие, но за нас това е невъзможно. Искахме да намалим цената", заяви Вежди Рашидов. В навечерието на посещението на министъра във Венеция бе съобщено, че той ще се срещне с италианския си колега Сандро Бонди, както и че двамата
ще говорят за програмата
за сътрудничество в областта на културата между двете страни. В този момент в италианското министерство вече е било ясно, че министър Бонди няма да бъде във Венеция и че министерството ще бъде представено от негов заместник. Обичайно в подобни случаи по протокол е начело на българската делегация също да има заместник-министър.

 

 Шампанско с ягоди

НА ЕДИН куп екстри са се радвали представителите на българската делегация във Венеция от 3 до 6 септември.
Те са били посрещнати като арабски шейхове, твърдят запознати. Спали са в бутиков четиризвезден хотел в ретро стил. Сред официалните лица са били министърът на културата Вежди Рашидов, заместникът му Димитър Дерелиев, главният секретар на министерството, двама души от екипа на премиера, представител на Външно министерство, посланикът ни в Рим, консулът в Милано. Те бяха във Венеция във връзка с връчването на наградата на Съвета на Европа Action for women на българката Мишел Бонев за филма є "Сбогом, мамо!" Официалните лица са се насладили на гледката на култовия венециански площад "Сан Марко" от хотела си. Запознати твърдят, че хотелът е бил не просто четиризвезден, а бутиков. На пристигане в стаите на гостите ги е чакала бутилка с

луксозно френско шампанско,

охладено с лед в шампаниера, а до нея купичка с ягоди. Това е било като комплимент от хотела. Самите стаи са били в ренесансов стил, мебелите - с истински материали - никакви алуминиеви и PVC дограми. Обзавеждането също е било ретро - от писалището до нощната масичка и лампа. Цените за нощувка в подобен хотел във Венеция варират между 240 до 340 евро - според местоположението на стаята и гледката, която се открива.
От пресцентъра на Министерския съвет потвърдиха, че пътуването, както и хотелските разходи са платени от приемащата страна. Официалната покана е била от страна на италианския министър на културата според правителствения отговор.
"Делегацията посети Италия по повод участие в официална церемония в рамките на 67-ия Международен кинофестивал "Венеция 2010" и във връзка с инициативата Action for women по повод 60-годишния юбилей на Съвета на Европа и 60-годишнината от Европейската конвенция за правата на човека", пише в отговора на правителството. Церемонията е по връчване на наградата на българката Мишел Бонев за филма є "Сбогом, мамо!", копродукция между България и Италия.

Разкошът е съпътствал делегацията

не само при настаняването є. За всеки от тях е имало осигурени водни таксита, които са ги возили до фестивала. Такситата са били на разположение на делегацията и в свободното им време. След като Мишел Бонев е получила специалната награда, тя е организирала почерпка за цялата българска делегация в ресторанта на един от най-луксозните хотели "Чиприани" в Лидо. От него се открива гледка през морето към площад "Сан Марко". Ресторантът е тухлен, с много висок таван и гредоред. Вратите му също са дървени и напомнят атмосферата отпреди векове. В хотела отсядат звездите от шоубизнеса. Нощувката в този хотел струва между 1000 и 2000 евро на вечер. Вечерята е включвала

полусуров рак, маринован с лимон и черен хайвер,

равиоли, рибно филе "Джон Дори", крехко месо и за десерт шоколадов мус. Това е полято с бяло и червено италианско вино и кафе накрая. Само това меню в петзвездния ресторант на хотел "Чиприани" струва около 500 евро на човек. Така за 30-членната делегация само вечерята е струвала около 15 хиляди евро. Преди тежката вечеря делегацията е била поканена на коктейл с шампанско и хапки.
На 5 септември фестивалът продължава с регата с гондоли по каналите на Венеция. Цената на участие е 300 евро, което включва и премяна в автентичен венециански костюм. Тогава и българската делегация все още е на официалното си посещение. От правителството уточниха, че делегацията не е присъствала на регатата с гондоли.

Частна немска авиокомпания вози делегацията
ЧАСТНА немска компания е извършила полета с 30-ина души българска делегация, посетила Венеция между 3 и 6 септември за 67-ия Международен кинофестивал.
Самолетът е кацнал на 3 септември на летище "Марко Поло" край Венеция. Private wings flugcharter GmbH е извършила полета, установи проверка на "168 часа".
"Получихме заявка от посредник. Извършихме полета и ни преведоха парите. Не сме се интересували кой е дал тази поръчка", заяви служител от германската частна летателна компания. Нейната централа е в Берлин. На въпрос дали може да каже името на посредника, служителят каза, че не е оторизиран да даде подобен отговор.

Официалните полети в Италия се регистрират
ИТАЛИАНСКИ журналисти недоумяват как някой твърди, че държавна институция в Италия може да изпрати самолет до България и обратно. Правителството има на разположение малък брой самолети за подобни цели и полетите на официалните делегации се регистрират на сайта на Министерството на външните работи. Дори премиерът Берлускони не би си позволил лукса да изпрати частния си самолет до София и обратно след поредицата скандали около него, твърдят италиански журналисти.

 Самолетът е върнал българите на два тура, каца на ВИП-а
ОСВЕН че са се радвали на луксозни хотели и ресторанти, представителите от българската делегация са били посрещнати и изпратени на ВИП залата на летищата в София и във Венеция. Всяко минаване през специалния вход струва по 60 евро на човек за нашата страна. За 30 души делегация излиза към 3600 евро само за българския ВИП. Самият самолет е прелетял разстоянието между София и Венеция 4 пъти. Актьорите са били върнати в България след втория ден, а министърът и придружаващите го официални лица са останали още два дена.

Кой лъже?
"Съжалявам, но нямам никакви доказателства за това. Официална покана от този род може да бъде изпратена само от италианското Външно министерство. Кабинетът на министър Бонди няма информация за каквато и да била форма на плащане за гостуването на българската делегация във Венеция." Това бе последният отговор на директора на пресцентъра на италианското културно министерство г-н Карло Зазио, пристигнал късно следобeд в сряда. Въпросите на "168 часа" бяха дали техният министър е пращал официална покана с ангажимент да плати полета до Венеция и обратно и хотелското настаняване на българската делегация. Малко преди това в. "168 часа" получи отговор и от пресцентъра на българското правителство, който гласи: "Приемащата страна е Министерството на културата на Италия. Участниците са получили персонални поименни покани, подписани лично от италианския министър на културата Сандро Бонди. По същество изпращането на поименна покана за участие като официален гост означава поемането на всички разходи от приемащата страна." Един от двата пресцентъра очевидно не казва истината, тъй като изявленията им си противоречат. "168 часа" се надява, че това не е българският, защото ако е той, оттук нататък всичките му изявления, идващи от Министерския съвет, ще могат да бъдат поставяни под съмнение.

СРЕЩА: Вежди Рашидов е посрещнат от Мишел Бонев.
СРЕЩА: Вежди Рашидов е посрещнат от Мишел Бонев.
Джанкарло Галан, министър на земеделието
Джанкарло Галан, министър на земеделието
Мара Карфаня, министър на равноправието
Мара Карфаня, министър на равноправието
ВИСОЧИНА: Почерпката след връчването на наградата в култовия ресторант “Чиприани” на остров Лидо.
ВИСОЧИНА: Почерпката след връчването на наградата в култовия ресторант “Чиприани” на остров Лидо.
СЛАДОСТ: Шоколадовият мус, който е сервиран за десерт на гостите на партито в “Чиприани”.
СЛАДОСТ: Шоколадовият мус, който е сервиран за десерт на гостите на партито в “Чиприани”.
РЕТРО: Хотелът е издържан в стар венециански стил.
РЕТРО: Хотелът е издържан в стар венециански стил.
КОМПЛИМЕНТИ: За “добре дошли” делегацията получава шампанско с ягоди.
КОМПЛИМЕНТИ: За “добре дошли” делегацията получава шампанско с ягоди.
ИЗГЛЕД: Делегацията е вечеряла с гледка към красотите на Венеция.
ИЗГЛЕД: Делегацията е вечеряла с гледка към красотите на Венеция.
РАДОСТ: Актьорският състав при връчването на наградата на Мишел Бонев.
РАДОСТ: Актьорският състав при връчването на наградата на Мишел Бонев.
Франческо Джиро, заместник-министър на културата
Франческо Джиро, заместник-министър на културата